GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  COVID-19

COVID-19. Marcel Vela, precizări de ultim moment despre măsurile de Paști: „Acordul Patriarhiei cu MAI se modifică”

Marcel Vela +49   FOTO
Marcel Vela

Articol de GSP - Publicat miercuri, 15 aprilie 2020 22:28

CORONAVIRUS. Marcel Vela (56 de ani), ministrul de Interne al României, a susținut miercuri seara declarații despre subiectul momentului în spațiul public, în contextul în care președintele Klaus Iohannis i-a solicitat să „repare” măsurile dictate inițial pentru Paște.

  • CONTEXT: Klaus Iohannis a criticat protocolul încheiat de Ministerul de Interne și Biserica Ortodoxă Română pentru zilele dinaintea sărbătorilor. Marcel Vela precizase marți seară că românii vor putea ieși din case, în zilele de vineri și sâmbătă, între 7 și 17, pentru a lua pâinea sfințită din locuri special amenajate în toate parohiile de către personalul bisericii și de către voluntari.

Spre deosebire de precedentele reguli anunțate de Marcel Vela, e de notat că Poliția nu va mai împărți Lumina de Paște. Slujbele din incinta Bisericilor se vor desfășura fără credincioși, în timp ce Sfintele Paști și Lumina Sfântă vor fi distribuite populației, la cerere, de către personalul clerical însoțit de maximum cinci voluntari obligați să utilizeze echipament de protecție.

„Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează

1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanțarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.
 

2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paști (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 și sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 – 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 –12.00, la solicitarea credincioşilor. 
 

3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.
 

4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ștampilat de parohie.
 

5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuințelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).
 

6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.
 

7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus”.

Coronavirus în România, cifre oficiale:

  • Până acum au fost confirmate 7.216 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (coronavirus). 1.217 persoane au fost declarate vindecate și externate.
  • 372 de persoane au murit din cauza infecțiilor cu noul coronavirus
  • De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 337 de noi cazuri de îmbolnăvire.
  • În ultimele de 24 de ore, 6.866 de persoane care nu au respectat măsura privind restricţionarea circulaţiei. Acestor persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale, în valoare de 14.560.984 de lei.

VIDEO. Conferință de presă Klaus Iohannis: „Stați acasă! Altfel, după sărbători vom avea înmormântări”

FOTO. Cum arată Bucureștiul în timpul pandemiei de coronavirus:

+45 FOTO

Citește și alte știri de actualitate

Traian Băsescu, derapaj la adresa lui Marcel Vela: „Marș afară din Guvern, nenorocitule! Devine panarama publică numărul 1, depășindu-l pe Ponta”

Klaus Iohannis cere revocarea acordului cu Patriarhia: „Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări” » CTP, furibund: „Situație cât se poate de idioată!”

COVID-19. BOR, reacție după poziția luată de Klaus Iohannis: „Ideologii anticreștini nu-și exprimă recunoștința”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (11)
gago747
gago747  •  16 Aprilie 2020, 10:24
Postat de spartcapus pe 15 Aprilie 2020, 23:23

Deci clerul dicteaza in tara asta in secolul 21, la fel ca pe vremea inchizitiei! Rusine guvernarii de carton!

Mă cap de plută neomarxistă, cînd anume a declanșat Ortodoxia vreo Inchiziție? ***?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

felix_grandet
felix_grandet  •  16 Aprilie 2020, 08:59

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ccab
ccab  •  16 Aprilie 2020, 08:08

Evident ca este o prostie si un abuz sa interzici drepturile cetatenesti pt o gripa. Ii avertizezi pe oameni, le explici care e treaba cu CoViDul (cred ca au inteles deja ca de 3 saptamani a ajuns gripa mai notorie decat Vulpita!), si daca vor sa isi asume riscurile (inclusiv ca vor muri pe holul spitalului) e fix treaba lor. Unora le e frica de carcalac. Bun, e dreptul lor. N-au decat sa stea acasa, nu vine nimeni sa ii scoata cu forta din debara.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează