GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DECES

A murit Nicolae Tilihoi » Imagini și povești memorabile cu stoperul Craiovei Maxima: "Să mă întoarceţi pe partea cealaltă cu tot cu pătură"

Nicolae Tilihoi și Aurel Țicleanu // Foto: Gazeta Sporturilor +5   FOTO
Nicolae Tilihoi și Aurel Țicleanu // Foto: Gazeta Sporturilor

Articol de GSP - Publicat duminica, 25 martie 2018 18:03

Nicolae Tilihoi, legenda Craiovei Maxima, a murit astăzi la 61 de ani, răpus de cancer la prostată. Sicriul cu trupul fostului fundaș va fi depus luni, în jurul prânzului, la stadionul "Ion Oblemenco", unde va sta până marți după amiază, când va avea loc înmormânarea.

"Le-am spus că vreau să joc"

Fundaș de bază pentru trupa din Bănie, Tilihoi a s-a făcut remarcat la Craiova încă din primele zile când le-a transmis conducătorilor că vine să joace direct titular, deși avea doar 20 de ani.

"Atunci când am semnat cu Universitatea le-am spus clar că eu vreau să joc, nu vreau să fac tușa sau să mă țină la tineret. Eram decis, neică! Altfel, nu se putea. Am jucat un timp fundaș dreapta, apoi s-a accidentat Constantinescu și am trecut fundaș central. Restul se știe”, îi povestea Nicolae Tilihoi lui Laurențiu Dumitrescu în cartea „Campioana Unei Mari Iubiri” (Editura Sport-Tursim, 1991), volum citat astăzi într-un remember ziaruldesport.ro.

Tilihoi se considera un "rupător de oase" și avea următorul crez: "Nimic nu se poate fără noi, cei care rup din când în când, fără de care nu ies prea mult în față ei, cei cu fenta. Imaginați-vă o echipă alcătuită din trei jucători ca Dobrin, trei ca Balaci, trei ca Iordănescu sau Nichi Dumitriu, sau Ozon. Ce-ar ieși? Circ ar ieși. S-ar duce buluc în careul advers, s-ar dribla unul pe celălalt, s-ar autodribla. Și i-ar bate măr o echipă formată din jucători ca ... Tilihoi, Irimescu, Stoica, Bărbulescu. Eu așa cred. Greșesc ?".

Pus la pat de Belanov

Dan Racolţea, fost portar al Craiovei Maxima, a fost mult timp coleg de cameră cu Nae Tilihoi, care era recunoscut şi pentru felul său hâtru de a fi.

Iată un episod de după partida tur cu Dinamo Kiev, (2-2 în tur, 0-3 în retur) în 1985, în Cupa Cupelor:

"Îl aveau ruşii pe Belanov, mare jucător. Scotea 10,4 pe sută. El a intrat după pauză.

Ce-mi zice Nae: «Băi copile, l-ai văzut pe ăla, pe Belanov?! Băi, acum era lângă mine, acum nu mai era! Lasă-mă să mă întind în pat! Eu nu mai vin la masă. Nu mai pot, mi-a rupt ăla șira spinării! Nu-mi mai trebuie nici masă, nici nimic! Dacă e nevoie, să mă întoarceţi pe partea cealaltă cu tot cu pătură, că nu-mi mai simt picioarele!»".

VIDEO // Imagini din returul de la Kiev, câștigat de ucraineni cu 3-0: 

Igor Belanov (57 de ani) s-a născut în Odessa și a jucat pentru SK Odessa, Cernomoreț Odessa, Dinamo Kiev, Gladbach, Braunschweig și Illiciveț Mariupol. Fostul atacant ucrainean are 54 de goluri în 158 de meciuri pentru Dinamo Kiev.

CV Nicolae Tilihoi

Debut în Liga I: 01.09.1976, Poli Timişoara - U Craiova 1-0
A jucat la: Progresul Brăila (1974-1975), FC Brăila (1975-1976), U Craiova (1976-1987)
Meciuri / goluri în Liga I: 291 / 6
Meciuri / goluri la echipa naţională: 9 / 0
Palmares:
- Campion al României (1980, 1981)
- Cupa României (1977, 1978, 1981, 1983)
- Titular în Craiova Maxima, prima echipă din România care s-a calificat într-o semifinală de cupă europeană, Cupa UEFA în sezonul 1982-1983, și prima echipă de la noi ajunsă în sferturile de finală ale Cupei Campionilor Europeni, în sezonul 1981-1982!

Citește și: VIDEO + FOTO Nicolae Tilihoi a murit la 61 de ani! Corpul legendei Craiovei Maxima a fost depus la Biserica Sfinții Apostoli » Balaci: "Nae a mai trăit 3 ani și 7 luni datorită lui Iorgulescu"

Citește și: Gică Popescu, stupefiat de moartea lui Nicolae Tilihoi: "Îmi spunea mereu «Țărane, bagă săbiuța când sari la cap»"

Citește și: Nae, omul lui Balaci și-al lui Fănuș Neagu

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
1031855996851064
Saguna Stefan  •  25 Martie 2018, 19:49

Prima echipa care a jucat sferturi finala a fost Dinamo Bacau in Cupa oraselor targuri fiind eliminata de Arsenal L ondra

antalmihai
antalmihai  •  25 Martie 2018, 19:30

DUMNEZEU SA-L IERTE!

baruch
baruch  •  25 Martie 2018, 18:42

atunci era fotbal. nu, n-are sens sa comparam. erau anii '80, erau anii lui maradona, inainte de orice. era trpleta olandeza, era echipa asta a urss, era franta lui platini, brazilia lui zico si socrates. mandru ca am prins vremurile alea (eram pusti), dar aveam si noi craiova asta, sportul meu studentesc, dinamo si mai ales steaua. nu eram oarecine atunci.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează