GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  FOTBALUL AMERICAN

Fotbalul american, de la legendarii Packers până la dilema GOAT » 5 repere istorice ale sportului de miliarde

Articol de - Publicat miercuri, 23 august 2023 08:13 / Actualizat miercuri, 23 august 2023 12:18

Fotbalul american a devenit un sport de miliarde în Statele Unite și migrează ușor și pe alte continente: cu rădăcinile în fotbal (soccer) și rugby, sportul s-a dezvoltat de-a lungul timpului prin intermediul unei serii de schimbări de reguli, devenind în cele din urmă sportul unic pe care îl cunoaștem astăzi.

Istoria timpurie a fotbalului american vine din campusurile colegiilor din mijlocul secolului al XIX-lea. Prima partidă de fotbal universitar a fost jucată pe 6 noiembrie 1869, între Rutgers și Princeton. Acest duel este adesea considerat nașterea fotbalului american. La vremea respectivă, jocul era încă în etapele de formare, așa că regulile se asemănau mai mult cu cele ale fotbalului decât cu cele ale fotbalului american modern.

Echipele foloseau o variație a stilului de joc "kicking" din fotbal, în care jucătorii loveau mingea pentru a o căra progresiv spre poarta adversarilor. Meciul era jucat cu 25 de jucători de fiecare parte, iar dimensiunea terenului era semnificativ mai mare decât terenurile de fotbal american din zilele noastre: 120 de metri în lungime și aproximativ 75 de metri în lățime, față de 92 de metri lungime și 49 de metri în lățime astăzi.

În anii următori, regulile au continuat să evolueze, iar influența rugbyului a devenit mai evidentă. Walter Camp, adesea numit "Tatăl Fotbalului American," a avut un rol important în conturarea sportului în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea și în primele decenii ale secolului al XX-lea. Acesta a introdus mai multe schimbări-cheie, cum ar fi linia de ”scrimmage”, sistemul de downs și pasa de la centru la quarterback, care au ajutat la diferențierea fotbalului american de fotbal și rugby.

Liga Națională de Fotbal (NFL) e fondată în 1920, devenind principala ligă profesionistă pentru fotbalul american. E momentul cheie în ceea ce avea să se transforme într-o industrie de miliarde de dolari. Astăzi, fotbalul american este cunoscut pentru complexitatea strategică și un amestec unic de atletism și muncă de echipă: e unul dintre cele mai urmărite și iubite sporturi în Statele Unite și a câștigat, de asemenea, popularitate internațională, cu alte țări adoptând jocul și formând ligi și echipe, curent care ajunge în ultimele decenii inclusiv în România.

5 repere istorice

1. Primii campioni din istorie

Green Bay Packers și Kansas City Chiefs au concurat în primul Super Bowl din istorie, pe 15 ianuarie 1967. Packers au câștigat meciul, devenind primii campioni ai Super Bowl-ului. Meciul a avut o atmosferă neobișnuită pentru că biletele pentru eveniment nu s-au epuizat, iar stadionul nu a fost plin. Acest lucru a fost în contrast cu viitoarele Super Bowl-uri, care au devenit un adevărat fenomen cultural și un spectacol uriaș, cu săptămâni întregi de pregătiri și evenimente legate de meci.

2. Miami Dolphins, ”Arsenal” de NFL

E vorba despre singurul sezon perfect din istoria competiției: cum trupa lui Arsene Wenger defila în Premier League, reușind să câștige trofeul fără înfrângere, Miami Dolphins rămâne singura echipă care a avut un sezon perfect în fotbalul american. În 1972, „delfinii” au câștigat toate cele 14 meciuri din sezonul regulat și cele două meciuri din playoff-uri, încheind cu o victorie în Super Bowl pentru a avea un record perfect de 17-0.

3. Cel mai în vârstă jucător în NFL

George Blanda, un quarterback și kicker, deține recordul pentru cel mai în vârstă jucător NFL din toate timpurile. S-a retras la 48 de ani în 1975, după o carieră incredibilă. George Blanda a fost unul dintre cei mai remarcabili jucători din istoria fotbalului american, reușind să evolueze pe parcursul a 26 de sezoane, un record încă deținut în NFL

4. Cea mai mare răsturnare de scor

Duelul din 1993, dintre Buffalo Bills și Houston Oilers, rămâne cunoscut și sub numele de "The Comeback". Meciul a avut loc în cadrul playoff-urilor din sezonul 1992 al NFL. Houston Oilers a avut un avantaj incredibil în prima repriză, 35-3. Cu toate că părea că Oilers sunt în controlul total al meciului, Buffalo Bills a efectuat o revenire epică în a doua repriză. Quarterback-ul Bills, Frank Reich, a preluat conducerea echipei în locul lui Jim Kelly, care se accidentase, și a început să dirijeze ofensiva. Încetul cu încetul, Bills a reușit să înscrie punct după punct, în timp ce apărarea Oilers părea să se prăbușească. Buffalo a marcat patru touchdown-uri și a convertit patru field goals, forțând meciul să intre în prelungiri cu scorul de 38-38.

