GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  GRECIA

Golgeter în lupta cu focul » Un fotbalist român, printre pompierii din Grecia: „Asta ne-a mirat cel mai mult”

Incendiile recente din
Grecia au pârjolit zeci de
mii de hectare de pădure
FOTO Imago
Incendiile recente din Grecia au pârjolit zeci de mii de hectare de pădure FOTO Imago

Articol de - Publicat miercuri, 18 august 2021 11:56 / Actualizat miercuri, 18 august 2021 12:03

Zece dintre cei 108 pompieri români care, timp de 8 zile, au făcut minuni în Grecia, unde au ajutat la stingerea incendiilor ce au devastat o parte a ţării, sunt din județul Brașov. Între ei, Adrian Dascălu, de la subunitatea ISU din Zărnești, cunoscut și drept un adevărat golgeter al „fotbalului mic".

Joacă „de o viață" la Olimpic Zărnești, echipa orașului în care s-a născut și a crescut, fiind de două ori cel mai bun marcator al Ligii a 4-a Brașov, în ultimii ani. Tot de o bună bucată de vreme, din 2007 mai exact, lucrează ca pompier.

Recunoaște că s-a gândit că pleacă în necunoscut, la începutul misiunii, dar nici nu a stat prea mult pe gânduri. 

„La unitate, avem o mașină mai nouă, de vreun an și ceva. Împreună cu un coleg, am fost la București să o aducem, la acea vreme, ni s-a făcut «trainingul» și eram cei mai familiarizați cu ea. Când ni s-a propus, nu m-am gândit prea mult și am zis că plecăm", povestește Dascălu.

„Nu m-am speriat, așa e viața de pompier!"

Pentru plutonierul adjutant șef un impact deosebit a avut imaginea focurilor din apropierea Atenei. 

„Nu știam ce e acolo, iar cel mai mult m-am mirat când am văzut pe ce suprafață mare se întind focurile. Nu m-am speriat însă! În viața de pompier ai parte de momente și momente. Poate am avut misiuni mai grele acasă, dar aici era vorba și de durata intervenției. O săptămână și ceva, plus drumul dus-întors, s-a acumulat și oboseala!".

Impresionat de localnici: „Ne ajutau, ne aplaudau!"

Misiunea pompierilor români în Grecia s-a încheiat cu două zile mai devreme decât era planificat, deoarece incendiile au fost aduse sub control. Eforturile românilor au fost apreciate de autorităţi, de jurnaliştii greci şi de populaţie, care i-a impresionat pe pompierii români. 

Golgeter în lupta cu focul » Un fotbalist român, printre pompierii din Grecia: „Asta ne-a mirat cel mai mult”

„Oamenii puneau mâna serios pe găleți, te ajutau cu ce puteau. Nu de puține ori am fost aplaudați la scenă deschisă!". 

„Sunt împăcat cu viața asta"

Adrian lucrează în cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei" (Brașov) încă din 2007 și este foarte mulțumit de alegerea pe care a făcut-o la acea vreme.

Golgeter în lupta cu focul » Un fotbalist român, printre pompierii din Grecia: „Asta ne-a mirat cel mai mult”
Dascălu (al doilea din dreapta, plan secund) și colegii săi, într-una din zonele afectate de incendii FOTO Arhivă personală

„Aveam prieteni care lucrau, am zis să încerc, fiind vorba în primul rând de un loc de muncă stabil. Au trecut anii, mi-a plăcut tot mai mult, iar acum sunt foarte împăcat cu această viață de pompier. De când m-am angajat, s-au mai și schimbat destul de multe lucruri, dotările au început, ușor, ușor, să fie mai bune, să ne ajute mai mult". 

Vrea să mai joace și să promoveze în „C"

Dascălu a evoluat de mic pentru echipa din Zărnești, cu o perioadă de pauză în care a activat la vecinii și, în același timp, rivalii din Râșnov. 

Golgeter în lupta cu focul » Un fotbalist român, printre pompierii din Grecia: „Asta ne-a mirat cel mai mult”
Eroul pompier e și un atacant foarte bun, raportat la nivelul la care evoluează FOTO Arhivă personală

„Am avut de mai multe ori oferte să plec mai «sus», dar am preferat serviciul. Ușor, ușor, cu trecerea timpului, nu s-a mai pus problema să plec". De ceva vreme este accidentat, suferind o accidentare la un menisc, iar în prezent are parte de o altă problemă, la șold. Așteaptă însă reluarea "fotbalului mic", care are șanse să se producă în acest început de toamnă. 

„Am fost mai mult accidentat, a fost și pauza lungă din cauza pandemiei. Chiar mă gândeam că poate nu voi mai juca, până îmi revin, până se repun lucrurile în mișcare. Dar chiar mi-aș dori să mă mai bag la joc. Parcă n-aș renunța acum, după atâta vreme. Avem și echipă bună, ne-am bătut mereu la promovare, ne-am mai poticnit în ultima clipă. Ar însemna ceva o promovare și pentru mine, dar mai ales pentru echipă și pentru oraș", a încheiat atacantul de 37 de ani. 

Citește și: 

Ce înseamnă venirea lui Iordănescu la FCSB: 3 schimbări imediate pe care le poate produce

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează