GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  SPECIAL GSP

Înlănţuit în triunghiul de foc » Cele trei ciudăţenii văzute de Dan Petrescu: rebelii ceceni, tătarii de la Rubin şi Eto'o în Daghestan

Articol de , - Publicat joi, 30 august 2012 00:00 / Actualizat sambata, 01 septembrie 2012 04:29

Zone periculoase, dar pline de bani, cu dictatori şi miliardari bolnavi de fotbal, care dau culoare şi supervedete campionatului Rusiei


Cecenia. Lîngă ea, lipit în Caucaz, Daghestanul. 1.900 de kilometri la nord, Tatarstanul. Trei regiuni fierbinţi ale Rusiei, explozive, dar nebune după fotbal, transformate în ultimii ani în punctele de atracţie ale campionatului pe care Dan Petrescu visează să-l cucerească într-o zi cu Dinamo Moscova.

Aici, la Groznîi şi la Mahacikala, unde din cînd în cînd mai sare în aer o maşină capcană (bandele criminale şi insurgenţii islamişti continuă războiul de gherilă!), dar şi la Kazan, în mijlocul imperiului tătarilor din federaţia rusă, se mută munţii din loc pentru Terek, Anji şi Rubin. Cu bani, saci de dolari sau euro, şi multă influenţă la Kremlin. Pentru că patronii spirituali ai acestor echipe sînt apropiaţi ai perechii de lideri ruşi Putin - Medvedev.

Cine sînt stăpînii?
1. Ramzan Kadîrov, 35 de ani, preşedintele Ceceniei, rebelul supranumit "Caligula" şi acuzat de Vest pentru violarea drepturilor omului. Şi pentru corupţie. El este tiranul în faţa căruia nimeni nu suflă la Terek Groznîi.
2. Suleiman Kerimov, 46 de ani, parlamentar rus din 1999 şi locul 118 în topul Forbes cu cei mai bogaţi oameni ai lumii. Are o avere de 6,2 miliarde de euro şi dirijează totul la Anji Mahacikala din 2011.
3. Aleksandr Gusev, 65 de ani, vicepreşedintele Tatarstanului şi stăpînul din umbră al lui Rubin, care a direcţionat peste o sută de milioane în ultimii ani spre clubul din Kazan.

Nici unul nu are la clubul său bugete care să sperie marile puteri occidentale.
100 de milioane de euro - Rubin Kazan
50 de milioane de euro - Anji Mahacikala
40 de milioane de euro - Terek Groznîi
Aceştia sînt banii anunţaţi pentru un sezon. Numai că în spatele lor sînt multe alte milioane. De care nu ştie nimeni.

1,024 de miliarde de euro valorează toţi jucătorii din prima ligă a Rusiei, potrivit transfermarkt.de

3 nuclee ale blaturilor!
Şi Anji, şi Rubin, şi Terek sînt dirijate de oameni puternici, care vor rezultate indiferent de jocul echipelor. De aici, suspiciunea de aranjamente, care planează şi asupra acestor regiuni vulcanice, dar care nu ocolesc nici restul teritoriului rus. În Cartea Neagră a FIFPro, Rusia este ţara cu fotbalul cel mai afectat de meciuri trucate din Estul Europei.

43,5 la sută dintre jucătorii ruşi ştiu de fenomenul corupţiei din campionatul lor, potrivit FIFPro Black Book; în restul Europei de Est, numai 23,6% acceptă existenţa blaturilor

ANJI MAHACIKALA (Daghestan)
Preşedintele i-a făcut cadou clubul!
Anji, "perla", a crescut rapid în această regiune greu de stăpînit din Caucaz. În 1991, de-abia se forma, în 2000 promova în prima ligă rusă, în 2011 devenea proprietatea miliardarului Suleiman Kerimov. Dar cum? În decembrie 2010, preşedintele Daghestanului, Magomedsalam Magomedov, s-a întîlnit cu Kerimov şi i-a propus:

"Îţi dau «perla», toate acţiunile lui Anji sînt ale tale, inclusiv pachetul de 50 la sută al lui Igor Iakovlev, fostul proprietar, doar ai grijă de acest club"

Kerimov a acceptat imediat. "Investesc 200 de milioane în infrastuctură, vom avea un nou stadion", a promis el, oferind încă o sută de milioane pentru transferuri:
- în februarie 2011, a venit Roberto Carlos, cu un salariu anual de 10 milioane de euro
- în august 2011, s-au plătit 28 de milioane Barcelonei pentru Samuel Eto’o, recompensat pe sezon cu 20,5 milioane
- în februarie 2012, Guus Hiddink a fost numit antrenor, şi tot cu 10 milioane pe an
Între timp, Roberto Carlos, 39 de ani, s-a retras, dar a rămas la Anji, consilier tehnic.
Vrea să vadă şi el primele performanţe ale echipei.

"Eu n-am avut nici o problemă pînă acum în Daghestan. Şi probleme pot apărea oriunde, şi la Londra, Paris sau New York"
Samuel Eto’o, atacant Anji

5 a fost locul ocupat sezonul trecut de Anji Mahacikala în prima ligă rusă

120 de milioane
de euro este valoarea grupului de jucători de la Anji Mahacikala

1.600 km cînd joacă acasă
Jucătorii lui Anji văd Mahacikala doar la meciurile de pe teren propriu. Pentru securitate, aceştia locuiesc la Moscova şi se antrenează la Kratovo, lîngă capitală. La partidele de acasă, zboară 1.600 km spre Mahacikala de 15 ori pe sezon. "E păcat că echipa nu are cantonamentul în Daghestan, dar ne-am obişnuit cu călătoriile lungi", a mărturisit Roberto Carlos.

TEREK GROZNÎI
Prietenul lui Maradona
Două războaie au devastat Cecenia şi Groznîi între 1994-1996 şi 1999-2000, Terek s-a desfiinţat o bună parte a anilor ’90, dar Ramzan Kadîrov nu a abandonat echipa. A adunat bani de peste tot, transferînd jucători şi antrenori valoroşi şi construind un stadion nou, de ultimă generaţie. Pe care l-a inaugurat în 2011 într-un meci cu vedete mondiale, conduse de Diego Maradona.

50 de milioane de euro a costat Ahmat Arena, stadionul multifuncţional cu 30.000 de locuri

1 milion de euro a fost cecul primit de Diego Maradona pentru prezenţa la inaugurarea stadionului

"Deja i-am ucis pe cei pe care trebuia să-i ucid. Şi am să-i ucid în continuare şi pe cei care stau în spatele duşmanilor mei. Voi comite crime atît timp cît o să trăiesc. Cecenia este însă cel mai paşnic loc din Europa"
Ramzan Kadîrov, preşedintele Ceceniei şi al lui Terek

11 a fost locul lui Terek Groznîi în ediţia trecută de campionat în Rusia

27 de milioane de euro costă întreg lotul lui Terek Groznîi, potrivit transfermarkt

Gullit: "Şi poştaşul are armă la Groznîi"
Adus în ianuarie 2011 la Terek, Ruud Gullit nu a rezistat decît 3 luni ca antrenor în Cecenia. "La fiecare colţ de stradă vezi cîte-un Kalaşnikov. Pînă şi poştaşul are armă la Groznîi", a povestit olandezul într-un interviu din Daily Mail, criticîndu-l inclusiv pe Kadîrov: "Mi-a promis mai mulţi jucători, nu mi-a adus nici unul". Preşedintele i-a răspuns agresiv: "Gullit a fost mai preocupat de viaţa de noapte decît de echipă". Şi l-a concediat!

"Eu n-am văzut bombe la Groznîi"
Florentin Petre a jucat un sezon la Terek (2008-2009), alături de Pancu şi Mărgăritescu, şi spune: "Eu am o altă imagine. Kadîrov, preşedintele Ceceniei, venea şi se antrena cu noi uneori. Iar banii intrau înainte de termen"

- Florentin, o experienţă unică printre bombe la Groznîi?
- (Rîde) Eu n-am văzut nici bombe, nici rachete la Groznîi. A fost un an liniştit pentru mine.

- Dar n-ai locuit acolo, nu?
- Stăteam la 300 de kilometri de oraş, într-o staţiune balneoclimaterică. La Groznîi mergeam doar pentru meciuri.

- Kadîrov, preşedintele cecen, cum se purta cu voi? N-are o imagine prea bună în lume.
- Venea la fiecare meci şi uneori se antrena cu noi, îi place enorm fotbalul. Nu ştiu ce imagine are, dar să-ţi zic ceva: orice om îşi apără ţara.

- Gullit spunea că la Groznîi şi poştaşul are armă.
- Un mare fotbalist Gullit, care a înflorit într-o veselie. Eu nu am văzut arme decît la gărzile preşedintelui Kadîrov.

RUBIN KAZAN
Primarul şi vicepreşedintele tătar au adus banii
1996 a fost primul moment-cheie. Proprietarul Kamil Isharov a fost numit şi primar al oraşului Kazan, iar de atunci a început ascensiunea. Banii n-au mai ocolit echipa, primarul-patron investind puternic la Rubin. El l-a atras în 2001 pe turkmenul Kurban Berdiev, antrenorul ce nu se desparte niciodată, cu atît mai puţin în timpul meciurilor, de mătăniile sale. Se roagă pe bancă, dar şi ştie să-i ghideze pe jucători. Cu Berdiev au promovat în premieră în elită (2003).

Iar după ce Aleksandr Gusev, vicepreşedintele Tatarstanului, l-a înlocuit pe Isharov, în 2006, drumul lui Rubin spre vîrf era asigurat. Banii tătarilor erau acum dirijaţi în conturile clubului din Kazan. Această nouă injecţie de capital, peste 100 de milioane, a avut efect: doi ani la rînd, 2008 şi 2009, Rubin a fost surprinzătoarea campioană a Rusiei.

Acum, Gusev s-a retras în umbră, este consilierul noului şef al clubului, numit de preşedintele tătar. Cine este? Valeri Sorokin, directorul general al firmei Sviazinvestneftkim. Controlată de Guvern.

2 este numărul titlurilor cucerite de Rubin Kazan în Rusia (2008, 2009)

6 a fost poziţia pe care s-a clasat Rubin în prima ligă 2011-2012

8,7 milioane de euro a fost preţul cu care Rubin l-a cumpărat pe turcul Gokdeniz, în primăvara lui 2008, de la Trabzon

108 milioane de euro valorează fotbaliştii clubului Rubin Kazan

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează