GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Balaj e cel mai bogat arbitru român de pe lista FIFA!

Cristi Balaj, Balaj
Cristi Balaj, Balaj

Articol de - Publicat vineri, 02 aprilie 2010 00:00

Doar trei dintre cei şapte "cavaleri" internaţionali derulează bussinesuri personale. Balaj e cel mai activ, cu rulaj de milioane de euro. Cu excepţia tînărului Kovacs, care are o casă în Carei, toţi locuiesc în apartamente

"Centralii" de pe lista FIFA sînt într-adevăr nişte oameni bogaţi? De ani de zile, aceasta e o întrebare tabu. Pentru federaţie, pentru arbitri, pentru microbişti. Întîia oară, cei şapte oameni cu ecuson internaţional au acceptat însă să-şi deschidă acum casele şi afacerile spre atenţia publică. "Nu vrem să se mai creadă că avem ceva de ascuns" a fost mesajul trimis de ei.

Balaj: Tranzacţii în industria petrolieră
Băimăreanul, 39 de ani, locuieşte într-un apartament cu 2 camere, la ultimul etaj al unui bloc din centrul oraşului. A început deja demersurile pentru a-şi transforma locuinţa într-un duplex, urmînd să folosească pentru extindere terasa de circa 100 m2, cu legătură pe o scară interioară! Mai deţine un teren de 5000 m2, pe care intenţionează să ridice case pentru cele două fiice ale sale, Aida şi Alissa. "Pînă acum n-am reuşit să construiesc nimic, fiindcă toţi banii i-am băgat în afaceri", explică Balaj.

AFACERILE.
Derulează businessuri în industria petrolieră. E numai asociat, nu şi administrator, din lipsă de timp. Detaliază: "Cumpăr cantităţi mari de combustibili direct de la furnizori, am propriile rezervoare şi un parc de cisterne pentru transport. Duc marfa direct la poarta clienţilor, cu un adaos comercial". Cifrele de afaceri ale firmelor sale depăşesc 3 milioane de euro!

Profit 2008 pentru firma "Nirom Oil" 100 EUR*
Ce are de recuperat (creanţe) 580.000 EUR
*cifre preluate de pe siteul comercial totalfirme.com

"Am de recuperat sume de ordinul sutelor de mii de euro, pe care deţin titlu executoriu, prin justiţie, dar nu reuşesc să mişc nimic din cauza blocajului financiar major"
Cristi Balaj

Ce maşină conduce Audi All Road - 40.000 EUR (soţia are un VW Golf 5)
Cîştiguri din arbitraj 2009 30.000 EUR
Alte detalii Este imaginea companiei germane de îmbrăcăminte Casa Moda, de la care primeşte prin contract ţinute casual, bussines, lux şi sport / Va deveni imaginea dealerului pe Maramureş al maşinilor BMW şi Hyundai

Avram: Consultanţă, vacanţe în Austria
Bucureşteanul, 31 de ani, stă împreună cu prietena într-un apartament de 2 camere din zona Mall Vitan. Obişnuieşte să meargă în vacanţe pretutindeni în Europa, dar destinaţia preferată e Austria, la schi. Împreună cu tatăl său, Vasile, fostul şef al CCA, este acţionar, 50%, la o firmă de consultanţă în afaceri. "Oferim consiliere în foarte multe domenii, în funcţie de necesităţile clienţilor", explică Marius. 

Profit 2008 pentru firma "Balkan Connections Group" 110.000 EUR
Ce are de recuperat (creanţe) 1.500 EUR

"Lucrăm în special pe proiecte. De exemplu, printre partenerii noştri de prestigiu se numără şi Carrefour, pentru care ne-am ocupat de nişte locaţii deschise în provincie"
Marius Avram

Ce maşină conduce Audi A5 (cumpărată în leasing, 45.000 EUR)
Cîştiguri din arbitraj 2009 28.000 EUR

Constantin: Mobilier şi agrement
Arbitrul de 36 de ani din Rm. Vîlcea locuieşte cu familia, nevasta şi doi băieţi, în Capitală, într-un apartament de 2 camere în zona Mall Vitan, cotat la circa 70.000 de euro. "Vreau să închiriez însă patru camere, fiindcă spaţiul actual e prea mic", spune Augustus, a cărui soţie lucrează la sectorul de resurse umane ale unei companii de asigurări.

AFACERILE. Activează pe piaţa de mobilier şi accesorii, importă sertare din Grecia, participă frecvent la tîrgurile de specialitate. E asociat cu naşul său, Andi Ionescu, fost arbitru divizionar B. Pînă la sfîrşitul anului trecut a deţinut şi două bufete, la Facultatea de Medicină şi la Universitate: "Au mers foarte bine". La începutul anilor 2000 a avut în administrare spaţiile de agrement de la lacul Cernica (plajă, restaurant etc).

"Afacerea pe care am avut-o pe lacul Cernica a fost foarte OK. Veneau în fiecare week-end cîte 1.000 oameni la baza de agrement. S-a rupt filmul cînd nu ne-am mai înţeles între asociaţi"
Augustus Constantin

Profit 2008 cumulat pentru 3 firme deţinute 17.600 EUR
Ce are de recuperat (creanţe) 83.000 EUR   
Ce maşină conduce Mercedes E220cdi (second hand, 15.000 EUR)
Cîştiguri din arbitraj 2009 27.500 EUR

Tudor: Trei camere în Bucureşti, casă la Cîmpulung
Cel mai vechi "central" de pe lista FIFA, din 2001, Alexandru Tudor, 39 de ani, are un apartament cu 3 camere în apropiere de complexul "Lia Manoliu". Acolo locuieşte cu soţia, profesoară de atletism, şi cu fiul său. În plus, şi-a cumpărat 1000 m2 în apropiere de Cîmpulung Muscel, unde şi-a ridicat o casă simplă de vacanţă, din lemn şi cărămidă, proprietate cotată la circa 50.000 EUR. Acolo se retrage pentru recreere. Nu are firme.

Ce maşină conduce VW Lupo (second hand, 3.500 EUR)
Cîştiguri din arbitraj 2009 40.000 EUR

Deaconu: Locuinţă luată de la tatăl său
Intrat în legendă drept "arbitrul-brichetă", Alexandru Deaconu, 38 de ani, e manager fiscal la o multinaţională din industria tutunului, unde, pe funcţia sa, se cîştigă circa 5-6.000 de euro pe lună. A promovat în funcţie prin activitate de internship, a terminat facultatea de turism-comerţ. Stă într-un apartament de 4 camere în Capitală: "E un bloc de prin '84, iar locuinţa am cumpărat-o de la tata, cu credit ipotecar, prin 2003. Plătesc şi acum rate". Nu are firme.

Ce maşină conduce Renault Laguna (autoturism de serviciu)
Cîştiguri din arbitraj 2009 32.000 EUR


Haţegan: Apartament de la părinţii soţiei
Arădeanul, 30 de ani, nu are afaceri personale. Lucrează ca medic la Centrul de Sănătate Chişineu-Criş: "Nu mi-am dat încă rezidenţiatul şi sînt implicat acum într-un proiect profesional pentru trei ani". Are un salariu de 700 RON pe lună: "Baremurile din arbitraj sînt principala sursă de venit". Stă într-un apartament de trei camere, 90 m2, evaluat la circa 50.000 de euro: "Casa e de la părinţii soţiei, care sînt cetăţeni austrieci. Au plecat înainte de Revoluţie şi s-au stabilit afară. La ei ne facem multe dintre vacanţe". Veniturile familiei sînt completate de doamna Haţegan, care conduce biroul de la Aeroportul din Arad al unei importante companii aviatice.

Ce maşină conduce BMW seria 3 (second hand, 11.000 EUR)
Cîştiguri din arbitraj 2009 33.700 EUR

Kovacs: Casă cu 5 camere şi teren de 2.000 m2
Cel mai tînăr arbitru FIFA din Europa, Istvan Kovacs, 25 de ani, cîştigă 900 RON pe lună ca profesor de sport la un liceu din Carei. Locuieşte într-o casă cu 5 camere, "M-au ajutat părinţii, că singur n-aveam de unde", şi are un teren de circa 2000 m2. "Afacerile nu mă atrag, aşa că nu mi-am deschis nici un bussines. Poate mai tîrziu! Acum mă interesează doar arbitrajul şi sper ca în cinci, şase ani să ajung la nivelul lui Balaj şi Tudor", spune Kovacs.

"Arbitrajul e baza. Din trei meciuri de la liga întîi cîştig aproape cît tot salariul meu pe un an de la şcoală"
ISTVAN KOVACS

Ce maşină conduce Audi A4 (second hand, 10.000 EUR)
Cîştiguri din arbitraj 2009 23.000 EUR

Plaja de la Cernica
La începutul anilor 2000, Constantin a avut în administrare complexul de agrement de pe lacul Cernica (plaje, restaurant, bar etc): "O afacere excelentă, care s-a rupt cînd nu ne-am mai înţeles între asociaţi. Veneau acolo în fiecare week-end cîte 1.000 de oameni, vă daţi seama că eram foarte mulţumit".

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
1021365187958374
Ergean MT  •  20 Aprilie 2016, 23:17

Cel mai neserios arbitru este clar ca are ciuda pe Steaua , un nesimtit

radmih
radmih  •  02 Aprilie 2010, 10:18
Postat de pe 02 Aprilie 2010, 02:35

baietii acestia , nu spun cu nicio nota de ironie , par baieti de treaba si nu niste mamuti unsi cu toate alifiile cum erau mai acu vreo 10 ani . f bine ca se discuta pe fata de averile lor pentru ca desi nu sunt f bine platiti sunt actori principali in jocuri de milioane de euro ...

Si tu chiar crezi ca au dat totul pe fata ? N-au nimic la saltea ? Sa fim seriosi !

 •  02 Aprilie 2010, 09:44

Istvane castigi aproape 1000 de euro pe meci?

Vezi toate comentariile (6)
Comentează