GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL

Asa se rateaza mii de juniori talentati: ”Vedete la 13 ani, muncitori cu cîrca la 49”

Fraţii Gaza au rămas fanii Progresului, chiar dacă echipa a fost gonită din Cotroceni şi activează în «Onoare»
Fraţii Gaza au rămas fanii Progresului, chiar dacă echipa a fost gonită din Cotroceni şi activează în «Onoare»

Articol de - Publicat sambata, 18 februarie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 18 februarie 2012 09:16

Ziarul Sportul dezvăluia în 1975, pe cînd fraţii Gaza aveau doar 13 ani, că antrenorul lor era atît de convins că vor ajunge în Liga I, încît anunţa că-şi va rupe carnetul dacă pierde pariul dispus să-şi rupă carnetul dacă nu ajung fotbalişti în primul eşalon. Emilian a jucat.

Aşteptările prăbuşite sînt rezumate sec în jargonul stadioanelor: "S-a născut talent şi a murit speranţă". E povestea multor puşti care se anunţă mari fotbalişti la vîrsta junioratului, dar care se pierd pe drum. Azi, Gazeta pune în pagină doar un exemplu.
Fraţii gemeni Gaza - Emilian şi Eduard - au astăzi 49 de ani, iar în copilărie au jucat fotbal la grupa '62-'63 a clubului Progresul Bucureşti. Au devenit "celebri" după ce numele lor a apărut în titlul unui articol publicat de ziarul Sportul pe 26 decembrie 1975: «Şcoala Progresul, fraţii Gaza şi golgeterul Europei».

Aveau doar 13 ani pe atunci, iar antrenorul lor, Nicolae Gorgorin, unul dintre renumiţii descoperitori şi şlefuitori de talente pe care i-a avut fotbalul românesc, era ferm convins că gemenii vor ajunge fotbalişti.

Pariurile lui Nicolae Gorgorin
Fostul şef al centrului, Ioan Kluge, povestea: "La un antrenament, Nicolae Gorgorin afirmase răspicat că fraţii Gaza - Emilian şi Eduard - şi alţi 5 copii din grupa lui VOR AJUNGE JUCĂTORI DE PRIMA DIVIZIE. Cineva îndrăznise să comenteze afirmaţia, Nicolae Gorgorin s-a înfuriat, n-a acceptat să fie contrazis şi s-a angajat hotărît că dacă nu va fi aşa, el, unul, îşi va depune carnetul de antrenor şi se va apuca de altceva".

Fraţii Gaza au fost printre puţinele pariuri pierdute de nea Gore, cel care i-a lansat, printre alţii, pe Dudu Georgescu, fosta Gheată de Aur a Europei, pe Aurică Beldeanu, pe Marcel Răducanu sau pe Marin Dragnea.

Emilian a jucat pînă la 31 de ani în ligile inferioare
Gazeta i-a regăsit după 36 de ani pe gemenii Gaza. Cum au decurs carierele şi vieţile lor după acel articol promiţător din 1975? Emilian, care era mijlocaş dreapta: "Am jucat pînă la 31 de ani. Cel mai sus la Divizia C, la Filipeştii de Pădure, Ulmeni şi Viitorul Chirnogi. M-am retras în 1993 de la Acumulatorul Bucureşti, care activa în «Onoare». Am prins acolo un post la pompieri, iar în prezent lucrez la o societate de asigurări".

Eduard s-a lăsat la 17 ani
Eduard, fundaş stînga, a evoluat puţin prin «Promoţie», la ICPB, şi s-a lăsat de fotbal la 17 ani. "Cînd am plecat în armată am dat probe la Metalul Aiud, dar antrenorul mi-a zis că sînt prea mingicar şi nu m-a oprit. Driblam în propriul careu. Atunci am zis că dacă nici la Divizia C nu pot să joc, mai bine mă las", spune bărbatul. Oftează cînd priveşte ziarul Sportul din '75: "Am fost vedetă la 13 ani, iar acum lucrez la Altex, apăs pe buton şi-mi sar în cîrcă sacii cu electrocasnice pe care le car la domiciliul clienţilor. Am mai lucrat ca portar la Policlinica Corpului Diplomatic şi ca manipulant marfă la o firmă care distribuia ceaiuri în ţară".

452447-faximil-gaza.jpg
Emilian: "Alergam ca Nicoliţă, dar arătam ca un pui de Gostat"
Emilian Gaza povesteşte nostalgic: "Am avut o generaţie extraordinară la Progresul. Le dădeam de la trei în sus celor de la Steaua, Dinamo sau Rapid şi am ieşit trei ani la rînd campioni pe Bucureşti. Ne luptam doar cu şcolile sportive. Eram tehnicuţ şi alergam mult, ca Nicoliţă, dar nu aveam forţă fiindcă eram firav ca un pui de Gostat. Am ajuns pînă la tineret, făceam antrenamente şi cu echipa mare. Am fost şi la cîteva trialuri la Luceafărul. Dar ghinionul meu, la 18 ani, cînd să fac saltul la seniori, m-am îmbolnăvit de hepatită. ".

"Fotbalist te naşti, nu te faci"
Emilian are un băiat de 11 ani, dar spune că nu vrea să-l dea la fotbal. A explicat şi de ce: "Păi, cum să-l duc cînd el mi-a zis într-o zi că vrea să-l învăţ să dribleze?! Cînd l-am auzit m-am convins că n-are nici o şansă şi i-am spus să stea acasă şi să-şi vadă de carte, fiindcă fotbalist te naşti, nu te faci. Copilul e isteţ, a luat numai premiul I din clasa întîi pînă într-a cincea, dar îi place şi sportul".

Doi din şapte au jucat în Divizia A
În pariul său din 1975, regretatul Nicolae Gorgorin nominalizase 7 fotbalişti (fraţii Gaza, Mihai Stoica, Matei Soare, Mihai Datcu, Constantin Gîrjoabă şi Marian Chivu). Doar doi au ajuns în Divizia A: mijlocaşul Mihai Stoica şi portarul Gîrjoabă. Stoica a evoluat 125 de meciuri şi a marcat 9 goluri, la Progresul Vulcan, Dinamo, Rapid, U Cluj, FC Argeş şi Sportul Studenţesc, iar Gîrjoabă 47 de jocuri la Progresul Vulcan, Sportul Studenţesc, Jiul şi Farul. Ceilalţi, Soare, Datcu şi Chivu, au jucat în ligile 2 şi 3.

"N-am ajuns fotbalist din cauza fizicului, dar am dus-o bine. Înainte de '89, de la «Promoţie» în sus toţi o duceau bine. Aveam scoatere din producţie, salariu bun, prime de joc şi nu duceam lipsă de mîncare" (Emilian Gaza)

"Am fi avut alte cariere dacă beneficiam de medicaţia de acum. Messi era la fel de uscat ca mine, dar cu vitaminizare a ajuns fotbalist mare. Azi aş fi jucat lejer în Liga I" (Emilian Gaza)

"Am fost mai delăsător, nu mi-a plăcut să muncesc la antrenamente. Am crezut că merge doar cu talentul" ( Eduard Gaza)

"Maestrul Gorgorin era superantrenor. Chiar dacă avea 60 şi ceva de ani, ne uda terenul de zgură înaintea fiecărui antrenament şi nu ţipa niciodată la noi" (Eduard Gaza)

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (5)
b_o_g_d_a_n
b_o_g_d_a_n  •  18 Februarie 2012, 17:15

Felicitari pentru subiectul ales. Mi-a facut placere citirea articolului.

falco
falco  •  18 Februarie 2012, 12:55

"Fotbalist te naşti, nu te faci" zice dl din articol ... iata un motiv pentru care n-avem fotbal.

gianlucavialli
gianlucavialli  •  18 Februarie 2012, 09:09

dl tudorache, chiar nu te autosesizezi, sau altcineva din redactie? cum dracu' faceti astfel de erori? vad ca deja ti s-a explicat ca interbelic reprezinta, la modul general, o perioada dintre doua razboaie, dar termenul s-a particularizat si desemneaza perioada dintre cele doua razboaie mondiale, adica 1918-1939...or, 1975 este in perioada postbelica, adica de dupa cel de-al doilea razboi mondial...sunt curios cand o sa corectati asa gogomanie..cel putin pentru mine, care sunt profesor de istorie!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează