GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV / VIDEO Trei episoade geniale de la Gala Hagi: cui i-a donat „Regele” tot profitul, povestea sacoșei cu bani de la pauză + „Gică, Gică, nu vedem de sticlă!”

FOTO: Libertatea
FOTO: Libertatea

Articol de GSP - Publicat joi, 20 octombrie 2022 20:32 / Actualizat vineri, 11 noiembrie 2022 15:54

Bogdan Enoiu, unul dintre cei mai importanți oameni din industria publicității, a fost invitatul lui Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei Sporturilor, în ediția cu numărul 10 a podcastului „Profu' de Sport”. Printre poveștile savuroase s-a numărat și cea a „Galei Hagi”, evenimentul care a marcat retragerea „Regelui”.

„Gala Hagi”, evenimentul care a marcat retragerea „Regelui”, a avut loc pe 24 aprilie 2001, pe stadionul Național din București. O selecționată mondială, cu vedete precum Taffarel, Sanchis, Dida, Dunga, Butragueno sau Prosinecki a întâlnit o națională stelară a României. Iar în tribune au fost Platini, Eusebio, Ronald Koeman, Fatih Terim și alți grei. 

La remiza amicală, scor 2-2, au participat aproape 60.000 de fani. Bogdan Enoiu a dezvăluit detalii de senzație din culise. 

VIDEO. Bogdan Enoiu, episoade geniale de la Gala Hagi: „Gică, Gică, nu vedem de sticlă!”

- Cum a fost și de ce ai ținut să organizezi tu Gala Hagi?
- Pentru Gică. A venit și mi-a zis: "Bogdane, vreau și eu să fac un meci de retragere și dacă facem vreun profit, să-l donăm".

- A fost, într-adevăr, un eveniment de supercalitate, mult peste ce se văzuse în România anilor 2000-2001.
- A fost muncă foarte multă, foarte intensă și am făcut-o ca un payback (n.r. răsplată) pentru Gică.

- Și profitul a fost donat?
- Da. Gică ținea niște case de copii din Constanța și tot profitul l-a direcționat acolo. În jur de 150.000 de dolari.

- Bani foarte mulți la vremea aia. 
- Da. Bugetul Galei Hagi a fost cam de un milion. Au ajutat foarte mult și Giovanni și Victor Becali, cu vedetele aduse.

- Adevărul e că a fost o listă de invitați foarte tari. Platini, Eusebio, Lucescu, Ronald Koeman. 
- Să vă povestesc niște faze cu Gică, a fost atât de tensionat atunci, era să-și rupă și piciorul când am fost la Iliescu să-l decoreze. Ploua și a alunecat pe marmură, că la Cotroceni treptele sunt de marmură. În noaptea de dinainte a venit la stadion, să vadă repetițiile pentru spectacol.

- Cum l-ai simțit atunci, când practic se despărțea de fotbal?
- Foarte tensionat, era ca un arc. În vestiar, înainte să-i dăm drumul, nu mai avea răbdare. Era ceva ... Nici noi nu ne așteptam să fie 55.000 de oameni în tribune.

- Îmi aduc aminte meciul, Hagi a fost foarte tensionat și pe teren. Nici n-a semănat a meci de retragere. Îi certa pe toți, se răstea la toată lumea...
- Știți de ce? Pentru că el n-a jucat în meciuri în care să se dea ăștia la o parte. Dar nici nu dormise, era tensionat.

- I-a certat pe fotoreporteri, îi făcea panarame...
- Păi, numai din Turcia erau 100 de ziariști veniți. Credeți-mă, Hagi e iubit în România, dar în Turcia ... pfff, eu n-am mai văzut așa ceva! Revenind la Gală, a fost un spectacol foarte frumos. Hagi a jucat la 3 Mondiale și la 3 Europene și voiam să punctăm asta, așa că am luat de la Formula 1 un truck (n.r. camion) cu un ecran mare. Numai că stadionul era vechi, aleile erau cu piatră cubică, iar noaptea dinaintea meciului plopua, așa că TIR-ul nu putea să urce. Frunzăverde, Dumnezeu să-l ierte, era ministrul apărării, fusese coleg de facultate cu mine. L-am sunat și mi-a trimis un batalion de soldați care fuseseră prin Bosnia și toată noaptea au săpat la tribuna a doua, ca să poată intra TIR-ul și să ducem ecranul ăla special în stadion. Asta însemna Hagi atunci.

- Tare. 
- Să vă mai spun încă una. Laserele pentru show le luasem de la un neamț. I-am dat un avans, 8.000 sau 10.000, nu mai țin minte. Dar la pauză n-a mai vrut să dea drumul la lasere. Nu avea încredere că-i dau restul de bani. Așa că s-a dus Marilena (n.r. soția lui Hagi) acasă și a venit cu bani, că eu n-aveam la mine. A venit cu sacoșa și i-am dat neamțului.

Trei episoade geniale de la Gala Hagi: cui i-a donat „Regele” tot profitul, povestea sacoșei cu bani de la pauză + „Gică, Gică, nu vedem de sticlă!”

- Unul dintre cele mai tari momente a fost cu sticla de Cola. 
- Da, da. În două secunde am dat-o jos.

- Să le povestim oamenilor. În fața uneia dintre peluze era o sticlă uriașă de Coca-Cola, o reclamă gonflabilă. Dar suporterii din peluză nu vedeau bine meciul. Și atunci, din umorul incredibil al tribunei s-a născut scandare fabuloasă. Toată peluza a început să strige: "Gică, Gică / Nu vedem de sticlă". V-ați activat repede, ați dezumflat sticla, Hagi era și el nervos, făcea ca toate alea pe acolo...
- Genial, genial... Și ploaia s-a oprit exact înaintea meciului. A fost emoționant.

Vezi și alte episoade din podcastul „Profu' de Sport”:

Cum a ajuns Ilie Dumitrescu, un copil dintr-o familie modestă din Rahova, fotbalist de top și milionar în euro: „Talent, muncă și noroc”

Mihai Neșu, despre sport și viață, despre credință și acceptare: „Am fost foarte supărat pe Dumnezeu. Dar apoi am realizat că totul are un sens. Și acum trăiesc cea mai fericită perioadă a vieții mele”

Dialog deschis cu Orlando Nicoară despre drepturile TV din Liga 1 și despre tehnologia VAR: „Fotbalul nu poate fi gratis la nesfârșit. În câțiva ani se va ajunge la pay-per-view”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Ședință CHEIE la Rapid: Dan Șucu a luat deja decizia în cazul lui Cristiano Bergodi!


Comentarii (6)
klauz
klauz  •  21 Octombrie 2022, 13:01

De ce 3 episoade "geniale" si nu 1000 de episoade de mediocritate din SERIE B?

chromophobia
chromophobia  •  21 Octombrie 2022, 07:28

Un eveniment impecabil, totul bine pus la punct. Aveam 13 ani dar n-am contribuit cu nimic la donatie pt ca am sarit gardurile ca sa vad Gala Hagi.

boierasul
boierasul  •  21 Octombrie 2022, 01:50
Postat de ED_BAD pe 20 Octombrie 2022, 23:48

Pe alocuri cred ca e corect ce spui, dar ce ne facem cu faptul ca aceia erau din aceeasi presa care, cu putin timp in urma, il elogiau...?! Si ce se mai gudura cand ii scriau ode... Acum, il deranjau... :) Oricum, e corect, a fost cu adevarat mare fotbalist...

)) Dacă scriau" ode" despre el o făceau pe merit. Mai rău este acum când o mare parte din presa scrie la comandă)). Ps - văzut pe cineva din presa sa facă cu Burleanu cum făceau cu Hagi??? ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează