GSP SPECIAL  »  SPECIAL  »  LEGE

Senatul a votat un proiect de lege care poate muta casele de pariuri în afara localităților » Ce urmează și ce impact poate avea asupra sportului

Senatul a votat proiectul de lege care mută toate agențiile de pariuri și păcănele la marginea localităților / Sursă foto: Imago Images
Senatul a votat proiectul de lege care mută toate agențiile de pariuri și păcănele la marginea localităților / Sursă foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 07 septembrie 2023 09:58 / Actualizat joi, 07 septembrie 2023 13:47

O decizie importantă e pe punctul de a fi luată pe scena politică de la noi: Senatul a votat proiectul de lege care mută toate agențiile de pariuri și păcănele la marginea localităților. ♦ Proiectul va merge acum la Camera Deputaților, care este for decizional. Dacă trece și de votul de aici, legea ajunge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare. 

Ce impact poate avea decizia asupra sportului, în contextul în care sportul românesc este finanțat pe scară largă de industria jocurilor de noroc?

De câțiva ani, numeroase cluburi sau federații din România beneficiază de sponsorizări consistente din partea caselor de pariuri.

Senatul a votat proiectul de lege care mută toate agențiile de pariuri și păcănele la marginea localităților

Proiectul care pune iarăși piața jocurilor de noroc pe o linie subțire prevede că spațiul dedicat jocurilor de noroc să fie situat la cel cel mult 50 de metri de limita teritorială a orașului/municipiului ori a comunei, inclusiv a municipiului București. Așadar, toate sălile de jocuri de noroc ar putea fi nevoite să-și mute locațiile la marginea localităților într-un termen de 60 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Textul de lege care scoate agențiile de pariuri și păcănele în afara localităților bagă în aceeași oală și pariurile sportive, și jocurile de tip slot-machine (păcănelele) sau cazinourile. Proiectul a fost votat de toți cei 91 de senatori prezenți marți la ședință, indiferent de culoare politică a acestora, notează Libertatea.

Guvernul dăduse aviz negativ

În ciuda faptului că toți senatorii au votat proiectul respectiv, Guvernul dăduse inițial aviz negativ. Sau, după cum titrează sursa citată, „parlamentarul Ciolacu a susținut proiectul, premierul Ciolacu a dat aviz negativ”. 

Guvernul a explicat că o ipotetică modificare a legii va duce la închiderea multor agenții și implicit la declanșarea unor efecte nocive, cum ar fi pierderea locurilor de muncă ale angajaților, creșterea șomajului și scăderea veniturilor bugetului de stat și ale bugetelor locale.

În plus, adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ ținta de deficit bugetar, stabilitatea macroeconomică și ratingul de țară în relația cu organismele financiare internaționale. 

De asemenea, sportul este și el expus. O infuzie de multe milioane de euro din partea caselor de pariuri intră anual in bugetele cluburilor sau federațiilor, prin contracte de sponsorizare. 

Operatorii pot diminua sau chiar opri bugetele de sponsorizare direcționate acum către sport

În vara lui 2022, autoritățile au decis suprataxarea industriei jocurilor de noroc, iar în acest an existat mai multe inițiative care au propus o nouă supra-taxare ori diverse alte forme de limitare a industriei

Strânși cu ușa de legislația in continua schimbare, operatorii pot diminua sau chiar opri bugetele de sponsorizare direcționate acum către sport.

În acest an, au existat mai multe inițiative care au propus o nouă suprataxare ori diverse alte forme de limitare a industriei, scopul declarat fiind limitarea dependenței jucătorilor. 

Citește și: 

REPORTAJ Cine sunt oamenii care practică un sport ce nu s-a văzut în România într-un loc care nu a existat până acum câțiva ani?

Căpitanul Locomotivei Târgu-Mureș din anii '50 i-a marcat gol marii echipe a lui Ujpest și își povestește tainele vieții: „Am stat 5 ani în lagăr. În primii trei, mama nu știa dacă mai trăiesc sau nu”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (6)
digei
digei  •  18 Ianuarie 2024, 15:00

Parca era o lege care scotea casele de pariuri in afara localitatilor, a votat-o Senatul. Daca Superliga-i face jocurile lui Becali, sa iasa si el campion, ca altfel nu poate, atunci mai vedem, poate nu trece legea la Camera Deputatilor. Asa vrei sa iei tittlul bai nene? In lupta dreapta, barbateste, nu esti capabil?

mcvyper
mcvyper  •  07 Septembrie 2023, 15:23

Daca le deschid la marginea orasului, tot au nevoie de angajati. Daca nu sponsorizeaza direct, le pui taxa pe profit cu destinatia sport.

pedro13
pedro13  •  07 Septembrie 2023, 15:09

Acest articol trebuia sa fie marcat ca "Publicitate". Cel care l-a scris, a facut-o la comanda. Suntem singura tara din lume unde casele de pariuri și pacanalele au acaparat cu totul orașele, nu mai găsești magazine alimentare stradale dar sunt cate 5 case de pariuri una lângă alta. Iar banii băgați în sport sunt bani otrăviți, jumătate din echipele din Superliga sunt sponsorizate de case de pariuri dar surpriza, suntem la cel mai jos nivel, mult sub tari unde echipele au bugete mult mai mici decât la noi. Sa fie aceste sponzorizari o explicație pentru lipsa de interes pentru performanta a jucatorulor si pentru nivelul fotbalului din România?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează