GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  SUPERBET

Cine sunt legendele fotbalului românesc care au cucerit La Liga?

Articol de GSP - Publicat marti, 09 iunie 2020 17:02

România e o țară în care talentul, munca și disciplina în sport au făcut furori. Zeci de fotbaliști români au îmbrăcat tricourile celor mai mari echipe din La Liga, tricouri în care au reușit perfomanțe remarcabile și goluri memorabile pentru fotbalul spaniol. 

Legendele merită întodeauna omagiate, iar noi, la Superbet, ne simțim obligați să-i readucem în memoria colectivă pe cei mai mari jucători români care au evoluat în prima ligă din Spania. Jucătorii au îmbătrânit, însă echipele au rămas și, începând cu 12 iunie, vor reveni pe teren pentru a continua lupta pentru cele mai bune poziții. Înregistrează-te aici și fii pe fază pentru cele mai tari pariuri pe favoritele tale!

Generația de aur, vedetele anilor 90 în Spania!

Generația de aur a ridicat o țară întreagă în picioare la mondialele din 94’, an marcant pentru istoria fotbalului românesc, iar cei mai mulți dintre legendarii titulari ai echipei naționale au evoluat în echipamentele celor mai bune formații din La Liga. Cel mai bun mijlocaș pe care l-a avut România vreodată, Gică Hagi, este singurul jucător român care a jucat atât pentru galacticii de la Real Madrid, cât și pentru extratereștrii de la Barca. Regele a marcat peste 20 de goluri în La Liga, fiind un membru de onoare al hall of fame-ului celor două echipe. Colegul său, Gică Popescu a îmbrăcat și el tricoul Barcelonei, fiind totodată și căpitanul catalanilor timp de două sezoane. A reușit să marcheze de nouă ori în 68 de meciuri și să-și conducă echipa către câștigarea SuperCupei Spaniei și Copa del Rey. 

Miodrag Belodedici, fundașul de fier al generației de aur a jucat 3 sezoane în La Liga pentru Valladolid și Valencia și un sezon în liga secundă pentru Villarreal, fiind fundaș, golurile n-au fost sarcina sa primordială, însă salvarea echipei de la a încasa un gol, da. Sarcină pe care fundașul român și-a îndeplinit-o excelent, câștigând respectul fanilor spanioli. Florin Răducioiu a jucat mai bine de doi ani la Espanyol, echipă pentru care a marcat 19 goluri în 56 de meciuri. O performanță incredibilă pentru atacantul român și pentru fotbalul spaniol al secolului precedent. Costel Gâlcă a fost unul dintre cei mai longevivi jucători români în campionatul Spaniei. Mijlocașul român a jucat mai bine de 10 ani în La Liga, pentru Mallorca, Espanyol, Villarreal și ca împrumut la Real Zaragoza.

Nicolae Simatoc, primul fotbalist român în La Liga!

Una dintre legendele sportului din perioada interbelică și postbelică a fost Nicolae Simatoc. Primul jucător român care a călcat pe un teren de fotbal spaniol, în tricoul Barcelonei. Nicolae Simatoc a făcut parte din primul 11 al Barcelonei timp de două sezoane (1950-1952), având un palmares incredibil alături de echipa sa, în ciuda faptului că timpul nu i-a permis foarte multe. În doar doi ani, Nicolae Simatoc a ridicat alături de colegii săi trofeul La Liga, Copa Eva Duarte, Copa del Geralisimo și Cupa Latină. În 34 de meciuri pentru Barca, Nicolae Simatoc a înscris de două ori, fiind totodată și primul român care a marcat pentru Barcelona.

Sevilla, Mallorca, Salamanca, echipe de suflet ale ambasadorilor Superbet! Tabloul legendelor n-ar fi fost complet fără ambasadorii Superbet. Sir Ilie Dumitrescu, formidabilul atacant al generației de aur, a evoluat un sezon pentru Sevilla. Formația andaluză l-a primit cu căldură pe fotbalistul român, fiind un jucător memorabil al primului 11 din anii de glorie ai Seviliei. Ilie Dumitrescu a marcat un singur gol pentru echipa sa, dar și atunci când a făcut-o, finețea și stilul elegant de joc și-au făcut simțite prezența. O preluare de pasă ca la carte, un dribling cu care i-a lăsat în spate pe fundașii lui Atletico și o execuție excelentă pe colțul lung, fără ca portarul să aibă o șansă. Conducerea Seviliei nu a uitat execuția perfectă a atacantului român și i-a trimis cadou de ziua sa, filmarea în care acesta a reușit spectaculoasa performanță.

Gică Craioveanu este cel mai recent ambasador Superbet, dar și unul dintre cei mai longevivi jucători români din La Liga. Atacantul român a prins primul transfer afară direct în La Liga, competiție pe care n-a părăsit-o până la finalul carierei. Din 1995, până în 2006, Gica Craioveanu a încântat galeriile spaniole cu talentul său, jucând mai bine de 10 sezoane pentru Real Sociedad, Villarreal și Getafe. În 330 de meciuri jucate în La Liga, acesta a înscris 70 de goluri, fiind unul dintre cei mai buni marcatori al celor trei echipe. “Arnold” Bogdan Stelea, SuperPortarul celor de la Mallorca și Salamanca, a debutat în campionatul spaniol în anul 1991, fiind unul dintre primii fotbaliști români ajunși pe plaiurile spaniole. După două sezoane jucate pentru Mallorca, acesta părește La Liga, urmând să revină 4 ani mai târziu în formația celor de la Salamanca. Echipa pentru care a jucat mai bine de 183 de meciuri, fiind cea mai lungă perioadă a portarului român petrecută la o singură echipă de club.

De la jucători de elită, la antrenori emeriți!

Cosmin Contra, fostul jucător și selecționer al naționalei, a avut performanțe remarcabile atât ca jucător, cât și ca antrenor în La Liga. Timp de 5 sezoane (2005-2010), Cosmin Contra a fost un stâlp de bază al mijlocului lui Getafe, echipă cu care a performat în prima ligă spaniolă și pe care, 4 ani mai târziu, a ajuns s-o antreneze. A jucat peste 80 de meciuri în tricoul echipei sale de suflet, urmând să-și continue povestea cu Getafe în postura de antrenor în sezonul 2014-2015. Într-o situație similară se află și Constantin Gâlcă, un jucător remarcabil al lui Espanyol, ulterior devenit antrenor al aceleași echipe. Timp de 4 ani (1997- 2001), Gâlcă a reprezentat mijlocul lui Magico, având 16 goluri în peste 120 de meciuri. În sezonul 2015-2016, Constantin Gâlcă a revenit la echipa la care a avut cele mai mari performanțe, în postura de antrenor. Ambii jucători vor rămâne în memoria fanilor celor două echipe drept românii care și-au condus echipele către nenumărate victorii. Un titlu onorific, de care vor fi mândri mereu cei doi foști sportivi.

La Liga reîncepe curând, fii și tu cu ochii pe oferta Superbet și pariază pe meciurile tale preferate. Pariază mereu responsabil și sărbătorește reînceperea fotbalului cu un bilet câștigător! Descarcă aici aplicația Superbet! Peste 1.000.000 de pariori o au deja!

Autor: Silviu Elisei, Superbet

CITEȘTE ȘI: 

Supersăptămâna în care se întorc Ronaldo, România și campionatul de pe locul 1 în Europa: La Liga!

La Liga ha vuelto! Titlul, o afacere în doi, între marile rivale Barcelona și Real

O GĂLĂGIE DE JACKPOTURI LA SUPERBET.RO! PESTE 10 MILIOANE DE LEI PLĂTITE!

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează