GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  PROFU' DE SPORT

EXCLUSIV „Era cu rața în geantă!” » Șumudică și o poveste halucinantă din aeroport: „Mirosea numai a cârnați în tot avionul!”

FOTO: Imago
FOTO: Imago

Articol de - Publicat joi, 25 mai 2023 21:07 / Actualizat vineri, 26 mai 2023 09:28

Marius Șumudică, 52 de ani, antrenorul celor de la Al-Raed, o formație de jumătatea clasamentului din Arabia Saudită, a rememorat, într-un episod de colecție al podcastului „Profu' de Sport”, greutățile majore cu care s-a confruntat în perioada petrecută la Astra Giurgiu. Dincolo de neajunsuri, Șumudică i-a adus clubului lui Ioan Niculae un titlu, o Supercupă și o calificare în primăvara europeană din Europa League.

Unul dintre cele mai importante capitole din cariera de antrenor a lui Șumudică s-a scris la Astra Giurgiu, echipă care devenea în premieră campioană în urmă cu șapte ani, la primul sezon de la implementarea sistemului cu play-off. Performanța improbabilă a Astrei i-a avut în prim-plan pe Marius Șumudică, pe Denis Alibec și Constantin Budescu, dar pe fundal au existat și nenumărate probleme financiare

În stilul său inconfundabil, tehnicianul a relatat la „Profu' de Sport” câteva dintre episoadele care l-au bulversat la Astra.

Marius Șumudică își anunță planul colosal în podcastul GSP: „Vin să iau titlul în Liga 1! Există doar un target în viața mea” » Pune o singură condiție
PROFU' DE SPORT
Marius Șumudică își anunță planul colosal în podcastul GSP: „Vin să iau titlul în Liga 1! Există doar un target în viața mea” » Pune o singură condiție

Marius Șumudică, întâmplare fabuloasă în aeroport: „Era cu rața în geantă, să moară mă-sa!”

„Să-l scoți pe Slaven Bilic de două ori cu West Ham, care are sute de milioane de lire sterine buget? Și noi eram cu jambierele tăiate și făcute căciuli?! 

Am plecat cu WizzAir (n.r. - în deplasarea de la Londra), am stat la coadă. FCSB trecea pe lângă noi, nici nu se uitau ăia pe la pașapoarte, treceau imediat (n.r. - beneficiau de prioritate la îmbarcare) și noi stăteam la coadă la WizzAir. 

Era unu' înaintea mea cu o rață în geantă, să moară mă-sa! Scosese aia botu' afară și-i zic: „Unde te duci, cumetre?”. Și-mi zice: „Îi iau acuma gâtu' până plecăm, să-i duc lu' fie-mea la Londra”. Ne-a mirosit numai a cârnați în tot avionul. Noi, cu Astra, eram vai mama noastră! Nici n-aveam toți adidași la fel, fiecare era cu adidașii lui!”

La Astra a fost ceva ce n-am pățit în viața mea! Șase luni să n-ai apă caldă? Să vină jucătorii să se dezbrace, să plece înnămoliți și să-și pună plastic pe scaunele de la mașină, să nu le murdărească? Ca să plece înapoi în Pipera să-și facă baie acolo...?! Greu de tot la Astra! Greu, dar frumos!

- Marius Șumudică, în podcastul „Profu' de Sport”

„Eram neplătiți de 4-5 luni, iar ei se jucau tenis de picior în cabină”

Atmosfera construită de Șumudică în vestiar și coeziunea dintre jucători au reprezentat secretele titlului din 2016, consideră tehnicianul.

„Am luat campionatul la Astra și făcusem o atmosferă... veneau cu două ore înainte la antrenament să joace tenis de picior în cabină. Când veneau la antrenament, erau schimonisiți, îi întrebam: «De unde veniți, mă? Unde-ați fost, în armată?».

Rupți de oboseală, ei jucau tenis de picior, își luaseră un fileu de la Decathlon și o minge din aia de burete și veneau mai devreme să joace. Și noi nu ne luaserăm banii și salariile de vreo 4-5 luni, eu și cu Dani Coman nu mai știam ce să le mai zicem, îți dai seama?!

Ei se simțeau bine. Și-mi zice Geraldo, n-o să uit toată viața mea...«Băi coach, ai făcut omletă fără ouă și am luat campionatul!»”, a mai spus Șumudică, în interviul acordat lui Cătălin Țepelin, redactorul-șef al Gazetei. 

Astra, una dintre cele mai importante echipe românești din ultimul deceniu

Astra Giurgiu, fosta Astra Ploiești, a devenit una dintre cele mai bune echipe din Liga 1 odată cu mutarea pe „Stadionul Marin Anastasovici” din Giurgiu. În sezonul 2012-2013, sub comanda lui Daniel Isăilă, Astra a terminat pe locul 4 în Liga 1.

În sezonul următor, giurgiuvenii au terminat pe locul 2, sub FCSB, și au câștigat Cupa României, primul trofeu din istoria clubului. În toamna lui 2014, Astra a mai realizat o premieră în istoria clubului, calificându-se în grupele Europa League, după ce a eliminat-o pe Lyon.

În sezonul următor, cu Marius Șumudică pe bancă și cu Budescu și Alibec în teren, Astra a realizat o nouă surpriză uriașă, eliminând-o pe West Ham în tururile preliminare din Europa League. Giugiuvenii nu s-au calificat însă în grupe, după ce au fost eliminați de AZ Alkmaar.

Cea mai mare performanță din istoria clubului a venit la capătul sezonului 2015-2016, când sub comanda lui Marius Șumudică, Astra a câștigat titlul în Liga 1. Giurgiuvenii au fost eliminați din tururile preliminare ale Ligii Campionilor, dar s-au calificat în grupele Europa League după ce au trecut din nou de West Ham. Trupa lui Șumudică a reușit să se califice în primăvara europeană, dintr-o grupă cu AS Roma, Viktoria Plzen și Austria Viena.

Marius Șumudică, invitat la episodul #17 din podcastul „Profu' de Sport” » Marile obiective, povești spectaculoase și detalii despre venirea la Rapid: „Îi dau un singur sfat lui Dan Șucu”
PROFU' DE SPORT
Marius Șumudică, invitat la episodul #17 din podcastul „Profu' de Sport” » Marile obiective, povești spectaculoase și detalii despre venirea la Rapid: „Îi dau un singur sfat lui Dan Șucu”
„Era cu rața în geantă!” » Șumudică și o poveste halucinantă din aeroport: „Mirosea numai a cârnați în tot avionul!”

În 2021, patronul Astrei, Ioan Nicolae a fost trimis la închisoare, iar problemele financiare ale clubului au făcut ca cei mai importanți jucători să plece. Giurgiuvenii au retrogradat în Liga 2 la finalul sezonului, după ce în precedenții 5 ani se calificaseră în play-off-ul Ligii 1. Anul acesta, echipa s-a retras din Liga 3. 

VIDEO Marius Șumudică, invitat la "Profu' de sport" - podcast GSP » Episodul 17

Citește și alte știri de actualitate:

EXCLUSIV Marius Șumudică își anunță planul colosal în podcastul GSP: „Vin să iau titlul în Liga 1! Există doar un target în viața mea” » Pune o singură condiție

EXCLUSIV Gazeta a aflat arbitrul derby-ului FCSB - Rapid + Continuă disputa pe bilete dintre cele două rivale: „Frați vișinii, din păcate...”

Interviu-eveniment cu Stanislas Wawrinka, omul care „a spart” BIG 4: „Am ZERO regrete pentru Wimbledon și am trăit cel mai frumos sentiment din tenis ”. Ce spune despre dispariția reverului cu o mână

Presimte o alegere-șoc la Rapid: „Sunt aproape sigur că el vine! Este înaintea lui Șumi ca variantă”


Comentarii (5)
concret.
concret.  •  25 Mai 2023, 22:11

Pentru Tepelin, al de Sumudica si MM Stoica sunt la rang de Wenger si Sir Alex Ferguson. Omul e in extaz, a umplut gsp ul cu parerile lor, si-a indeplinit obiectivul in viata. Tepeline, te felicit tata, nu oricine poate atinge performantele tale...

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  25 Mai 2023, 21:57

nu intereseaza pe nimeni ...bagati cu jiji ...

81mada
81mada  •  25 Mai 2023, 21:54

Las o asa ca macane Ninele…

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close