GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  STEAUA

VIDEO + FOTO La mulți ani, Marius Lăcătuș! Fostul mare internațional, simbolul Stelei, a împlinit azi 60 de ani. George Ogăraru, coleg, elev, fan și prieten al Unicului nr. 7 i-a pregătit acestuia mai multe surprize

Marius Lăcătuș le dă copiiilor de la Steaua București premiile de sfârșit de an
Marius Lăcătuș le dă copiiilor de la Steaua București premiile de sfârșit de an

Articol de - Publicat vineri, 05 aprilie 2024 09:05 / Actualizat vineri, 05 aprilie 2024 09:10

Astăzi, unul dintre cei mai mari jucători de fotbal din istoria României, Marius Lăcătuș, a împlinit 60 de ani. Cei care l-au văzut știu povestea devenită legendă.

Generațiile mai tinere poate nu au cum să înțeleagă cu adevărat efectul Lăcătuș, odată cu apariția sa la Steaua. Venirea lui Marius în Ghencea a fost un fenomen care a explodat instant în fotbalul românesc.

Iar pentru defensivele adverse a fost devastator. Tribuna l-a numit "Fiara" și i-a dedicat un cântec celebru în acele vremuri, "Haide, Lăcătușule, adu-ne victorie!".

VIDEO. Trailer-ul filmului animat cu Marius Lăcătuș erou principal

Primul vitezist al roș-albaștrilor, fostul internațional, de 10 ori campion al României cu Steaua, a definit spiritul acelei echipe care s-a creat în Ghencea la începutul anilor '80.

Cea care avea să câștige Cupa Campionilor pe 7 mai 1986 ( 2-0 cu Barcelona, după loviturile de departajare), când Lăcătuș a înscris primul, urmat de Balint, iar apoi Supercupa Europei, pe 24 februarie 1987 (1-0 cu Dinamo Kiev, la Monte Carlo), unde victoria a venit din stângul lui Gică Hagi.

George Ogăraru: „E o surpriză pentru Lăcă, lucrez la acest proiect de doi ani”

Iar George Ogăraru i-a pregătit o surpriză, care va începe azi, dar va avea ca moment principal data de 7 iunie, în cadrul unui eveniment ce va avea loc la Sala Sevilla a noii arene din Ghencea, chiar în ziua amicalului României cu Liechtenstein. Exact în ziua în care clubul din Ghencea va împlini 77 de ani!

Ogăraru a explicat: "Eu am avut privilegiul să-l cunosc pe Marius Lăcătuș în foarte multe ipostaze. La început ca și coleg-jucător, apoi ca jucător-antrenor, ca antrenor, dar și ca prieten, fiindcă mi-a fost naș de cununie și mi-a botezat doi dintre copii.

A fost un fotbalist exponențial al Generației de Aur a fotbalului românesc. Fiindcă pentru mine, aceea a fost Generația de Aur, echipa care a ajuns până la capăt, câștigând cea mai importantă competiție continentală a cluburilor".

+2 FOTO

Fostul internațional de la Steaua sau Ajax a mărturisit pentru GSP.ro că „de doi ani am început acest proiect dedicat lui Marius Lăcătuș. Este o surpriză și pentru el. Împreună cu un istoric de marcă și un scriitor special, Vasile Lupașc Sfinteș, un super-fan al celui sărbătorit, am scris două cărți despre Marius Lăcătuș.

Prima este pentru adulți, e o altfel de carte, care surprinde și redă impactul pe care Lăcătuș l-a avut la nivel național. Este o carte despre spirit și valori, plină cu mărturii ale unor nume celebre, precum Ilie Năstase, Valentin Ceaușescu, Gheorghe Hagi, Tudor Gheorghe, Dumitru Berbece și mulți alții, dar și povești ale oamenilor simpli, care l-au văzut și iubit pe celebrul și unicul număr 7 din fotbalul românesc".

„Copiii au nevoie de modele autohtone și să înțeleagă cât de mare a fost Lăcătuș”

Ogăraru a continuat: "Cealaltă carte este dedicată copiilor și este și ea specială. Este o carte de benzi desenate cu și despre Lăcătuș, tocmai ca să ne apropiem cât mai mult de lumea celor mici.

Pentru că nu e de ajuns pentru ei să asculte poveștile celor mari despre Lăcătuș, ci au nevoie și de un suport vizual, ca să-i atragă, să înțeleagă mai bine ce a însemnat el pentru fotbalul românesc.

Dincolo de tributul pentru Marius Lăcătuș, am gândit acest proiect special ca pe o punte între generația matură și cea a copiilor. Fiindcă acum, copiii noștri nu mai au idoli sau repere autohtone, ci toți vor să fie Messi, Ronaldo sau Haaland.

Și am vrut să-l aduc astfel pe Marius Lăcătuș în actualitate. În plus, am făcut și un film animat, de vreo 5 minute, desenat frame by frame de Adrian Băluță.

Teezerul are un minut și a început să ruleze de puțin timp pe pagina de Facebook laca7us. Iar filmul poate fi văzut pe YouTube și în curând va rula și în cinematografe, înaintea filmelor".

Eu cred că oamenii speciali și valorile noastre trebuie promovate, apreciate și recunoscute cât sunt în viată, nu post mortem. De aceea am și retras numărul 7, al lui Lăcă, de la Steaua. Iar acum încercăm să-l aducem cât mai des la club, în mijlocul celor tineri, să interacționeze cu el. Să afle cât de mare a fost Lăcătuș și că e posibil să ajungi acolo cât timp te bazezi pe anumite valori. Acele valori prin care noi construim acum jucătorii de la Academia Steaua
George Ogăraru, director Academia Steaua

Cred cu tărie că eroii emblematici nu pot lipsi din organigrama unui club care ține la propria istorie. Am văzut ce a însemnat impactul lui Cruyff în dezvoltarea celor de la Ajax și ce se întâmplă acum, când nu mai este aproape nici un pic de ADN Ajax în club. Toate gloriile clubului au plecat, Van der Saar, Overmars, Heitinga, Bergkamp, De Boer, oameni cu funcții importante în club, care au dus echipa în anii trecuți până în fazele finale ale Champions League. Și Stelei îi lipsesc acum acești oameni și sper să-i avem cât mai curând alături de noi
George Ogăraru, director Academia Steaua

Citește și:

Se mută CSA Steaua într-o țară vecină?! Au ajuns la disperare: „Legea ne permite”

„Ori te laşi tu ca antrenor, ori îl dai afară pe Săpunaru!” » Reacție dură la vederea incidentului dintre Lobonț și căpitanul Rapidului

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni


Comentarii (16)
aspida
aspida  •  05 Aprilie 2024, 13:30
Postat de 19sevilla86 pe 05 Aprilie 2024, 10:53

O aniversare trista, dureroasa! E f greu sa vezi un fost idol stelist, o fosta glorie și legenda a Stelei, devenit din ura, frustrare, foame, nesimțire, un simplu sectant cazarmist care se dezice de echipa la care a jucat, pe care a antrenat-o și la care a fost președinte, ia in bășcălie fanii care l-au adorat, doar pentru a fi trecut in statul de plata și la popota anomaliei bolșevice CSA! In plus, tot din lăcomie și răutate, a acceptat sa fie și trompeta darapanaturii digiste, care are ca principal obiectiv discursul anti Steaua și guduratul pe lângă ***! Trista, dureroasa aniversare pt steliști sa vadă decadenta, degradarea umană, a fostului lor idol La mulți ani fostului număr 7 de legenda și nimic pt actualul număr anonim din statul de plata al UM02301 și UM digi!

Daca fcsb este continuatoarea Stelei, asa cum sustii, atunci echipa asta, aka fcsb, este anomalie bolsevica. Ea a fost infiintata sub presiunea tancurilor sovietice ( expresii reluate din vocabularul vostru ), nicidecum CSA. Aceasta a luat fiinta cel mult sub presiunea tancurilor NATO

theo_s
theo_s  •  05 Aprilie 2024, 12:56

Omagii, Marius! La Multi Ani! Indiferent cu ce echipa ai tine, daca ai, acolo, un bacalaureat la un liceu macar bunicel, adica ceva educatie, si 2-3 valori, cum ar fi impartialitatea, onestitatea (astea ar trebui sa vina din familie), trebuie sa fii de acord ca NUMAI MAREA PERFORMANTA CONTEAZA IN IERARHII. Asadar, da, exista o singura echipa de exceptie, poti sa-i zici si "de Aur", daca tii mortis, in istoria fotbalului din Romania si aceea e cea care A CASTIGAT CEVA, Steaua Bucuresti, formula 1986. IN NICIO TARA CIVILIZATA, O ECHIPA CARE NU A CASTIGAT NIMIC NU E NICI DE AUR, NICI DE REFERINTA, NICI DE VREUN ALT FEL. Doar acilea, la manelisti. Apropos si ***, OMG, gen, like, ce aia "Teezer" bre, ceva cu tricouri? A? E de la Ogararu sau de la mata', dl. Margarit? Oricum, tare. Cool, gen.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

vasile_69
vasile_69  •  05 Aprilie 2024, 12:17

La multi ani Lacatus ! Un mare jucator de fotbal al Romaniei, cu o cariera interna si internationala fulminanta, din care punem la loc de cinste castigarea Cupei Campionilor Europeni in fata unui colos al fotbalului european FC Barcelona in fieful sau in Spania la Sevilla, Lacatus fiind primul jucator al Stelei care zguduia transversala si inscria pentru 1-0, in poarta regretatului portar spaniol Urruti Goicchea.Inca o data, La multi ani Lacatus !

Vezi toate comentariile (16)
Comentează