INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  RĂZBOI ÎN UCRAINA

Acuzat de Zelenski de complot, patronul lui Șahtior, numit „Președintele războiului”, susține acum Ucraina » Motivul din spatele deciziei

Rinat Akhmetovi // FOTO: Imago
Rinat Akhmetovi // FOTO: Imago

Articol de - Publicat miercuri, 02 martie 2022 11:47 / Actualizat miercuri, 02 martie 2022 12:48

„Președintele războiului” este numit Rinat Akhmetov în materialul Marca. Proprietarul lui Șahtior, acuzat mereu în trecut de legătura sa cu Rusia, speculându-se inclusiv o conexiune cu KGB, simte acum că este și el în pericol din cauza războiului și anunță că vrea să ajute Ucraina „pentru a evita un dezastru umanitar”.

Aseară, pe pagina de Twitter a parlamentului Ucrainei, Verkhovna Rada, apărea un mesaj tulburător, scris în engleză: „Noapte bună, Europa. În timp ce tu dormi, micii noștri ucraineni îți păzesc visele, formând un scut uman pentru Uniunea Europeană în fața agresiune ruse". Și trei hashtaguri: #StopPutin, #StopRussianAgression, #StandWithUkraine.

Dedesubt, patru poze terifiante. Copii dormind într-un adăpost, unul lângă altul, lipiți. O fetiță rănită, ținută în brațe de un bărbat plin de sânge în timp ce ea este consultată de un doctor. Doi bebeluși gemeni, înfășurați în pături. Și alți copii, pe scări, pe paturi, în buncăr, speriați. Ei sunt copiii Ucrainei atacate cu brutalitate de Rusia. Copii în război.

Garry Kasparov, primul pas politic major anti-Putin! Alte 4 nume importante lângă el
RĂZBOI ÎN UCRAINA
Garry Kasparov, primul pas politic major anti-Putin! Alte 4 nume importante lângă el

Și Akhmetov poate intermedia negocierile de pace între Rusia și Ucraina?

Pe acest fundal, într-o situație disperată, fotbalul ar putea ajuta. După ce Jerusalem Post a dezvăluit că un oligarh rus, Roman Abramovich, proprietarul lui Chelsea originar din Kiev pe linie maternă, apropiat de Vladimir Putin, se implică în negocierile de pace, Marca sugerează că un miliardar ucrainean cu puternice conexiuni cu Rusia s-ar putea implica și el.

Rinat Akhmetov, patronul lui Shakhtar, „a fost o figură cheie în februarie 2015, când liderii Belarusului, Rusiei, Germaniei, Franței și Ucrainei s-au întâlnit la tratativele de la Minsk. Pacea poate veni încă o dată prin președintele războiului". 

În poza dată de cotidianul spaniol, Akhmetov apare purtat pe brațe de jucătorii și antrenorii săi, după un triumf al echipei. Se văd și Răzvan Raț și Mircea Lucescu. Primul a jucat un deceniu la Donețk (2003-2013). Al doilea, a antrenat 12 ani la Shakhtar (2004-2016).

Acuzat de Zelenski de complot, patronul lui Șahtior, numit „Președintele războiului”, susține acum Ucraina » Motivul din spatele deciziei
Captură de pe site-ul publicației Marca

Akhmetov a preluat Shakhtar după un atentat cu bombă

„Președintele războiului" e titlul articolului. Viața lui a fost mereu în mijlocul conflictului cu Rusia, în centrul multor controverse. Începând din prima zi ca președinte la Șahtior, pentru că a preluat clubul în urma unui atentat.

Pe 15 octombrie 1995, era în coloana lui Akhat Bragin, șeful grupării la acea vreme, legat strâns de mafie. La stadion, mașina lui Bragin a explodat într-o capcană cu bombă. Akhmetov era în altă mașină. „El a scăpat și a devenit noul președinte, dar s-au făcut speculații, chiar și după ce un interlop și-a asumat responsabilitatea masacrului".

A făcut avere „în umbra lui Yanukovich"

În timp, a strâns miliarde, mai întâi cumpărând mine, apoi controlând prin Metinvest Group aproape întreaga piață națională de minerale. S-a extins continuu: energie eoliană, telecomunicații, inginerie, finanțe, turism, comerț, transport. A mai apărut un trust, System Capital Management.

Oligarhul în vârstă de 55 de ani a intrat demult în topul Forbes al celor mai bogați oameni ai planetei. „În umbra lui Yanukovych", amintește Marca. Viktor Yanukovych a fost și guvernator al oblastului Donețk, și premier, și președinte al Ucrainei. Un politician al cărui spate era asigurat de Rusia. Iar el l-ar fi protejat, la rândul lui, pe Akhmetov.

„Yanukovych a fost acuzat de înaltă trădare și de sprijinul dat Rusiei în conflictul celor două țări în regiunea Donbas, unde s-au născut amândoi. Afacerile lor s-au ridicat mereu pe axa Kiev-Moscova și nimeni nu a negat legăturile cu KGB", scrie jurnalul madrilen. Yanukovich a fost doborât de la putere în februarie 2014 de revoluția ucraineană.

Totul a culminat cu acuzația făcută public împotriva sa anul trecut, pe 26 noiembrie. Însuși președintele Volodimir Zelenski a anunțat în acea zi că se pune la cale un complot dirijat de Kremlin, iar Akhmetov, considerat cel mai bogat ucrainean, ar finanța întreaga operațiune. Patronul lui Shakhtar era numele indicat clar de Zelenski.

Le-a promis mărirea salariilor angajaților din Mariupol

Acum însă, când Rusia distruge Ucraina, Akhmetov, care oricum pierduse o parte din afaceri în urma conflictului din 2014, și stadionul din Donețk, pare să fi înțeles că inclusiv el e în pericol în acest război și susține cauza țării sale.

„Miliardarii au realizat că Putin reprezintă o amenințare întreaga Ucraina și pentru afacerile lor. Lui Putin nu-i pasă de oligarhii ucraineni și nici că i-au fost loiali. Toți au devenit dușmani pentru regimul Putin", a declarat analistul politic Taras Berezovets pentru Forbes. „În cazul lui Akhmetov, afacerile lui sunt în pericol, pentru că sunt localizate în Mariupol și Dnipro și pot fi confiscate printr-un simplu decret. Și Rusia încearcă să devasteze potențialul industrial al Ucrainei".

Tot Forbes a relevat că Akhmetov a fost de curând la Mariupol, le-a promis angajaților mărirea salariilor și le-a spus că rămâne alături de ei: „Toți vrem o Ucraina puternică, independentă și unită în granițele sale recunoscute internațional. Acum, unitatea e cheia supraviețuirii noastre". Încearcă să-i sprijine pe ucraineni prin fundația sa: „Indiferent de scenariul pe care-l avem în față, vreau să ajut. Trebuie să facem totul pentru a evita un dezastru umanitar".

6,3 miliarde de euroeste evaluarea averii actuale a lui Rinat Akhmetov, locul 327 în topul Forbes al celor mai bogați oameni ai planetei

35 de trofeea cucerit Akhmetov în aproape 27 de ani la Shakhtar; 22 de cupe cu Mircea Lucescu antrenor, în perioada 2004-2016

Citește și: 

Campionatul din Ucraina se poate juca în România » Mircea Lucescu dezvăluie tot: „Da, este o propunere pe masă”

Analiză lucidă a lui Oleg Protasov, adăpostit la marginea Kievului: „Putin ne-a subestimat”

Dosar-ȘOC în Spania! Starul Barcelonei a dezinfectat camera, „de cei care nu-s musulmani”, apoi a vandalizat o vilă de lux, cu 7 dormitoare: perdele transformate în „hamuri și leagăne sexuale”! Tribunalul anunță: „Sunt 500 de poze la dosar”

Constantin Gâlcă, noul antrenor al Universității Craiova! Acord cu Mihai Rotaru


Comentarii (11)
1502241916738818
Ion-Nelu Nistor  •  03 Martie 2022, 11:22
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

1534734933261295
Domuta Dorin Valeriu  •  03 Martie 2022, 10:43

Un tatar bogat-imbogatit (pe ce cai doar el stie), chiar ce pretentii patriotice ucrainiene puteti avea ? N-a spus-o si Vladimirescu : "Boierii nu sunt romani, ei sunt boieri si-atata tot "!Si daca mai sunt si boieri tatari din Ucraina ... Dar da, fata de nedreptate, de agresiune, de cruzime, de asasinarea oamenilor nevinovati avem cu totii datoria de a ne impotrivi !

elgabri
elgabri  •  03 Martie 2022, 10:37
Postat de geogeo pe 02 Martie 2022, 16:16

Bai, ***, chiar daca nu ti-o fi placand Becali, daca face lucruri corecte si bune pentru altii, ar trebui sa-ti tii gura. Tu cati bani ai donat sau ce ai facut pentru alti oameni aflati in nevoie? Esti un lesinat care iti versi umorile peste tot ca un melc balos.

Ce a facut Becali ? A *** cateva sute bune de milioane dar arunca si la saraci cateva miloane sa si spele imaginea, tot *** si un infractor ramane cat despre a fi crestin nici nu poate fi vorba.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează