GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

FOTO Ei sunt sportivii din prima linie » 19 jucători și arbitri cu pregătire medicală înfruntă coronavirusul în spitale

Iragartze Fernandez e infirmieră la un spital din Bilbao, dar și arbitru asistent în liga a treia spaniolă. Foto: AS
Iragartze Fernandez e infirmieră la un spital din Bilbao, dar și arbitru asistent în liga a treia spaniolă. Foto: AS

Articol de GSP - Publicat vineri, 27 martie 2020 10:41

Mai mulți sportivi din Spania, cu pregătire medicală, s-au alăturat luptei împotriva coronavirus în diferite moduri. Aceștia au decis să înfrunte direct pandemia, iar cotidianul AS le-a dedicat prima pagină a ediției tipărite de vineri.

Arbitri, jucători de fotbal, handbal, tenis sau rugby, toți ajută în această perioadă în care Spania este greu încercată de pandemia de coronavirus. „În prima linie” a titrat AS, pe prima pagină a ziarului de astăzi.

FOTO Ei sunt sportivii din prima linie » 19 jucători și arbitri cu pregătire medicală înfruntă coronavirusul în spitale

Cine sunt sportivii spanioli din prima linie:

Adrián Cotanda (rugby)

Jucătorul echipei CAU Rugby Valencia, în vârstă de 28 de ani, a fost forțat să rămână în locuința sa încă de săptămâna trecută, după ce a fost infectat de COVID-19, din funcția de asistent medical la Spitalul Clinic de Valencia. Acum este practic recuperat și fără simptome: „Ies la balcon în fiecare zi la ora opt și aplaud sistemul sanitar. Suntem cu toții în aceeași barcă, trebuie să respectăm regulile și să rămânem acasă pentru a depăși această pandemie".

Judit Romano (arbitru)

Judit Romano lucrează ca anestezist și în secția de reanimare a Spitalului Universitar Central din Asturias, Oviedo, o muncă care se combină cu activitatea ei de arbitru în prima și a doua Divizie a Iberdrolei. „Suntem o echipă și împreună vom câștiga. Sigur", spune Romano.

Elena Peláez (arbitru)

Elena Peláez este moașă la Spitalul Río Carrión din Palencia și arbitră a primei Divizii din Iberdrola. Departe de terenurile de joc din cauza opririi competiției, s-a dedicat muncii sale în sistemul de sănătate. Arbitrul trimite un mesaj de optimism în timp ce continuă să-și conducă activitatea în spital, în condiții din ce în ce mai dificile. „Cu efortul tuturor și cu atitudinea pozitivă vom depăși această situație”, a afirmat ea în declarațiile culese de Federație.

Marti Martínez (fotbalistă)

Marti a lăsat ghetele de fotbal pentru a-și îmbrăca ținuta de asistentă, profesia cu care își îmbină cariera de jucător de la Albacete. În aceste zile, pe lângă încercarea de a se menține în formă la domiciliu pentru a „reveni în cea mai bună formă pentru competiții”, lucrează pentru a combate virusul la Centrul de sănătate Ossa de Montiel (Albacete). „Suntem puțin speriați. Am primit multe încurajări din partea echipei", spune căpitanul Albacete în declarații către AS, după o gardă grea de 24 de ore.

Paula Lema (arbitru de baschet)

Paula a condus finala Cupei Reginei din 8 martie, iar apoi a lucrat ca asistentă medicală în A Coruña. Paula are simptome și acum trebuie să rămână acasă „din răspundere”, deși este conștientă că mulți dintre colegii ei sunt infectați.

Antonio Zapatero (tenis)

Doctor de aproape patru decenii, a fost directorul Spitalului autorizat în campusul IFEMA din Madrid, în plină criză de coronavirus. La 61 de ani, Toñín, așa cum este cunoscut în lumea tenisului, spune într-un interviu pentru AS că „frica nu contribuie cu nimic, te face mic”.

Chaxiraxi Hernández (handbal)

Asistentă de profesie, Chaxiraxi Hernández (Maspalomas, 28 de ani) își combină munca din spital cu handbalul la Rocasa, „deși are cinci operații la genunchi în ultimii ani”. În urmă cu aproape doi ani, și-a încheiat studiile și lucrează într-un azil, unde este singura asistentă: „Momentan avem noroc, nu avem cazuri și am reușit să desfășurăm lucrări de prevenție, deoarece lucrăm cu cei mai vulnerabili, așa că deocamdată ceea ce am făcut este să izolăm oamenii cu probleme respiratorii. Încă nu suntem în prima linie", spune extrema.

De asemenea, Iragartze Fernandez (arbitru), Desiree Flores (futsal), Marta Ortega (tenis) Miki Linares (polo), Lidón Muñoz (înot), Ana Martínez și Laura Hernández (handbal), Saul Craviotto (caiac-canoe), Antonio Camaño (atletism), Julia Vega (hochei), Inmaculada Jurado (arbitru de baschet) și Miriam Rodríguez (futsal) lucrează în spitale sau laboratoare în această perioadă, în scopul combaterii pandemiei ce a cauzat 4.365 de decese în Spania.

CORONAVIRUS. Cum te infectezi, cum se răspândeşte virusul, ce complicaţii pot apărea

Citește mai multe știri despre coronavirus:

Epidemiologul Molnar Geza ne avertizează, în plină pandemie de coronavirus: „Avem un obicei prost, ar trebui să evităm acele alimente”

Cătălin Moroșanu dă de pământ cu medicii din Suceava, în plină pandemie: „Să nu-i considerăm eroi, nu au mustrări de conștiință”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează