GSP SPECIAL  »  PUBLICITATE  »  ADVERTORIAL

Reguli de igienă esențiale pentru începerea școlilor

Articol de GSP - Publicat luni, 01 martie 2021 18:37 / Actualizat luni, 01 martie 2021 18:37

Începerea școlii în sistemul clasic și reîntoarcerea copiilor în clase reprezintă pentru unii părinți un motiv de bucurie însă pentru alții unul de îngrijorare. Școlile au obligația de a asigura copiilor un mediu cât mai sănătos și curat pentru o dezvoltare armonioasă și, de aceea, impunerea și respectarea unor reguli de igienă este esențială, cu precădere în perioada pandemică. Însă aceste reguli trebuie să vină din două direcții: o dată dinspre școală dar și dinspre părinți și copii.

Ce măsuri de protecție pot lua școlile

Cele mai multe școli au luat deja măsuri de siguranță pentru a proteja atât profesorii, personalul auxiliar cât și copiii, prin introducerea unor termo-scannere la intrare în vederea monitorizării temperaturii tuturor persoanelor ce intră în școală. Astfel, în cazul în care cineva are o temperatură mai ridicată va fi oprit la intrare iar accesul în școală nu va fi permis.

Vizitele medicilor și asistenților medicali sunt întețite în această perioadă în clase pentru o observație mai atentă a copiilor și, la cele mai mici semne de răceală, aceștia vor fi ținuți acasă. 

Alte măsuri necesare începerii școlilor în siguranță sunt: 

  • Distanțarea socială;
  • Reorganizarea copiilor în bănci;
  • Separarea băncilor cu plexiglas;
  • Purtarea măștilor pe toată durata cursurilor atât de către elevi cât și de către profesori;
  • Aerisirea claselor ori de câte ori vremea permite acest lucru și la schimbarea turelor;
  • Menținerea unei curățenii optime în școli și igienizarea claselor mai ales în situațiile în care în aceeași sală învață două ture.

De aceea, personalul administrativ trebuie să fie nu numai precaut dar și să folosească produse profesionale de curățenie și dezinfectanți puternici ce elimină virusurile, microbii și alte bacterii. Dacă până acum în unele școli curățenia a mai fost și neglijată iar clasele nu erau curățate după fiecare tură de elevi, acum lucrurile s-au schimbat radical. 

Personalul administrativ trebuie să fie echipat cu mopuri pentru podele, bureți, raclete pentru geamuri și diverse tipuri de detergenți, dar și dezinfectanți profesionali pentru suprafețe și lavete din microfibră cu care să fie dezinfectate băncile, scaunele, catedra și dulapurile din fiecare clasă. Cum pentru fiecare unitate de învățământ acestea înseamnă alocarea unui buget suplimentar de care uneori școala nu dispune, trebuie asigurate produse de curățenie la preț avantajos, care să îmbine eficient calitatea cu prețul.

Băile în care copiii merg trebuie dezinfectate în permanență, de multiple ori pe zi pentru a păstra spațiul cât mai curat, ferit de microbi și virusuri. Mai ales, de aici nu ar trebui să lipsească dispenserele cu săpun și cele cu dezinfectanți pentru mâini, pe care copiii dar și cadrele didactice să le folosească oricând este nevoie. Pentru uscarea mâinilor ar trebui ca fiecare baie să fie dotată cu un dispenser cu prosoape de hârtie pe care cei mici să le poată arunca după fiecare utilizare.

Ce măsuri de igienă și protecție trebuie să ia părinții

Pe lângă cadrele didactice și reprezentanții din domeniul educației, și părinții joacă un rol foarte important și au obligația de a-i instrui pe cei mici despre cum se pot feri din calea unui dușman invizibil, precum Sars-Cov-2. Povestit pe înțelesul lor în legătură cu riscurile dar și cum se pot feri de acesta, copiii vor învăța rapid cum să își poarte singuri de grijă. 

Astfel, pe lângă pachetul cu mâncare pentru școală, din ghizdanul celor mici nu ar trebui să lipsească:

  • Măștile de unică folosință care să le acopere nasul și gura. Este recomandat ca pe lângă cea pe care o poartă în ziua respectivă, să mai aibă una de rezervă în cazul în care aceasta se rupe sau se pierde.
  • O sticluță cu dezinfectant pentru mâini pe care să îl folosească de mai multe ori pe zi, atunci când intră în contact cu alte obiecte în afară de cele care îi aparțin, înainte de a mânca dacă nu există la baie săpun și dezinfectant, când ajunge și când pleacă de la școală;
  • Șervețele dezinfectante cu care pot șterge anumite obiecte precum penarul, pixul și stiloul dacă i-a căzut pe jos sau a fost atins de alți copii.

Tot în sarcina părinților cade și monitorizarea zilnică a copiilor înainte ca aceștia să plece de acasă. În cazul în care micuții prezintă simptome de răceală sau gripă precum temperatură ridicată, durere în gât, tuse, lipsa mirosului și a gustului, acesta nu trebuie să meargă la școală. Orice simptom va fi tratat de către părinți cu maximă seriozitate și va fi contactat medicul de familie care îi va îndruma pe aceștia în legătură cu un eventual tratament. 

Părinții au obligația de a anunța cadrele didactice în cazul în care copilul a fost testat pozitiv cu Sars-Cov-2 pentru a se lua măsurile de igienă necesare, cum ar fi dezinfectarea sălii de curs, dar și suspendarea pentru o perioadă de două săptămâni a cursurilor față în față de către întreaga clasă.

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează