GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV Dezvăluiri incendiare ale lui Anghel Iordănescu » A încercat să blocheze aranjamentele din prima ligă: „Nea Puiu, a fost blat! Tort cu frișcă multă”

Anghel Iordănescu, la podcastul „Profu' de Sport”
Anghel Iordănescu, la podcastul „Profu' de Sport”

Articol de GSP - Publicat miercuri, 28 decembrie 2022 21:09 / Actualizat miercuri, 28 decembrie 2022 22:30

Anghel Iordănescu (72 de ani), un nume cu greutate în fotbalul românesc, a discutat la podcastul „Profu' de Sport” despre un subiect până nu demult tabu în fotbalul românesc: meciurile aranjate și jocurile de culise din prima ligă.

Fostul selecționer al primei reprezentative a fost chestionat pe marginea unui moment de maximă tensiune petrecut în a doua parte a anilor '90, într-o perioadă în care aranjamentele erau la ordinea zilei în Divizia A. 

Deranjat că naționala avea indirect de suferit din cauza blaturilor din prima ligă, „Tata Puiu” a recurs la o decizie extremă, solicitându-i lui Mircea Sandu, fost președinte al FRF, să ia măsuri de urgență împotriva comploturilor din campionat. Iordănescu a rememorat în amănunt acel episod, într-un dialog cu Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor.

Gestul impresionant al lui Gigi Becali pentru o tânără grav bolnavă: „A plecat la spital în Germania și datorită iubirii acestui om”
PROFU' DE SPORT
Gestul impresionant al lui Gigi Becali pentru o tânără grav bolnavă: „A plecat la spital în Germania și datorită iubirii acestui om”

Amintirile lui Anghel Iordănescu: „Nea Puiu, a fost blat! Tort cu frișcă multă”

- Domnule Iordănescu, îmi aduc aminte că după '94, cred că prin '96, a fost un moment șocant pentru pentru fotbalul acelor vremuri, și anume selecționerul, dumneavoastră, mai exact, acuza în mod public blaturile din Divizia A. Ați și refuzat să mergeți la un amical al naționalei. Ați făcut o conferință și spuneați că "e un campionat bolnav, plin de meciuri strategice. Durerea mea este că se vorbește, dar nu se ia nicio măsură". Cum se face că, deși ați spus-o atât de pe șleau, blaturile au mai continuat vreo 15 ani? 
- Vă spun sincer. Staff-ul tehnic de la echipa națională, eu și colegii, aveam obiceiul să facem câte o fișă tehnică pentru fiecare meci din competiția internă. Ne împărțeam.

- Urmăreați jucători
- Cum se întâmplă și astăzi. Urmăream jucători, făceam fișe individuale pentru jucătorii pe care urma să-i aducem la echipa națională, dar și fișa tehnică a jocului pe care îl studiam. Eu, de exemplu, mergeam la un meci al lui Dinamo, celălalt coleg al meu mergea la Cluj, altul mergea la Craiova.

- Balint și cine mai erau ajutoarele dumneavoastră. 
- Țiți Dumitriu în '94, după aceea au venit Balint, Costică Ștefănescu. Și-mi amintesc că, la un moment dat, le-am cerut colegilor mei - noi ne întâlneam lunea să analizăm etapa, iar la vremea respectivă erau Balint și cu Costică Ștefănescu - și le-am cerut colegilor mei să-mi dea fișa jocului, să-mi spună cum a jucat fiecare jucător în parte. Și mi-au spus: "Nea Puiu, ce să spunem despre meciul ăsta? Că a fost blat, cum foloseam noi termenul, un tort cu frișcă multă".

La 28 de ani de la coșmarul cu Suedia, Anghel Iordănescu spune că-și reproșează două lucruri: „Dacă reușeam să strig la Ilie...”
PROFU 'DE SPORT
La 28 de ani de la coșmarul cu Suedia, Anghel Iordănescu spune că-și reproșează două lucruri: „Dacă reușeam să strig la Ilie...”

Exasperat, Anghel Iordănescu a mers în biroul lui Mircea Sandu: „Fă ceva, dar fă, că nu se mai poate!”

- Așa. 
- Și atunci am hotărât, am spus așa: "Vă duceți la meciuri, chiar dacă există vreo suspiciune, și pe dosarul pe care îl faceți pentru meciul respectiv scrieți clar, «BLAT»". Am folosit noi un alt indicativ, ca să vorbim în termeni militari, pentru că mi-era teamă să nu le mai ia și altcineva. După o perioadă, am luat toate dosarele pe care scria "BLAT" și le țineam la mine acasă, nu le lăsam în Federație, nu voiam să intre cineva și să...

- Multe? 
- Suficiente cât să mă ducă în acea stare de spirit despre care vorbeați mai devreme. Și după una dintre etape, m-am dus la Mircea Sandu, iar Mircea Sandu, extrem de corect față de mine, mi-a spus: "Da, știu și eu și te cred pe tine, în primul rând! Dar spune-mi ce să fac! Spune-mi ce să fac? Sunt oameni din Comitetul Executiv care conduc aceste echipe, ce pot să le fac? Ce dovadă le dau, concret?" Zic: "Ochiul meu!". 

- Să colaboreze cu instituțiile statului și să rezolve o problemă penală. 
- I-am spus: "Fă ceva, dar fă, că nu se mai poate!". Și mi-a spus: "Îmi este foarte greu, nu am cum. Normal ar fi să se sesizeze cineva din oficiu și să se ajungă la o anchetă". De altfel, înțeleg că Mircea Sandu, de-a lungul timpului, a și recunoscut această poveste.

„V-ați folosit relațiile din politică pentru a-l ajuta pe Edi?” » Întrebare frontală pentru Anghel Iordănescu, la podcastul „Profu' de Sport”
PROFU 'DE SPORT
„V-ați folosit relațiile din politică pentru a-l ajuta pe Edi?” » Întrebare frontală pentru Anghel Iordănescu, la podcastul „Profu' de Sport”

Anghel Iordănescu a refuzat să conducă naționala în Iugoslavia: „Mircea Sandu a crezut că glumesc”

- Da, da, a recunoscut. Dar în aceeași măsură, a recunoscut și că n-a putut să facă nimic, ceea ce absurd pentru un om care a condus fotbalul atâția ani. 
- Îmi amintesc, ca să mă întorc la întrebarea dumneavoastră și la momentul despre care ați spus, meciul amical Iugoslavia - România. Îmi amintesc că fusese o etapă de campionat, am asistat la un meci, nici n-aș vrea să-l mai pomenesc, un blat, pe scurt. După care, luni, am venit la Federație, când era convocarea. M-am dus în birou la Mircea Sandu, am avut o discuție cu el și i-am spus că eu nu merg în Iugoslavia. Le-am dat colegilor mei programul de antrenament pentru toată perioada, pe fiecare zi, era acolo tot, ce antrenamente să facă...

- Dar fără dumneavoastră acolo
- Dar fără ca eu să merg acolo. Am spus că o să ținem legătura și o să discutăm vizavi de echipă, de starea de sănătate și de toate cele. Mircea Sandu a crezut că glumesc, cred.

- Cert e că nu se mai întâmplase așa ceva până atunci
- Mircea Sandu, până în ultima clipă, a insistat și mi-a spus să merg, că va face tot ce-i stă în putință, că se va gândi și el serios la ce e de făcut. I-am spus că eu nu mă urc în avion să merg la acest meci, mai ales când știu că în avion mai sunt și membri din Comitetul Executiv care fac aceste lucruri (n.r. - participă la meciuri aranjate). Era acea obișnuință de a fi invitați membrii Comitetului Executiv în delegația oficială, în deplasările oficiale, lângă echipa națională. Ideea este că nu m-am prezentat și apoi au fost membri ai CEx care i-au cerut lui Mircea Sandu să mă demită pentru refuzul de a fi alături de națională. Am pierdut meciul cu 1-0 sau 2-0.

- Așa. 
- Din punctul meu de vedere, am apreciat că Mircea Sandu m-a chemat, a avut o discuție cu mine și în niciun caz nu a ținut cont de punctul de vedere al membrilor Comitetului Executiv, pentru că, așa cum erau obicei, erau foarte influenți cei de acolo. Foarte mulți din cei care făceau parte din Comitetul Executiv la acea vreme au susținut demiterea mea.

VIDEO Anghel Iordănescu, invitat la podcastul Profu' de Sport (interviul integral)

Citește și alte interviuri de la „Profu' de Sport”

Preotul Vasile Ioana, despre fotbal și religie în episodul #13 din podcastul „Profu' de Sport” » „Ronaldo a căzut din Cer ca Lucifer, Messi a fost smerit și a câștigat. El este «Man of God»”

EXCLUSIV „Eram rahitic, o stârpitură cu pieptul scobit” » Sportul care l-a transformat pe Cristian Tudor Popescu: „M-a scos din acea condiție”

EXCLUSIV „Toți cochetăm cu depresia” » Mihaela Buzărnescu, despre luptele interioare și cum a învins „boala secolului”: „Nu se tratează cu pastile”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (32)
realsteaua
realsteaua  •  29 Decembrie 2022, 20:44
Postat de emil1986 pe 29 Decembrie 2022, 16:38

Bati campii rau de tot. La acea data Gigi Becali nu era in fotbal.

Becali era în fotbal la acea vreme numai că nu era la butoanele Stelei, doar împrumuta cu bani echipa, ca apoi în 2003 să o preia. Însă de ceea ce se întâmpla în fotbalul românesc nu era străin.

emil1986
emil1986  •  29 Decembrie 2022, 16:38
Postat de gavril42 pe 29 Decembrie 2022, 15:38

Singurul luat in vizor era Gigi Becali care a fost arestat pentru ca a dat bani sa joace corect o echipa. Trebuia sa ii inchida gura lui Becali. Restul, erau meciuri care asa trebuiau sa se termine, fiecare avea interesele lor. De aceea nu s-au cautat dovezi si nu au fost facute flagrante.

Bati campii rau de tot. La acea data Gigi Becali nu era in fotbal.

gavril42
gavril42  •  29 Decembrie 2022, 15:38

Singurul luat in vizor era Gigi Becali care a fost arestat pentru ca a dat bani sa joace corect o echipa. Trebuia sa ii inchida gura lui Becali. Restul, erau meciuri care asa trebuiau sa se termine, fiecare avea interesele lor. De aceea nu s-au cautat dovezi si nu au fost facute flagrante.

Vezi toate comentariile (32)
Comentează