În prelungiri, Bills a continuat să se mențină în ofensivă, iar kickerul Steve Christie a reușit un field goal de 32 de yarzi pentru a-i aduce lui Buffalo victoria incredibilă cu scorul de 41-38. Această revenire incredibilă a fost una dintre cele mai memorabile în istoria NFL și a fost etichetată ca fiind "cea mai mare răsturnare de scor" din cauza diferenței masive de 32 de puncte între cele două echipe la jumătatea meciului.

Frank Reich și Buffalo Bills se înscriu în analele NFL cu una dintre cele mai impresionante performanțe din istoria fotbalului american.

5. Cine e GOAT?

Dacă-n fotbal avem celebrele dueluri Pele-Mardona, respectiv Messi-Ronaldo, în fotbalul american situația e puțin diferită: wide receiverul Jerry Rice este considerat în mod unanim cel mai mare jucător de fotbal american din toate timpurile

Deține numeroase recorduri NFL, inclusiv cele mai multe yarzi primite în carieră, cele mai multe touchdownuri și cele mai multe interceptări. 

Jerry Rice și-a petrecut cea mai mare parte a carierei la San Francisco 49ers, echipa cu care a câștigat trei Super Bowl-uri. A devenit un simbol al francizei și a avut o legătură specială cu fanii și cu orașul. Unul dintre secretele succesului lui Jerry Rice a fost etica sa de muncă și pregătirea riguroasă. A fost cunoscut pentru antrenamentele intense și pentru pregătirea meticuloasă, care l-au ajutat să-și mențină forma fizică și să fie un jucător de neoprit.

Victorie în multe culori » Excentrica Sha'Carri Richardson s-a impus în proba de 100 de metri la Campiontele Mondiale de la Budapesta
CAMPIONATELE MONDIALE
Victorie în multe culori » Excentrica Sha'Carri Richardson s-a impus în proba de 100 de metri la Campiontele Mondiale de la Budapesta
Alina Rotaru-Kottmann, extraordinară! Bronz la Mondiale! » Prima medalie după 14 ani pentru România
CAMPIONATE MONDIALE
Alina Rotaru-Kottmann, extraordinară! Bronz la Mondiale! » Prima medalie după 14 ani pentru România

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (8)
gojgaru
gojgaru  •  27 August 2023, 15:32
Postat de clj1907 pe 27 August 2023, 08:51

Dude, Brady is way overrated! Desean Jackson is the man! ;)

Desean who ?

clj1907
clj1907  •  27 August 2023, 08:51
Postat de CetrescuPornel pe 25 August 2023, 17:52

Mai prieteni.... Nu stiu cat fotbal american a vazut in viata lui autorul, dar a nu prea l-a inteles. Am si eu vreo 20 de ani de trait in America si vreo 25 de urmarit macar Superbowl-ul. In primul rand, tati, fotbalul american, in afara de nume, nu are absolut nimic in comun cu fotbalul european, cu soccerul. Deci conceptia ca fotbalul americal e o amestecatura de sporturi e complet pe langa. Apoi, Tom Brady este unanim considerat GOAT. Ca popularitate, Jerry Rice e in spatele altora, cum ar fi Joe Montana (4 titluri de campin, de 3 ori MVP al finalei, etc), sau Payton Manning. Mie personal mi-a placut foarte mult Ben Roethlisberger si Chad Ochocinco. In fine, fotbalul american nu este "unul dintre cele mai urmarite si iubite sporturi" din America, ci este chiar CEL mai urmarit sport. Orice liceu din America, cu exceptia celr din mijlocul marilor orase, are un teren de fotbal, nu mai vorbim de universitati. Febra Superbowl-ului din saptamana premergatoare nu se compara cu nimic, poate doar World Series din baseball se apropie ca interes, dar in nici un caz nivelele de entuziasm nu se compara.

Dude, Brady is way overrated! Desean Jackson is the man! ;)

scorpions721
scorpions721  •  27 August 2023, 00:38

Păcat că nu vedem la televiziunile noastre de sport NFL.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează