GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

5 idei pentru economisit energie la domiciliu

Articol de GSP - Publicat miercuri, 26 octombrie 2022 18:15 / Actualizat miercuri, 26 octombrie 2022 18:15

Prețurile la energia electrică au trecut dincolo de orice limită a tolerabilității veniturilor populației, iar pentru economii notabile nu mai e de ajuns să stingi becul când ieși din cameră sau să scoți din priză laptopul și încărcătorul telefonului după ce ți-ai făcut treaba cu ele. Din fericire, specialistul MAM Bricolaj ne oferă câteva idei mai eficiente pentru ținut sub control consumul de curent electric acasă.

Din păcate, factura la lumină a devenit un stres considerabil pentru populație, în unele familii românești întrecând în nopți nedormite până și rata la bancă! O soluție ar fi mutarea la un producător de energie care practică tarife mai rezonabile, însă procedura poate dura luni de zile, iar estimarea specialiștilor în economie, la nivel global, este că prețurile în acest domeniu oricum vor continua să crească. 

Așadar, focusul ar trebui să fie, pentru fiecare gospodărie, reducerea consumului la nivelul necesar pentru buna desfășurare a activităților de zi cu zi. Însă nu ar trebui să fie vorba despre „mai puține dușuri, ca să folosim centrala sau boilerul mai rar”, ci despre măsuri pentru eficientizarea energetică a domiciliului, astfel încât să ne bucurăm de aceeași calitate a vieții.

Cu ajutorul specialistului MAM Bricolaj am identificat câteva idei pentru economia de consum de curent electric:

1. Izolează-ți bine acoperișul! „În jur de o treime din căldura unei locuințe se pierde prin partea de sus, adică acoperiș, dacă locuim la casă, sau terasă, dacă locuim la ultimul etaj dintr-un bloc. Dacă aceste suprafețe sunt bine izolate, consumul de curent electric pe care îl vom avea cu centrala sau cu dispozitivele cu care încercăm să ne încălzim peste iarnă va fi considerabil mai scăzut!”, spune Mihai Șeitan, specialist MAM Bricolaj. 

Ca o paranteză, știm că izolarea unei terase de bloc este treaba administrației, însă ce poți să faci dacă procedura oficială este tărăgănată, în timp ce familia ta petrece iarnă după iarnă la temperaturi scăzute și facturi la lumină ridicate? Iei situația în propriile mâini (ideal, ale soțului sau ale unui meșter) și o rezolvi.

Și nici nu e atât de greu, având în vedere câte soluții există acum în magazinele de profil! De exemplu, specialistul MAM Bricolaj recomandă acest izolant bituminos pentru acoperișuri care poate fi utilizat ca adeziv pentru acoperișurile bituminoase și pentru izolarea panourilor din polistiren, pentru spărturi, reparații de urgență chiar și în condiții de ploaie, pentru umplerea crăpăturilor.

2. Acoperă fisurile! Îți bate „vântul” pe la tocăria de geamuri sau uși? Nu e vreo realizare dacă ai pus rulouri din acelea cu vată sau burete pe la praguri și pervazuri. Fac mai bine pentru moralul tău decât efectiv pentru izolarea termică a locuinței.

Fă un drum până la MAM Bricolaj și cere unui consilier chitul universal pentru geam, un etanșant pe bază de ulei de in modificat cu rășini sintetice, gata de aplicare. Este potrivit pentru izolarea îmbinărilor tradiționale de sticlă și ramă de lemn sau de metal. Este ușor de utilzat și poate fi vopsit într-o nuanță care să se potrivească la perfecție cu gama cromatică a încăperii respective!

3. Izolează-ți pereții pe interior! Locuiești la bloc și nu se vede la orizont nicio șansă să fie realibitat de primărie? N-ai decât să crești confortul termic (și să scazi consumul de curent electric) al propriei locuințe prin izolarea pereților la interior. Sau, măcar, a celor care dau spre exteriorul clădirii.

Și pentru acest proiect ai la dispoziție o mulțime de variante de lucru – cu polistiren extrudat (mai subțire decât cel expandat, folosit pentru izolațiile exterioare), cu vată minerală și gips-carton, cu panouri compozit (formate dintr-o placă de polistiren lipită de una de gips-carton), cu pastă sau cu fibră de celuloză. În gama MAM Bricolaj găsești o mulțime de adezivi potriviți pentru diverse tipuri de materiale și de sarcini de susținut. 

4. Iluminează casa economic! Pentru asta, ai la dispoziție becuri economice sau LED, spoturi, corpuri sau benzi LED. Află că un bec de tip LED va consuma de nouă ori mai puțin curent electric decât unul clasic, de tip incandescent, iar spoturile LED vor asigura o economie a consumului de până la 80% în comparație cu cele standard, cu halogen. 

Ca și în cazul becurilor clasice, poți alege nuanța de lumină care să se potrivească designului încăperii, rece sau caldă. Mai mult, dacă alegi să folosești benzi LED, te poți juca cu mai multe culori de lumină, așadar ai mai multe variante de amenajare. Aruncă o privire prin gama MAM Bricolaj de becuri și spoturi, este foarte generoasă!

5. Usucă rufele la aer, nu în mașina de spălat! Nu mai vorbim despre folosit uscătorul electric, un mare consumator de energie, printre primii din gospodărie, alături de mașina de spălat rufe. Ci vorbim despre a scurta ciclul de funcționare al mașinii prin eliminarea etapei de stoarcere, ceea ce va scădea consumul de energie electrică la fiecare spălat. Într-adevăr, la final, textilele vor fi mai îmbibate cu apă, dar poți încerca o stoarcere manuală; iar apoi le întinzi la aer, în balcon sau în curte, pe un suport dedicat și rezistent, precum uscătorul din inox marca Heinner din gama MAM Bricolaj.

Alături de bunele obiceiuri de a scoate din priză orice aparat electric din casă care nu este folosit, de a stinge lumina când ieși din cameră și de a mânca două sau trei zile din același fel de mâncare, pentru a nu mai găti zilnic (plitele și cuptoarele electrice fiind mari consumatori de energie), aceste idei de economisire pe care le poți pune în practică alături de MAM Bricolaj vor face o diferență importantă în factura ta la curent!

Comeback neașteptat! Cristi Balaj semnează și va fi noul președinte al clubului din Superliga

Știm finala barajului de Conference League » Când și unde se va disputa


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează