GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ZIAR DEDICAT MEMORIEI LUI NICOLAE DOBRIN

"M-a batut un imparat!"

Articol de GSP - Publicat sambata, 27 octombrie 2007 00:00

Anutei, goal-keeperul dinamovist infrint de Dobrin in 1979, era consternat ieri de moartea celui ce i-a pus punct carierei, dar care ii era prieten. Asa cum destinul l-a ales pe Dobrin sa fie providential in acel meci cu Dinamo, finala campionatului '78-'79, soarta a facut ca victima sa fie portarul "ciinilor" de atunci, Ioan Anutei. Poreclit, culmea!, "Piticul", desi e un munte de om, fostul goalkeeper a iesit la pensie anul trecut, iar in prezent, la virsta de 54 de ani, este coordonator de programe la compania "Fly Taxi".

- Domnule Anutei, Nicolae Dobrin tocmai s-a stins din viata...
- (intrerupe brusc) Ma scuzati?! Ce-ati spus? Cum? De ce? (urmeaza citeva clipe de tacere apasatoare) Dumnezeu sa-l ierte, ca om bun mai era! Ce doriti?

- Doream sa ne povestiti cite ceva despre acel meci Dinamo - FC Arges, 3-4, din '79. Ce va mai aduceti aminte?
- Sint atit de multe...Ohoho! Unele ce merita spuse, altele care e mai bine sa ramina nezise. Domne, ala a fost un meci fantastic! Noi ne pregateam pentru banchet, era totul rezolvat. Sau cel putin asa se spunea.

"I se facusera oferte, trebuia sa iasa la 1-0"

- Rezolvat? Cum? De catre cine?
- Hai sa zicem asa: noi, Dinamo, trebuia sa cistigam oricum, lui Dobrin i se facusera niste oferte, daca mi-aduc aminte trebuia chiar sa iasa din teren la 1-0, dar presupun ca acelea nu au mai fost onorate in cele din urma! (ride, putin incurcat) Hai sa ramina asa si sa cinstim onoarea idolilor gazonului! Noua ne trebuia victoria, conduceam cu 1-0, dar a intrat in scena marele jucator Nicolae Dobrin. Pase de gol si o reusita in minutul 93, nu! in minutul 94.

"Dribling, carisma, artist"

- Cum era Dobrin ca fotbalist?
- Impunator. Tin minte ca inainte sa suteze la faza aceea, a ridicat privirea, am ridicat-o si eu, dar m-a tintuit pe linia portii... Parca eram hipnotizat, nu stiu ce sa zic. Dobrin a fost ceea ce se denumeste a fi un geniu. A avut suisurile si coborisurile sale. Marii antrenori il mai protejau, Halagian l-a inteles cel mai bine. Dobrin avea dribling, carisma. Un artist desavirsit.


"Un geniu"
- Dumneavoastra ati fost marcat de esec?
- Doua chestiuni. Prima. De la meciul genial al lui Dobrin a inceput practic sfirsitul carierei mele. Indiferent de ce s-a intimplat, mi-a dat gol un geniu. Un geniu, domnule! Una e sa te invinga un anonim de soldat, alta e un imparat! Oricum n-as fi vrut sa ratez acea partida. Asta e viata.

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează