GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  TRAGEDIE

Luis Sepulveda, răpus de COVID-19 » Savuroasa poveste a scriitorului chilian: primul Mondial văzut la televizor, într-un bordel

Luis Sepulveda a murit la 70 de ani din cauza COVID-19 // sursă foto: Guliver/gettyimages +30   FOTO
Luis Sepulveda a murit la 70 de ani din cauza COVID-19 // sursă foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat vineri, 17 aprilie 2020 20:53

Luis Sepulveda a murit. Scriitorul chilian, emoționant, tulburător în „Bătrânul care citea romane de dragoste" și „Povestea unui pescăruş şi a motanului care l‑a învăţat să zboare", s-a stins la 70 de ani. Vinovat, același coronavirus.

În februarie, fusese împreună cu soția la un festival literar în Portugalia. La întoarcere, a fost depistat pozitiv. A fost primul caz de COVID-19 înregistrat în Asturia. Internat la spitalul universitar din Oviedo, a pierdut ieri lupta cu virusul.

Sepulveda a trăit clipe delicate în tinerețe, vânat, lovit, apoi exilat de regimul Pinochet. În 1973, după ce generalul-dictator a dat lovitura de stat, romancierul a fost arestat, închis și torturat. 

Eliberat după doi ani și jumătate la presiunea Amnesty International, a fost prins din nou și condamnat la închisoare pe viață. Sentință comutată ulterior în exil. A locuit la Hamburg și la Paris înainte de a se stabili definitiv la Gijon, în Spania, în 1996.

Mondialul din Chile: „Momente de fericire maximă"

A ascuns mult timp că iubește fotbalul. „În sfârșit, vorbesc despre marea mea dragoste", afirma el în 2008 într-un interviu pentru Sporteweek, revista Gazzettei dello Sport. „Pentru mine, fotbalul este ca un nud de femeie. Ca o poezie", spunea atunci. 

A vorbit despre pasiunea pentru un sport „pe care îl jucam de mic copil, de la 6 ani", despre „cluburile sărace aproape de suflet" Sporting Gijon, Sankt Pauli, Getafe, Chievo și Athletic Bilbao, amintindu-și „momentele de fericire maximă". Mondialul din Chile, din 1962. Când avea doar 12 ani.

Sepulveda: „Eu, tata și fratele meu am plecat la bordel". Începea meciul cu Elveția

„În 1962, au început în Chile transmisiile TV tocmai pentru a urmări acel Mondial. Dar au fost aduse puține televizoare în țară, rar găseai unde să te uiți. În cartierul nostru, cel mai bogat om era proprietarul bordelului, care și-a cumpărat imediat televizor. Președintele cartierului s-a dus să-i vorbească. I-a cerut să deschidă bordelul pentru toți. A fost de acord. Pe 30 mai 1962, eu, tata și fratele meu am plecat la bordel", a povestit Sepulveda. 

„Așteptam cu nerăbdare să observ de aproape doamnele de acolo, de care deja aflasem. La sfârșitul meciului cu Elveția, câștigat cu 3-1, prostituatele și-au aruncat hainele pentru a sărbători. Atunci, am văzut prima dată sâni și picioare goale. Printre degetele tatălui, care încerca să-mi acopere chipul cu mâinile".

Fotbalistul său chilian preferat, Carlos Caszely

A iubit mai mulți internaționali chilieni. Cel mai mult, pe Carlos Caszely. De ce? „În 1974, Pinochet a vrut să primească selecționata după Mondialul din Germania. Voia să le strângă mâna tuturor jucătorilor. Dar Caszely a spus: «Eu nu strâng mâna asasinului poporului meu». A fost exclus din națională".

+26 FOTO

Luis Sepulveda: „Franco a împușcat întreaga echipă în anii '30"

Aflat la Gijon, s-a îndrăgostit de echipa locală, Sporting. „Clubul lui David Villa, al lui Luis Enrique, al lui Quini, dar numai atât. Un club istoric, cu o poveste specială, de rezistență", l-a descris sciitorul. „El Molinon e cel mai vechi stadion din fotbalul profesionist spaniol, ridicat în 1908. În anii '30, dictatorul Franco a împușcat întreaga echipă, pentru că erau republicani".

Printre romanele scrise de Luis Sepulveda:

  • 1989 - Bătrânul care citea romane de dragoste 
  • 1989 - Lumea sfârşitului lumii 
  • 1994 - Nume de toreador 
  • 1995 - Patagonia Express 
  • 1996 - Povestea unui pescăruş şi a motanului care l‑a învăţat să zboare 
  • 1996 - Jurnalul unui killer sentimental 
  • 1997 - Neîntâlniri

Citește mai multe știri de actualitate:

Donald Trump a făcut o declarație halucinantă, după care a fost agresiv verbal cu o ziaristă: „Ești o nerușinată. Ajunge!”

Alt fost fotbalist român, răpus de COVID-19! Avea doar 49 de ani » A înfruntat Real Madrid

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (9)
1401192300199411
Daniel Irimescu  •  18 Aprilie 2020, 05:20

Vizavi de ambasada ungariei era un bloc plin de comunisti chilieni oferit de patriotul nicolae ceausescu. Jucam fotbal cu copiii lor in zoia. Le dadeam sa nu ne uite niciodata

gago747
gago747  •  18 Aprilie 2020, 01:28
Postat de gago747 pe 18 Aprilie 2020, 01:28

Se poate, eu il tin minte din 78, cind a ratat un penalty important in ultimul meci din grupa, coroborat cu faptul ca avea un nume extrem de spaniol ... vorba aia, daca te duci in Santiago si arunci o piatra la intimplare, schilodesti cite un Caszely din asta ... si il mai aveau pe unu Letelier in echipa ... compara-i cu numele lu alde Salas si Zamorano si o s[ pricepi ce zic.

Din 82, nu din 78.

gago747
gago747  •  18 Aprilie 2020, 01:28
Postat de spartcapus pe 18 Aprilie 2020, 00:05

Si in Romania anilor 70-80 au fost refugiati multi comunisti chilieni! Se pare ca Pinochet a tocat la ei cu simt de raspundere!

Se poate, eu il tin minte din 78, cind a ratat un penalty important in ultimul meci din grupa, coroborat cu faptul ca avea un nume extrem de spaniol ... vorba aia, daca te duci in Santiago si arunci o piatra la intimplare, schilodesti cite un Caszely din asta ... si il mai aveau pe unu Letelier in echipa ... compara-i cu numele lu alde Salas si Zamorano si o s[ pricepi ce zic.

Vezi toate comentariile (9)
Comentează
Close