GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV // VIDEO „Nu poți să vii tu, Șucu, să-i comanzi lui Hagi!” » Declarațiile tranșante ale unui om-cheie după șicanele Rapid - Farul: „Crede-mă, nu se poate!”

Gică Hagi și Dan Șucu, două personalități și modele de business diferite
Gică Hagi și Dan Șucu, două personalități și modele de business diferite

Articol de GSP - Publicat duminica, 27 noiembrie 2022 11:32 / Actualizat duminica, 27 noiembrie 2022 13:53

Antreprenorul Bogdan Enoiu (63 de ani), un apropiat de-ai lui Gică Hagi, al cărui meci de retragere l-a organizat în urmă cu două decenii, a discutat la podcastul „Profu' de Sport”, emisiune moderată de Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, despre cum arată un model corect de business în fotbalul românesc. 

Enoiu, unul dintre cele mai importante personaje din industria publicității în ultimii 30 de ani în România, vorbește despre modul în care Dan Șucu și Gică Hagi își coordonează management-ul la Rapid, respectiv Farul, două dintre actualele forțe ale campionatului intern. Enoiu a pornit o discuție interesantă în momentul în care a fost întrebat de ce afaceriștii pe care Hagi și i-ar dori în propriul club se lasă așteptați.

Totodată, acesta a comentat o mai veche declarație a lui Dan Șucu, care afirma în luna mai a acestui an că „îmi place clubul domnului Hagi, dar văd o problemă. Tot ce se întâmplă acolo depinde doar de dânsul”. În trecut, s-a zvonit inclusiv că Șucu ar fi fost tentat să cumpere formația „Regelui”. 

Bogdan Enoiu: „Nu poți să vii să-i comanzi lui Hagi pe fotbal!”

- Spune-mi, ca un om care a gestionat atât de multe bugete uriașe ale unor companii mari de afară, de ce aceste branduri nu asociază cu sportul românesc? 
- Ăsta e și oful lui Gică. Ați văzut, la fiecare discurs, spune: „Hai să dați...”. Trebuie să existe mai mulți iubitori de sport, mă nominalizez și pe mine aici, care să facă legătura între bugete și unde să fie cheltuite. Eu încerc să-i găsesc lui și reușesc, dar pentru Academie, nu pentru Farul. Sunt vreo 4-5 foarte aproape de chestia asta. Dar academii precum cea a lui Hagi trebuie să fie minimum 10-15. Și să le susțină primăriile. Gică a făcut singur tot! El a adus sponsori, mai face acum încă 4 terenuri mari de iarbă, a mai cumpărat teren acolo. Și vrea și el un stadion. Și-a cedat „copilul”, pe Viitorul, ca să existe asocierea cu Farul. A arătat super viziune. Eu, ca om de brand, n-am fost de acord. Dar el a zis: „Farul e mai puternic, eu vreau să unesc orașul, Constanța e un oraș puternic”.

- Are nevoie de un stadion mare, de energiile coagulate în tot județul. 
- Normal. E un om dificil. Nu poți să vii tu, Șucu, care n-ai nicio tangență cu fotbalul, ești cu handbalul, ai jucat tenis „plezirist” ... Ai mai luat și bătaie, dar nu mai contează (râde). Joacă bine, e prietenul meu. Dar nu poți să vii să-i comanzi lui Hagi pe fotbal. Nici pe management! Nu se poate! 

- Au fost discuții între ei pentru a colabora? 
- Nu...Au fost cu mai mulți, eu dau doar un exemplu. Nu Dan e exemplul cel mai bun, dar nu poți veni să-i comanzi lui Hagi. Crede-mă, Hagi se pricepe și la management. 

Bogdan Enoiu: „Dan Șucu nu are cultură fotbalistică”

- Bine, acum și Hagi poate are pretenții prea mari...să vină cineva să-i dea foarte mulți bani, dar să n-aibă niciun cuvânt de spus. 
- Nu, nu e adevărat. Există lipsă de cultură sportivă și fotbalistică din partea oamenilor de afaceri. Nu au, pur și simplu! Sau cei care au intrat au făcut-o pentru copii, ca să-i mai bage mai în față și așa mai departe. Foarte bine, că și Gică a făcut la fel. 

- Și Dan Șucu la fel? 
- Și Dan Șucu la fel, da, v-a și spus. Are și el doi copii care-s foarte buni la fotbal, chiar foarte buni amândoi. A încercat, a văzut că nu poate cu cluburile, nu există soluții, și e un tip exigent, a reușit în business, e un foarte bun manager și a zis: „Dom'le, hai să lucrez eu, să le dau toate șansele”. Dar cultură fotbalistică nu are! N-a văzut 1.000 de meciuri pe bancă să vadă ce înseamnă...să-l vadă pe Gică Hagi cum pleacă „rachetă” de lângă Roberto Carlos la Supercupa Europei (n.r. - Galatasaray - Real Madrid, în 2000). Roberto Carlos! Care a rămas în blocstarturi din două fente ale lui Gică. Nu l-a văzut Șucu pe Emre cum bate la ușă la Galatasaray (gesticulează) și spune: „Domnu' Hagi!”. 

- Acum, un bun finanțator al business-ului de fotbal nu poate fi decât cineva care a văzut 1.000 de meciuri? Adică, Dan Șucu nu poate avea succes pentru că nu cunoaște atât de bine fotbalul? 
- Ba da. Și o să aibă. Pentru că, așa cum mi-a și spus, nivelul e foarte jos (râde). Și dacă nivelul e atât de jos, e imposibil să nu reușească. Dar nu-i despre asta. Știți care e modelul? Modelul este să ai viziune și să nu vrei rezultate rapid, gata, iau campionatul în 2-3 ani. 

- Păi Dan Șucu asta vrea, să ia campionatul anul ăsta
- N-o să-l ia. La anul, poate. Ori peste 3 ani sau 5 ani. 

- Înapoi la Hagi: cum își împlinește acest vis de a avea o echipă foarte puternică susținută de un partener mare sau de cinci mai mici? 
- Dan Șucu, pe bună dreptate, vrea să facă bani din fotbal. Dar în fotbal nu trebuie să te bagi pentru bani. Hagi a zis clar: „Dom'le, ăsta e un fenomen social. E greu să faci bani".

VIDEO Emisiunea integrală cu Bogdan Enoiu- podcast „Profu' de Sport” - episodul 10

Citește și alte știri din podcastul „Profu' de Sport”: 

EXCLUSIV // VIDEO Cu ce echipă din România ține Mihai Mironică? Jurnalistul a răspuns fără să ezite, la „Profu' de Sport”: „Nu pot să uit umilinţele pe care le sufeream. E marea dragoste a vieții mele. Am condus-o la groapă”

EXCLUSIV // VIDEO Atât de zgârcit era! Cum a ajuns Copos să-i dea un Trabant lui Ion Țiriac: „S-a supărat îngrozitor pe el!”

EXCLUSIV Un polițist l-a oprit pe Ilie Dumitrescu în trafic, apoi l-a lăsat mască: „Dom'le, cine bate?”

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (20)
supereduardo10
supereduardo10  •  29 Noiembrie 2022, 10:06

Am vrut sa spun si eu ceva dar dupa ce am citit toate comentariile de mai jos chiar nu mai e nimic de spus :))) Asa ca o concluzie . Pana nu vom invata sa fim corecti si eficienti in toate domeniile ne vom zbate in mocirla mediocritaii. Romanii au un talent sa ridice mediocritatea la rang de virtute si sa amestece lucrurile. Una e sa fii super jucator alta manager antrenor sau afacerist . La noi e o bulibaseala totala.

Chess
Chess  •  28 Noiembrie 2022, 08:34

Nu-l mai proslaviti pe blatistul Hagi! Onoarea lui este la nivelul lui gigi becali ! Un lucru este cert, va sta in gat Sucu.....invidiosilor de la stana !!

kordell
kordell  •  28 Noiembrie 2022, 01:18
Postat de ionescugeorge77 pe 27 Noiembrie 2022, 17:48

...ne am saturat de hagi si de minciunile lui ...zetanu spune foarte bine ...jucatorii produsi de el sunt bumeranguri ...

Nu e vina lui ci a presei si corului de lingusitori , ca sa nu le spun altfel .

Vezi toate comentariile (20)
Comentează