GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

COVID-19. Raed Arafat, prima reacție după bilanțul publicat azi: „De aici apare riscul răspândirii” » Ce spune despre relaxarea măsurilor

Raed Arafat spune că oamenii trebuie să aibă în continuare grijă // FOTO: facebook.com/departamenturgente/ +49   FOTO
Raed Arafat spune că oamenii trebuie să aibă în continuare grijă // FOTO: facebook.com/departamenturgente/

Articol de GSP - Publicat sambata, 02 mai 2020 13:31

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre situația din România și a analizat cel mai nou bilaț cu privire la pandemia de COVID-19.

  • 12.732 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID-19 (coronavirus). 
  • Dintre acestea, 4.547 au fost declarate vindecate și externate;
  • 165 de cazuri noi au fost depistate în ultimele 24 de ore;
  • 755 de persoane au decedat din cauza infecției cu noul coronavirus;

Oficialul spune că oamenii nu trebuie să creadă că pericolul a trecut, a explicat cum și în ce măsură se vor relaxa măsurile impuse și declarat că pericolul este reprezentat de cei care au coronavirus, dar nu au simptome. 

Încă nu am ajuns la faza în care să fim relaxați și să spunem că totul a trecut. Totul se poate înrăutăți. Îi rugăm pe toți să respecte recomandările, să rămână acasă, să respecte regulile care au fost impuse și să iasă numai pe baza recomandărilor făcute prin Ordonanțele Militare. Mai avem de așteptat. Sperăm ca 15 mai să rămână data în care să începem relaxările. Dacă situația se înrăutățește, acest lucru nu se poate face. 

Încă nu ne putem relaxa! Dacă cifrele continuă să arate așa, să avem o scădere susținută față de zilele anterioare și avem o creștere a numărului vindecaților, putem să ne gândim la relaxare graduală. Asta înseamnă că luăm unele măsuri, cele mai puțin riscante, și așteptăm să vedem care este impactul lor. După aceea luăm alte măsuri și vedem impactul, vedem ce se întâmplă în țările din jurul nostru. Acesta este modul în care se va realiza acest demers. 

În acest moment, cifra de 165 (n.r. numărul de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore) este una optimistă. Trebuie să vedem ce se întâmplă în zilele viitoare. Asta nu înseamnă că nu sunt mai multe cazuri pozitive, dar asimptomatice, în comunitate. De aceea insistăm ca oamenii să poarte măști și să respecte toate regulile. Printre noi pot exista oameni care nu știu că sunt pozitivi. Și nici noi nu știm. De aici apare riscul răspândirii, nu de la cele 165 de cazuri depistate care poate au avut un motiv să se testeze”, a declarat Raed Arafat la Digi 24.

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

FOTO. Imagini inedite din București, în tinmpul pandemiei de coronavirus

+45 FOTO

Citește mai multe știri despre situația din România: 

Ministrul Sănătății mesaj clar pentru români: „Nu vă gândiți la relaxare! Nu am atins vârful pandemiei”

Măștile pentru COVID-19 pot crea probleme pentru pielea feței » Avertismentul medicilor + 8 sfaturi esențiale: fără gumă de mestecat și fără machiaj

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (18)
bodrin
bodrin  •  02 Mai 2020, 19:22
Postat de 22cea pe 02 Mai 2020, 18:41

Si cu ce este testarea concludenta daca esti negativ si poti lua virusul dupa o ora de la testare ?

Presupun că sunt respectate măsurile elementare de evitare a infectării (spălatul pe mâini, spălatul pe dinți, igiena personală zilnică, evitarea contactelor fizice cu alte persoane...). Personal cred ca măsurile de igienă personală sunt baza. Fără ele ne putem înbolnăvii de multe alte chestii, pe lângă care virusul pandemicar putea să pară nostim! Santé!

22cea
22cea  •  02 Mai 2020, 18:41
Postat de bodrin pe 02 Mai 2020, 18:34

Dacă pericolul vine de la persoanele asimptomatice care sunt infectate, conform unei logici elementare, nu ar trebui să se treacă la testarea în masă? Adică nu ar fi nevoie de altceva, nu de "STAI ACASĂ!"? Eu nu sunt epidemiolog, nu sunt nici măcar medic, poate că își va spune părerea aici un specialist.

Si cu ce este testarea concludenta daca esti negativ si poti lua virusul dupa o ora de la testare ?

bodrin
bodrin  •  02 Mai 2020, 18:34

Dacă pericolul vine de la persoanele asimptomatice care sunt infectate, conform unei logici elementare, nu ar trebui să se treacă la testarea în masă? Adică nu ar fi nevoie de altceva, nu de "STAI ACASĂ!"? Eu nu sunt epidemiolog, nu sunt nici măcar medic, poate că își va spune părerea aici un specialist.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează