Articol de GSP - Publicat luni, 02 noiembrie 2015 09:02

Paul Ciocănescu, responsabil de nutriţie la FC Viitorul, vorbește despre lucrurile cu adevărat importante din viața tinerilor fotbaliști

- Cît de importantă e nutriția sportivilor în cadrul unei echipe care pune accentul pe creșterea tinerilor sportivi?
- Nutriția este parte integrantă din viața unui sportiv, așa cum hrana este factor vital pentru un om obișnuit.

- Cum răspund, în general, sportivii diferitelor programe de nutriție? Cum le calibrați și le alegeți pe cele mai potrivite?
- Sportivii din cadrul clubului nostru beneficiază de un program elaborat și complex de hrană și vitaminizare. Necesarul nutritiv se stabilește pe două coordonate. La nivelul întregii echipe - și aici discutăm despre necesități vitale pentru un sportiv, din prisma efortului depus și în funcție de sportul practicat - și la nivel de individ, în urma analizării factorilor fizici, motrici, dinamici etc. Programele de nutriție Herbalife se pliază foarte bine pe nevoile nutriționale ale unui fotbalist.

- Care sînt efectele în teren, pe termen lung sau scurt, în urma unui astfel de program?
- S-a observat o mai bună susținere a capacităţii de răspuns, rezistență sporită la efort și o mai bună recuperare. Asta după ce s-au folosit produse Herbalife, cum ar fi Formula 1, Prolong, Hidrate, Rebuild (Andurance, Straight), batoane proteice, Lift Off.

- Poate un program eficient de nutriție să aibă efect și la nivel cognitiv? Poate întreține și starea psihică a sportivului?
-  Desigur că un program de nutriție bine structurat influenţează sportivul și la nivel mental. De exemplu, folosirea băuturilor energizante pe bază de cofeină sau Guarana ajută fotbaliștii să se concentreze mai bine la joc, creînd practic conexiune între starea fizică bună a sportivului și starea sa psihică. Noi folosim băutura energizantă LiftOff, de la Herbalife.

- Este de ajuns talentul sau ambiția unui individ pentru a compensa o nutriție precară?
- Categoric, nu! Efortul trebuie susținut de o bună nutriție. În caz contrar, mai devreme sau mai tîrziu, organismul clachează.

- La nivelul unui club există un program comun de nutriție? Sau se realizează un program individual, socotit după gabaritul fiecăruia?
- Programele de nutriție sînt stabilite la nivel de echipă, dar există și programe personalizate, în funcție de necesitățile unui sportiv, de constituția sa fizică, genetică etc. Noi am ales nutriția Herbalife pentru toate cele trei faze ale antrenamentelor și competițiilor: pregătirea, susținerea și recuperarea.

- În cît timp de la începerea unui astfel de program apar primele efecte concrete în viața sportivului?
- În foarte scurt timp! Noi am creat acest program ținînd cont de nevoile pe care le au fotbaliștii noștri:  creșterea rezistenței la efort, îmbunătățirea imunității, a puterii de concentrare și, bineînțeles, recuperarea fizică rapidă. În gama Herbalife am găsit produse care sînt formulate astfel încît să răspundă tuturor acestor nevoi, iar rezultatele nu au întîrziat să apară.

- Ce sfat le puteți da celor care joacă fotbal ca amatori în ceea ce privește nutriția, se pot ghida și ei după principiile pe care le adoptă jucătorii profesioniști?
- Eu chiar le recomand asta! Bineînţeles, totul raportat la nivelul lor de efort. Cei care joacă fotbal de plăcere trebuie să aibă în vedere faptul că pot apărea probleme fizice în timpul meciurilor dacă nu au o nutriție corespunzătoare și dacă nu se hidratează corect. Produsele de acest gen din piață, inclusiv cele Herbalife pe care le folosim noi, sînt adresate și sportivilor amatori, care ar trebui să discute cu un consultant înainte de a folosi, pentru a li se stabili un program corect personalizat.

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion