GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  HOTĂRÂRE

Navratilova și Billie Jean King, revoltate după decizia Curții Supreme din SUA privind avortul: „Simt că m-am întors într-o țară totalitară”

Martina Navratilova și Billie Jean King / Sursă foto: Guliver/Getty Images
Martina Navratilova și Billie Jean King / Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat sambata, 25 iunie 2022 08:40 / Actualizat sambata, 25 iunie 2022 09:55

Legendarele Billie Jean King și Martina Navratilova, două apărătoare ale drepturilor omului, au reacționat vehement pe Twitter, după ce Curtea Supremă din SUA a anulat, vineri, hotârerea „Roe vs. Wade” prin care era recunoscut dreptul constituțional la avort.

  • CONTEXT: Curtea Supremă a Statelor Unite, cu majoritate conservatoare, a luat vineri decizia istorică de a anula jurisprudenţa stabilită prin cazul emblematic „Roe vs. Wade” din 1973, care garanta dreptul femeilor la avort şi legaliza la nivel naţional întreruperile de sarcină.
  • Decizia de vineri nu scoate în afara legii avorturile, dar trimite Statele Unite în situaţia în care se aflau înainte de „Roe vs. Wade”, când fiecare stat al federaţiei era liber să le autorizeze sau nu, scrie Libertatea.

„Curtea Supremă a respins «Roe vs. Wade», care timp de aproape 50 de ani a protejat dreptul la avort. Această decizie nu va pune capăt avortului. Ceea ce se va termina este accesul sigur și legal la această procedură medicală vitală. Este o zi tristă în Statele Unite”, a scris Billie Jean King pe Twitter.

La rândul său, Martina Navratilova, de 18 ori câștigătoare în turneele de Mare Șlem, a avut o replică tranșantă:

Simt că m-am întors într-o țară totalitară în care am crescut – Cehia, acum o democrație înfloritoare – și mă simt dezorientată. După căderea Uniunii Sovietice, Cehoslovacia și toate țările blocului sovietic au fost eliberate, m-am gândit la ce lume putem avea. Si acum?

Joe Biden: „Curtea a dus literalmente America înapoi cu 150 de ani”

Joe Biden, președintele Statelor Unite, mărturisea ieri că decizia Curții Supreme de anulare a hotărârii „Roe vs Wade” trimite SUA „înapoi cu 150 de ani”.

Astăzi, Curtea Supremă a Statelor Unite a luat în mod expres poporului american un drept constituțional pe care acesta îl recunoștea deja. Nu l-au limitat. Pur și simplu l-au luat. Acest lucru nu s-a mai făcut niciodată cu un drept atât de important pentru atât de mulți americani, dar au făcut-o. Curtea a prezentat drept rațiune legile de stat care incriminează avortul și care datează din anii 1800 – Curtea a dus literalmente America înapoi cu 150 de ani. Este o zi tristă pentru țară, din punctul meu de vedere.

 Permiteți-mi să fiu foarte clar și fără echivoc. Singurul mod în care putem asigura dreptul femeii de a alege este ca Congresul să restabilească protecția din decizia Roe vs Wade ca lege federală. Nicio acțiune executivă din partea președintelui nu poate face acest lucru.

- Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii

Citește și alte știri de actualitate: 

În sfârșit eliberată! O fostă campioană olimpică a spus că e lesbiană: „Ani la rând am ținut totul secret, de frică”

Federația Internațională de Natație interzice bărbații transsexuali să concureze în competițiile feminine

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (3)
DoarDiviziaB
DoarDiviziaB  •  26 Iunie 2022, 09:48

Ce înseamnă o viață? O dată ce inima bate înseamnă că trăiești? Daca da atunci întrebarea este de ce nu are dreptul la viață fătul pe care ele vor să aibă drept legal sa ii curme viața? Deci pentru a-și putea desfășura viața așa cum vor trebuie să aibă drept să ucidă o altă ființă? Asta înseamnă în esență avortul! Pot utiliza diverse metode anticonceptive dar NU! Vorbim de drepturile omului? Pai și dreptul la viață a celui pe care vor sa îl omoare cu sânge rece unde este? Sau doar drepturile onor oameni contează?

brujo
brujo  •  25 Iunie 2022, 10:52

Asa le trebe daca toti inbreed din centru au drept de vot. Iese trump, conservatorii castiga curtea suprema, se intorc la evul mediu. :)))

catalynn
catalynn  •  25 Iunie 2022, 10:19

Pana la vaccin, hai ca mai dădeam 2 bani pe astea cu “my body, my choice”. Nu va place deci democrația!? Ca Roe vs Wade despre asta este, despre separarea puterilor in stat, judecătorii nu pot legifera și inventa ei legi pe care le buchisesc ca fcsbistii in procesele cu Steaua, asta e treaba legislativului. Ieri SCOTUS nu a făcut decât sa corecteze o sentința complet greșita de acum 50 de ani, nu au interzis nimic nimănui, pt ca, repet!, NU e treaba lor! Vor americanii avort la liber!? Pt asta exista Congressul! Dacă ei nu dau o lege federala rămâne, democratic!, la latitudinea parlamentelor din fiecare stat sa facă legea in statul lor după cum ii manateaza cetățenii. Oricum, cine s-a găsit sa vorbească despre avort! ***! E ca și cum mi-as da eu cu părerea despre viața pe Marte! :-)))

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează