GSP SPECIAL  »  PARIURI SPORTIVE  »  PARIURI SPORTIVE

STUDIU Industria pariurilor reacționează: „17 țări UE au impozit ZERO! România plănuiește cea mai drastică taxare a câștigurilor din Uniunea Europeană”

foto: Guliver/Getty Images
foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat vineri, 08 iulie 2022 07:00 / Actualizat vineri, 08 iulie 2022 07:37

Industria pariurilor reacționează la intenția Guvernului de a supra-impozita câștigurile la jocurile de noroc și, în încercarea de a-i convinge pe politicieni că măsura este disproporționată și nedreaptă, a documentat felul în care se taxează aceste câștiguri în Uniunea Europeană. Concluzia? Doar 4 țări din 27 impozitează câștigurile, dar nicio țară nu o face atât de aspru pe cât se plănuiește în România.

  • CONTEXT: Coaliția PNL-PSD discută intens în aceste zile o serie de măsuri menite să atragă mai mulți bani la bugetul de stat, dornic de resurse suplimentare într-o perioadă complicată, cu economia pândită de recesiune și sufocată de inflație.
  • Pe listă sunt mărirea accizelor la alcool și tutun, creșterea TVA la băuturi ce conțin zahăr, creșterea impozitării dividendelor, dar și o decizie care, prin efectul de domino, poate afecta puternic sportul.
  • E vorba despre supra-impozitarea câștigurilor din jocuri de noroc. De exemplu, impozitul minim pe câștig ar putea crește de la 1% la 10%, iar cel maxim ar ajunge la 40%.
Atenție la buzunare, Statul vrea să vă protejeze!
EDITORIAL
Atenție la buzunare, Statul vrea să vă protejeze!

În 17 state din UE, impozitele pe câștiguri sunt ZERO

Conform studiului furnizat de industria locală, 17 țări din Uniunea Europeană (adică 63% din total) aleg să nu impoziteze deloc câștigurile jucătorilor provenite din gambling, în timp ce Belgia, Croația, Cipru, Finlanda, Italia și Suedia impozitează anumite câștiguri, precum cele ale jucătorilor profesioniști sau pentru încasările de la loterii. 

Același studiu spune că numai 4 țări impozitează toate categoriile de jocuri de noroc: Grecia, Polonia, Portugalia și România. Dintre acestea, doar România nu are un prag minimal de impozitare. 

Totodată, România, cu 25%, are acum a doua cea mai mare rată maximă de impozitare din UE, după Croația (30%). Dacă se va aproba planul cu 40%, România va deveni țara cu cea mai aspră grilă de impozitare din UE.  În țările care impozitează câștigul, suma maximă câștigată pentru care nu se aplică impozit variază de la 100 € în Grecia până la 5.000 € în Portugalia. 

Tratamentul fiscal al câștigurilor jucătorilor în țările UE

Stat
/ Impozit pe câștiguri
PragMod 
aplicare
Rata
Austria / nu - - -
Belgia / doar în anumite situații - - -
Bulgaria / nu - - -
Croația / loterie și pariuri -per premiu10-30%
Cipru / doar loterie - - -
Cehia / nu - - -
Danemarca / nu - - -
Estonia / nu - - -
Finlanda / doar loterii specializate  - -
Franța / nu - - -
Germania / nu - - -
Grecia / da100€per cupon /
sesiune
2.5%-20%
Ungaria / nu - - -
Irlanda / nu - - -
Italia / doar loterie - - -
Letonia / nu3.000€ - -
Lituania / nu - - -
Luxemburg / nu - - -
Malta / nu - - -
Țarile de Jos / nu - - -
Polonia / da480€per premiu10%
Portugalia / da5.000€per premiu20%
România / da -per premiu1%-25%
Slovacia / nu - - -
Slovenia / da300€per premiu15%
Spania / nu - - -
Suedia / nu - - -

Situația din iulie 2022, conform unui studiu realizat de reprezentanții industriei de jocuri de noroc din România

13.500 de agențiistradale erau în România în 2020, conform unor date emise de Institutul Național de Statistică. În 2001, doar 67 de agenții existau la nivel național

Cotele de impozitare actuale în România vs planul guvernanților

În prezent, cotele de impozitare pentru câștigurile din pariuri ale românilor sunt:

  • 1% pentru câștiguri până în 66.750 lei
  • 16% pentru segmentul din premiu aflat între 66.750 lei și 445.000 lei
  • 25% pentru partea din premiu care trece de 445.000 de lei.

După ce inițial a intenționat să promoveze o supra-impozitare unitară de 40% pe fiecare câștig, indiferent de sumă, coaliția a inserat în proiectul de Ordonanță următoarele praguri:

  • 10% pentru orice câștig de până în 3.000 de lei
  • 20% pentru cele între 3.000 şi 10.000 de lei
  • 40% pentru câștigurile de peste 10.000 de lei

Sunt încă multe neclarități, referitoare la momentul și la modalitatea efectivă de aplicare a impozitării. Modificările Codului Fiscal, care încă nu-s bătute în cuie, ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2023. 

Vorbim de aproximativ un miliard de euro colectați anual din taxe din întreaga piață de jocuri, atât retail, cât și online. Își permite statul să piardă peste 50% din suma asta? Pentru că așa se va întâmpla la o supra-impozitare!

- Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers

Cât de afectat va fi sportul?

O ipotetică prăbușire a industriei jocurilor de noroc va atrage de la sine și probleme financiare majore pentru mulți actori din domeniul sportului, dependenți în acest moment de finanțările venite din zona respectivă. Explică specialistul în gambling Sorin Constantinescu:

„Toți cei care beneficiază de sponsorizări vor fi afectați, inclusiv echipa națională a României, echipele din Liga 1 sau din Liga 2 care au sponsori principali firme de pariuri, alte sporturi importante, tot. Dacă intră în faliment și în colaps mai multe case de pariuri, de unde vor mai plăti?

Să nu uităm și că de la jocurile de noroc se duc bani către cultură, cinematografie, teatre, printr-un impozit stabilit de lege. Nici ei nu vor mai încasa nimic, colapsul va include și partea asta”.

Avertisment pentru Guvernul României, care vrea impozitarea cu 40% a pariurilor: „S-ar putea pierde 45.000 de locuri de muncă”
PARIURI
Avertisment pentru Guvernul României, care vrea impozitarea cu 40% a pariurilor: „S-ar putea pierde 45.000 de locuri de muncă”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (17)
Cronos666
Cronos666  •  08 Iulie 2022, 19:58
Postat de lulu pe 08 Iulie 2022, 09:13

Industria pariurilor aduce la buget cca.1,5 miliarde Euro anual.Plus asigură locuri de muncă pt.cateva zeci de mii oameni.Supraimpozitati-le ,duceti-le în faliment și vezi ce se întâmplă. Ceea ce expui tu,este o gândire simplista și populista.

Esti penibil. Dupa cum comentezi clar esti *** unora din jocurile de pariuri. Nu ai inteles nimic din comentariul meu. Dar, ce pretentii sa ai de la cei ca voi....

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Cronos666
Cronos666  •  08 Iulie 2022, 19:56
Postat de adriann_ pe 08 Iulie 2022, 10:03

Aici e spilul, problema NU MAI E DOAR DE FINANTE PUBLICE, A DEVENIT O URGENTA DE SANTATE PUBLICA!!! Sigur ca sunt actori de pe piata (inclusiv GSP) care realizeaza venituri legitime de pe urma aceste industrii. Dar orice roman stie cel putin un caz de familie destramata din cauza dependentei de pariuri, pacanele samd. Nu ai cum sa lasi un asemenea fenomen sa ii afecteze pe cei care sunt dependenti la nivel medical si nu se pot apara singuri. GSP si ceilalti care traiesc din reclame ar trebui sa-si puna problema in felul urmator: ce e preferabil, sa se ia o masura de impozitare care poate reduce putin piata publicitatii din pariuri, bere samd sau sa se ajunga ceva mai tarziu la o masura extrema gen INTERZICEREA RECLAMELOR la pariuri sau la bere, cum s-a procedat pana la urma cu tigarile? Sunt foarte curios daca acest comentariu va fi sau nu cenzurat...

Voi astia *** tot timpul aveti impresia asta. In plus vedeti conspiratii peste tot. Bine ca nu completeaza si plamanii vostri.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

meghi
meghi  •  08 Iulie 2022, 15:44
Postat de RazvannClaudiu pe 08 Iulie 2022, 10:07

90% minim ar trebui sa fie impozitul pe profit al *** ăștia .

Amice, esti frustrat rau...ti-ai pierdut averea la pariuri ???

Vezi toate comentariile (17)
Comentează