GSP SPECIAL  »  STIRI EXTRASPORT  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

live Război în Ucraina, ziua a 8-a » Ce au discutat azi Putin și Macron + S-au golit de euro mai multe case de schimb din București

Sursă foto: Guliver/Getty Images
Sursă foto: Guliver/Getty Images

Articol de GSP - Publicat joi, 03 martie 2022 08:35 / Actualizat joi, 03 martie 2022 18:39

Ziua a 8-a de la începutul invaziei rușilor în Ucraina. Armata rusă a continuat atacurile asupra capitalei Kiev.

UPDATE 17:50 - Vladimir Putin a a discutat cu Macron Președintele Rusiei a transmis avertismente sumbre

Vladimir Putin, președintele Rusiei, l-a contactat în cursul zilei pe omologul Emmanuel Macron. Intențiile lui Putin par să fi rămas neschimbate, acesta mărturisindu-i lui Macron că vrea să neutralizeze și să demilitarizeze Ucraina, scopul final fiind acela de a „prelua controlul întregii țări”, notează prestigioasa publicație franceză Le Monde.

Putin a mai spus că operațiunea declanșată în Ucraina se desfășoară conform planului și că situația riscă să se înrăutățească dacă ucrainenii nu vor accepta condițiile impuse de Moscova.

Țara ta va rămâne izolată, slăbită, sub sancțiuni dure pentru o perioadă lungă de timp”, i-ar fi spus Macron lui Putin. Președintele Franței se teme, totuși, că „ce e mai rău abia urmează să vină” în Ucraina, țară asediată de mai bine de o săptămână de forțele Rusiei.

UPDATE 17:30 - Criză de euro la mai multe case de schimb și bănci din București

Pe fondul cererii crescute de valută, cauzată de invazia Rusei din Ucraina, multe sucursale ale unor bănci din București nu au putut asigura joi valuta necesară clienților care doreau să-și schimbe banii, scrie Libertatea

„De la finalul săptămânii trecute, cererea de euro cash a crescut din cauza atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei şi al exodului de ucraineni care fug din calea războiului. În aceste condiţii, cererea de lei şi euro cash a crescut, în special în partea de nord a ţării. Pe fondul acestei crize, populaţia a început să cumpere euro de la casele de schimb valutar, ceea ce a mărit cererea de euro”, a spus expertul Adrian Vasilescu, potrivit Ziarul Financiar.

UPDATE 11:30 » O nouă rundă de negocieri

Azi, potrivit The Guardian, va avea loc o nouă rundă de negocieri între Rusia și Ucraina, la granița dintre Belarus și Polonia, în orașul Belovejskaia Pușcia.

UPDATE 11:00 » Ucraina rezistă atacurilor Rusiei

Orașele Harkov, Cernihiv și Mariupol rămân în mâinile ucrainenilor, în ciuda atacurilor Rusiei.

În plus, Ministerul britanic al Apărării afirmă că avansul rusesc asupra Kievului a fost întârziat de „rezistența puternică a ucrainenilor, de defecțiuni mecanice și de aglomerație” și rămâne la peste 30 km de centrul orașului, potrivit Libertaetea. 

Rusia controlează orașul Herson

Armata rusească a intrat în Herson, oraș aflat în sudul Ucrainei, aproape de granița cu Rusia și la 550 de kilometri de Kiev.

„Nu există nicio armată ucraineană aici, ci doar civili”, a declarat primarul din Herson, care a cerut ajutor pentru a evacua răniții.

„Vă rugăm să ne ajutați să evacuăm răniții și persoanele ucise și să transportăm medicamentelor și alimente în oraș. Altfel, orașul va pieri! Catastrofa umanitară este iminentă”, a spus Igor Kolykhaev.

Kiev, sub asediu. Explozii puternice în capitala Ucrainei

Kiev a fost din nou sub asediu. Mai multe explozii puternice s-au auzit în noaptea de miercuri spre joi în Capitală, potrivit Libertatea.

Au fost raportate patru explozii în oraș. Două dintre ele au fost în centru, iar două au fost în apropierea gurilor de metrou, folosite de oameni pentru a se proteja de bombe.

SUA, ajutor pentru Ucraina

Statele Unite ale Americii au trimis câteva sute de rachete Stinger către Ucraina, parte din pachetul de ajutor de 350 de milioane de dolari promis de președintele Joe Biden. Rachetele pot fi folosite pentru a doborî aeronavele inamice. Pe lângă SUA, și Germania a promis că va livra 500 de astfel de rachete.

Citește și: 

Acuzat de Zelenski de complot, patronul lui Șahtior, numit „Președintele războiului”, susține acum Ucraina » Motivul din spatele deciziei

Analiză lucidă a lui Oleg Protasov, adăpostit la marginea Kievului: „Putin ne-a subestimat”

BOOM economic într-un oraș din România » Investiție de 650 de milioane de euro: fabrica de anvelope se mută din Rusia

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (6)
elgabri
elgabri  •  04 Martie 2022, 01:07

E un zvon ca Americanii ar vrea sa trimita ukrainienilor 3 escadrile de A-10 ceva avioane mai vechi dar care s au dovedit ca sunt foarte bune la conditiile de lupta din Ukraina, si americanii oricum ar vrea sa se scape de ele.

clubman
clubman  •  03 Martie 2022, 11:05
Postat de sergihne90 pe 03 Martie 2022, 10:16

nu era secret programul, sunt zeci de filmari, articole in presa. In Yavoriv Ukraina au fost antrenati. Cauta, sunt multe info. pe net.

Cum adica, contrazici presa informata?! Daca se spune ca era SECRET, inseamna ca asa era. Oare trebuie sa punem la indoiala ce se afirma cu subiect si predicat prin media?!

polistul68
polistul68  •  03 Martie 2022, 10:55

Ca de obicei, adevarul e undeva la mijloc....sa.i ajutam cu ce putem pe oamenii amarati, dar sa nu ne baga, ca nu e razboiul nostru...rusii si ukrainienii se.sicaneqza de mult, ei au problemele lor de mult...nimeni nu vorbeste despre divizia SS formata din ukrainieni, din al 2.lea rqzboi...sa le dea Dumnezeu minte, sa se.opreasca nenorocirea, Putin sa fie inlaturat, sa reintram in normal...dupa Covid, asta ne mai yrebuia...

Vezi toate comentariile (6)
Comentează