GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV „Sper să nu se supere că divulg” » Iordănescu povestește în premieră un episod tensionat cu Hagi și Popescu: „Luați-vă gențile și plecați, rămânem noi!”

Imagine de arhivă cu Gică Hagi și Gică Popescu / Sursă foto: Imago Images
Imagine de arhivă cu Gică Hagi și Gică Popescu / Sursă foto: Imago Images

Articol de GSP - Publicat miercuri, 30 noiembrie 2022 00:00 / Actualizat miercuri, 30 noiembrie 2022 03:23

Anghel Iordănescu (72 de ani), fostul selecționer al primei reprezentative, a dezvăluit, în cadrul podcastului „Profu de Sport”, un episod mai puțin cunoscut, ce i-a avut în prim-plan pe Gică Hagi și Gică Popescu, liderii incontestabili ai „Generației de Aur”.

Primul mandat al lui Iordănescu pe banca naționalei s-a derulat între 1993 și 1998, perioada de vârf a „tricolorilor”, culminată cu un „sfert” la Mondialul din 1994, dar și cu parcursul de la Coupe du Monde din '98. Iordănescu a vorbit în dialogul purtat cu Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei, despre modul în care a manageriat un vestiar ce mustea de personalități puternice, „Tata Puiu” oferind un exemplu de impact: momentul în care s-a opus unei tentative de escapadă a lui Hagi și Popescu înaintea unui meci amical.

„Nu poți să vii tu, Șucu, să-i comanzi lui Hagi!” » Declarațiile tranșante ale unui om-cheie după șicanele Rapid - Farul: „Crede-mă, nu se poate!”
PROFU' DE SPORT
„Nu poți să vii tu, Șucu, să-i comanzi lui Hagi!” » Declarațiile tranșante ale unui om-cheie după șicanele Rapid - Farul: „Crede-mă, nu se poate!”

VIDEO. Anghel Iordănescu povestește în premieră un episod cu Hagi și Popescu: „Plecați, rămânem noi!”

- Domnule Iordănescu, ați fost întotdeauna un antrenor foarte riguros, strict, inflexibil. Cum ați reușit să țineți în mână un vestiar cu atât de multe personalități? Că era totuși complicat să-i aliniați pe Hagi, Gică Popescu, Lupescu, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, toți să stea smirnă? 
- Aș vrea să vă corectez, îmi cer scuze, dar îmi faceți o nedreptate. Am fost un antrenor exigent, nu dur (n.r. zâmbește). 

- Din poveștile elevilor dumneavoastră nu prea se înțelege doar exigența
- Într-adevăr, îmi plăceau ordinea și disciplina și am să vă spun și aici o povestioară din care o să trageți dumneavoastră concluziile de rigoare.

Anghel Iordănescu: „Era foarte multă debandadă la națională”

- Vă ascult. 
- Deși eram exigent, eram un antrenor apropiat de jucători, țineam la ei și-i iubeam, am încercat să-i înțeleg și să-i ajut. Dar întorcându-mă la acea perioadă, sincer vă spun, la început mi-a fost puțin greu. Era foarte multă debandadă la echipa națională. Vă dați seama, erau personalități mari: Gică Popescu, Hagi, Ilie Dumitrescu, Dan Petrescu, Lupescu, Răducioiu, Dorinel Munteanu, Selymeș, jucători de mare valoare, care jucau în străinătate... 

- Dar care încă nu formau o echipă, asta spuneți. 
- Exact. Era foarte multă debandadă, ca să nu folosesc alt termen și mai dur. Și îmi amintesc că, din acest punct de vedere, a trebuit să fiu extrem de ferm și extrem de categoric. Vă dau un exemplu. Eram în cantonament, înaintea unui meci, cred că era amical. Sper că cei doi pe care îi pomenesc să nu se supere că divulg acest lucru. Au venit la mine Gică Hagi și cu Gică Popescu, eram la Săftica, intraserăm în cantonament. Și mi-au spus: «Nea Puiu, suntem supărați, suntem obosiți....». Avuseseră un rezultat negativ. 

- La club? Veniseră obosiți și supărați de la club? 
- Veniseră supărați din străinătate, de la cluburile lor din Spania. Echipa se aduna în acea seară în cantonament la Săftica. Și-mi zic ei: «Te rugăm din suflet, lasă-ne și pe noi până mâine la prânz, iar mâine venim fresh în cantonament și vă promitem că facem, că dregem». 

„Sper să nu se supere că divulg” » Iordănescu povestește în premieră un episod tensionat cu Hagi și Popescu: „Luați-vă gențile și plecați, rămânem noi!”
Anghel Iordănescu, la podcastul Profu' de Sport

Lecția lui Anghel Iordănescu pentru Hagi și Popescu: „Vreți să plecați? Luați-vă gențile și plecați!”

- Cereau asta doar pentru ei doi sau pentru toată echipa? 
- Nu, pentru ei doi. Echipa era deja în cantonament. O parte din ei veniseră mai devreme, au făcut refacere, iar ei doi veniseră din Spania. 

- Și le-ați făcut plăcerea asta? 
- Cei doi au solicitat să-i las până a doua zi și le-am răspuns: «Spuneți-mi de ce trebuie să vă las pe voi doi și să nu-i las și pe ceilalți?» Iar ei au spus: «Dom'le, dar noi am avut un program greu, a fost nu știu ce rezultat». Le-am zis: «Uite care este treaba! Vreți să plecați? Luați-vă gențile și plecați! Dar nu trebuie să mai reveniți mâine la 12:00 înapoi. Vă duceți și stați lângă familia voastră, să vă simțiți bine, să vă refaceți și vă vedeți de treaba voastră. Iar noi, cei care rămânem aici, ne vedem de treaba noastră». 

- Și ce s-a întâmplat? 
- Au rămas, au ales echipa națională. Au rămas în cantonament și au depășit momentul acela. Au jucat foarte bine, au fost printre cei mai buni de pe teren, am câștigat meciul și a fost totul în regulă.

Citește și alte știri din podcastul „Profu de Sport”

EXCLUSIV // VIDEO „Nu poți să vii tu, Șucu, să-i comanzi lui Hagi!” » Declarațiile tranșante ale unui om-cheie după șicanele Rapid - Farul: „Crede-mă, nu se poate!”

VIDEO Anghel Iordănescu a fost invitat la podcastul „Profu' de Sport” » Dezvăluiri tari din perioada Generației de Aur, marile regrete ale Mondialului din '94 și legăturile cu politicul

EXCLUSIV // VIDEO Cu ce echipă din România ține Mihai Mironică? Jurnalistul a răspuns fără să ezite, la „Profu' de Sport”: „Nu pot să uit umilinţele pe care le sufeream. E marea dragoste a vieții mele. Am condus-o la groapă”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (4)
donqhot
donqhot  •  30 Noiembrie 2022, 09:35

ce dur a fost nea Puiu! Hagi si Popescu i-au cerut liber pana a 2a zi si el le-e replicat ferm, va dau si mai mult, duceti-va linistiti sa stati cu familiile voastre! :))))))

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  30 Noiembrie 2022, 04:52

Hagi este *** fotbalului romanesc ...GP nici el nu i departe dar macar nu se crede antrenor ...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

steaua.libera
steaua.libera  •  30 Noiembrie 2022, 00:24
Postat de 666piturca pe 29 Noiembrie 2022, 18:48

Ce uita Nea Puiu sa spună, este ca exact in perioada aia avea o gogoserie de foarte mare succes, undeva, in Drumul Sarii.

Mai bine decât Copos care făcea *** :))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează