GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  

9 mai 2004, Preşedintele Ceceniei ucis pe stadion » Moarte pe "Dinamo"

Apropierea de fostul preşedinte Putin l-a costat viaţa pe Kadirov
Apropierea de fostul preşedinte Putin l-a costat viaţa pe Kadirov

Articol de - Publicat luni, 09 mai 2011 00:00 / Actualizat luni, 09 mai 2011 12:14

Un atentat terorist cu bombă a aruncat în aer loja VIP din care Ahmad Kadirov urmărea festivităţile legate de Ziua Victoriei


Fusese eroul lor. Simbolul. Luptase, în primul război, 1994 - 1996, contra ruşilor, într-o Cecenie devastată. În '95 fusese ales muftiu, conducător al cultului islamic avînd şi atribuţii judecătoreşti. Atunci luase microfonul şi vorbise despre jihad şi despre războiul sfînt contra Rusiei. Le intrase în inimi tuturor celor care se opuneau Moscovei.

S-a sucit în 1999. Trupele separatiste cecene făcuseră o incursiune de pedepsire a duşmanilor în Daghestan, dar el se dezisese de astfel de acţiuni. În 2000, s-a aflat că montase o linie telefonică directă cu Vladimir Putin. Drept mulţumire, liderul de la Kremlin îl unsese şeful administraţiei cecene. În 2003, în octombrie, ieşise preşedintele ţării. Gurile rele ziceau că numărătoarea voturilor se făcuse lîngă Turnul Ostankino...

Atunci, separatiştii i-au jurat moarte trădătorului Ahmad Kadirov!

Parada sîngeroasă de 9 mai
A venit la paradă. 9 mai 2004. Stadionul "Dinamo" din Groznîi era pregătit de paradă. 59 de ani de cînd trupele ruseşti, victorioase, culcaseră la pămînt Berlinul. Oamenii săi scotociseră ungher cu ungher, gradenă cu gradenă. Totul era curat!
La 10.00, dimineaţă, preşedintele Kadirov e în tribuna oficială. Lîngă el, generaul-colonel Valeri Baranov, comandantul forţelor ruseşi în Cecenia. Se transmite în direct. Ahmad poartă căciula specifică din oaie, pe masă odihnesc cîteva garoafe, în spate se disting ofiţeri moscoviţi cu cozorocul cît infinitul. La 10.35 e cutremurul. Stadionul se clatină din temelii, lojele VIP sunt pulverizate. Se trage din toate părţile, dar nu se ştie în cine. Lumea e disperată, sunt femei, copii. Cameramanii fug, dar continuă să filmeze "din mînă". E fum, mult fum şi moloz.

Cînd perdeaua se ridică, Ahmad Kadirov e mort. La fel şi un fotograf Reuters. 34 de persoane, nevinovate, sunt ucise pe stadion, alte 45 rănite. Baranov îşi pierde un picior.

Bombă pusă în beton
Peste cîteva zile, autorii atacului sunt prinşi. Lucraseră la remodelarea stadionului, ridicat în 1948. În martie "turnaseră" în beton bombele, cu gîndul că Ahmad va veni aici, peste două luni, la festivităţile din 9 mai!

Fiul, patron la Terek Groznîi
Lui Ahmad îi mai supravieşuieşte, actualmente, un singur copil din cei patru. Ramzan Kadirov este preşedintele Ceceniei, dar şi patronul celor de la Terek Groznîi, fosta echipă a lui Pancu, Fl. Petre ori Mărgăritescu. Este cel care a chemat jucători ai naţionalei Braziliei, foşti campioni mondiali în 1994 şi 2002 la o miuţă, obligîndu-i să dea pe lîngă minge şi el să marcheze două goluri şi, de asemenea, cel care-i plătea pe români deşi terek fusese învinsă, dar aprecia dăruirea de pe gazon. Ca şi tatăl său, a fost ţinta unor atentate din care a scăpat teafăr, ultimul în 2009.

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (1)
ghenceabogdan
ghenceabogdan  •  09 Mai 2011, 13:59

Pai da, asta a fost politica Rusiei tariste, mai apoi a Uniunii sovietice, acum a noului dictator, Putin! Cuceriri prin orice mijloalce, tortura, indoctrinare fortata, indobitocirea maselor, coruptie, tentative partial reusite de a scoate credinta in Dumnezeu peste tot unde ei guvernau! In tot spatiul asta rasaritean, pe unde a trecut rusul, numai moarte, saracie, durere mai vezi! Este o superputere atipica intr-un sens peiorativ! Rusia = pericol continuu!

Vezi toate comentariile (1)
Comentează
Close