GSP SPECIAL  »  SUPERREPORTAJE  »  ADIO

Scena Universiadei

Articol de GSP - Publicat miercuri, 21 noiembrie 2007 00:00

Cea mai mare competitie organizata vreodata de Romania a inceput si s-a terminat pe stadionul "23 August"

Jocurile Mondiale Universitare din 1981 s-au deschis, pe 19 iulie, si s-au inchis, 12 zile mai tirziu, pe iarba de pe "23 August". Cu festivitati asortate timpurilor, spectacole grandioase avind printre actori elevii-pionieri si soimi ai patriei sau ansambluri artistice. Nicolae Ceausescu a rostit un mesaj de deschidere, poate cel mai scurt discurs din viata lui. "Martor al atitor evenimente de anvergura", asa cum era numit in presa vremii, stadionul a gazduit si intrecerile atletice. Ziarele de atunci aminteau si ca, pentru Universiada, "23 August a fost complet modernizat si utilat, cu tot inventarul pe care il reclama o mare competitie".

Vedete la Bucuresti
Publicul prezent in tribune in mijlocul verii lui 1981 a putut vedea sudoarea a 747 de atleti din 59 de tari. Cele mai importante nume care au oferit un spectacol de neuitat au fost cei mai buni saritori cu prajina ai acelei perioade. La Bucuresti au sarit peste stacheta vedetele vremii: Vladimir Poliakov, Thierry Vigneron, Phillipe Houvion si Konstantin Volkov, ultimul si cistigator al medaliei de aur. Campioana olimpica la saritura in lungime cu un an inainte, sovietica Tatiana Kolpakova a onorat cu prezenta ei "23 August"-ul Universiadei. Italianca Sara Simeoni le-a aratat romanilor pentru prima oara ce inseamna o saritura in inaltime de peste doi metri.

Performantele sportivilor straini au fost completate de evolutia atletilor romani. Doina Melinte si Florenta Craciunescu au fost campioanele care au stralucit in soarele de aur din 1981. Pe "23 August", romanii au mai cucerit patru medalii de argint si noua de bronz.

Efort de maratonist
Din tot spectacolul atletic, Ioan Chirila povestea despre efortul maratonistilor: "Sosesc maratonistii... Nu-i cunoaste nimeni. Nici crainicul, care mai mult deduce dupa ultimele relatari prin radio. Ii asteapta saltele pneumatice, echipe sanitare, paturi... Stadionul aplauda. Cistiga alergatorul sovietic Kovalciuc. Se inclina imediat dupa potou, in pragul lesinului, dar se ridica imediat. Refuza patura care vrea sa-i apere caloriile ramase. Soseste americanul Wills. Inalt. Pasul lung. Nu refuza patura. E epuizat. Se plimba indelung pe gazon, sustinut de un barbat, ca in curtea unui spital. Soseste si Gheorghe Buruiana. Se uita amenintator la omul cu patura. Apoi are un moment de ezitare. Omul cu patura simte. Dar Buruiana, vazindu-l, fuge de el si porneste in alergare, salutind peluza care il aplauda".
Festivitatea de inchidere s-a desfasurat pe 30 iulie, iar la finalul ei oaspetii au rostit in cor: "Multumesc, Romania!"

17 recorduri mondiale universitare au fost corectate la editia a XI-a a Universiadei desfasurate la Bucuresti in intrecerile atletice

67 de medalii au cucerit sportivii romani

2 este locul
pe care l-a ocupat Romania in clasamentul pe medalii

Bilantul Romaniei la Universiada din 1981
30 de medalii de aur 
17 medalii de argint
20 de medalii de bronz

Medaliile cucerite la atletism
Aur - Florenta Craciunescu (disc), Doina Melinte (800 m)
Argint - Doina Melinte (1.500 m), Anisoara Cusmir (lungime), Gyorgy Marko (10.000 m), Pal Palffy (110 m garduri)
Bronz - Tudorita Morutan (800 m), Maria Radu (3.000 m), Vali Ionescu (lungime), Marian Ionescu (disc), Corina Tifrea (heptalon), stafeta feminina de 4x100 m, Liodor Pescaru (20 km mars), Gheorghe Buruiana (maraton), Ion Zamfirache (disc)

200 de mii de spectatori au urmarit din tribunele stadionului "23 August" intrecerile atletice pe durata celor 10 reuniuni

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează