GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  CORONAVIRUS

Măștile pentru COVID-19 pot crea probleme pentru pielea feței » Avertismentul medicilor + 8 sfaturi esențiale: fără gumă de mestecat și fără machiaj

Toți românii vor purta măști din 15 mai
Toți românii vor purta măști din 15 mai

Articol de GSP - Publicat sambata, 02 mai 2020 10:18

România va ieși din starea de urgență, instaurată pe 16 martie din cauza pandemiei de coronavirus, pe 15 mai, dar vor apărea alte restricții.

Românii vor putea să circule liber, fără declarație pe propria răspundere, dar vor nevoiți să poarte măști de protecție tot timpul, în locurile publice, în mijlocele de transport în comun, dar și atunci când mergem la cumpărături, așa cum a anunțat președintele Klaus Iohannis.

VIDEO. Klaus Iohannis: „Din 15 mai, toată lumea trebuie să poarte măști”

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila", prin cpt. medic dr. Mihaela Georgescu atrage atenția pe pagina de facebook că purtatul măștilor poate crea probleme pielii feței și a explicat ce se poate face pentru a le preveni.

„Chiar dinaintea pandemiei actuale, la personalul medical s-au raportat numeroase reacții adverse ale purtării unei măști chirurgicale. Între 2002 și 2004 (pandemia SARS) datorită măștilor N95 numeroase cadre medicale au manifestat reacții cutanate: acnee, prurit facial (mâncărime), exantem, urticarie de contact, dermatită de contact acută.

Însă acum, oamenii obișnuiți acuză diverse probleme la nivelul feței după purtarea unei măști. Principala cauză o reprezintă natura ocluzivă, spațiul închis, protector, care duce la un mediu umed, cald, unde se acumulează transpirația și sebumul. Astfel se explică apariția inflamației (roșeață, durere, căldură). Persoanele cu leziuni acneice pot observa o înrăutățire a bolii.

Există persoane care afirmă că au o alergie la măștile de protecție. Însă dermatita acută de contact la măștile chirurgicale este foarte rar raportată în literatura de specialitate. Majoritatea persoanelor care sunt alergice la componentele măștilor au un teren alergic cunoscut, respectiv știu că au alergii.

Menționez doar câteva substanțe raportate drept cauza unei dermatite de contact: thiuram (prezent în elasticul cu care se fixează masca de urechi),  C6H6Br2N) (bromină, larg folosită în diverse ramuri ale industriei), cocospropylenediamin-guanidinium-diacetat (folosit la dezinfecția instrumentarului și aparatelor medicale, cum ar fi masca folosită în anestezie) și formaldehidă (prezentă în componentele unui lot de măști N95)”, notează reprezentații Spitalului Militar.

 Cum evităm problemele pielii

Medicul Mihaela Georgescu explică ce pot face românii pentru a evita apariția unor probleme la nivelul feței din cauza măștilor.

  • Exclus machiajul, inclusiv balsamul de buze sau rujul
  • Fără gumă de mestecat, mentolul poate dăuna
  • Spălați fața înainte și după purtarea măștii (geluri de spălare blânde adaptate tipului de ten, NU săpunurile) (Toleriane, Cerave, Atoderm etc.)
  • Nu agresați tenul cu scruburi, produse ce conțin alcool sau parfum
  • Aplicați o cremă hidratantă adaptată tipului de ten (faptul că tenul este gras, nu înseamnă că este automat și hidratat)
  • Folosiți creme reparatoare (ten iritat) (Cicaplast Baume B5, Cicabio, Epithelial Ah, Keloplast, Vitella extreme etc)
  • Evitați orice fel de mediu umed (aburi)
  • Nu corticoizi pe față decât la indicație medicului, preferabil dermatolog (consultație online).

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

FOTO. Imagini inedite din București, în plină pandemie de coronavirus

+45 FOTO

 Citește alte știri despre pandemia de COVID:

Un bărbat infectat cu noul coronavirus a fugit din ambulanță! A plecat cu un taxi și a fost prins după 150 de kilometri

COVID-19. Ministrul Sănătății mesaj clar pentru români: „Nu am atins vârful pandemiei de coronavirus. Acest weekend e foarte important”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează