GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  ATENTATE BRUXELLES

Dimineață neagră la Bruxelles » Vom avea primul Campionat European blindat: "Euro se joacă! Nu e în pericol!"

Imagine șocantă ieri, la Bruxelles: un cuplu se îmbrățișează cu spatele la un bărbat căzut și plin de sânge
Imagine șocantă ieri, la Bruxelles: un cuplu se îmbrățișează cu spatele la un bărbat căzut și plin de sânge

Articol de , - Publicat miercuri, 23 martie 2016 00:00

UEFA susține că atacurile sinucigașe de la Bruxelles nu afectează turneul final. Dar vom avea primul Euro blindat!

Ieri, la câteva ore după atacurile sinucigașe care au devastat Bruxelles-ul, iar alerta antitero era maximă în Belgia și pe întregul continent, un mesaj postat pe Twitter sub nickname-ul Abu Omar amenința Europa cu noi atentate.

"Ați bombardat Orientul, am bombardat Occidentul! Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte. Urmează Germania, cu și mai multe bombe".

Și Statul Islamic vizează în viitor din nou Franța, lovită mortal pe 13 noiembrie: 130 de morți fix acum 130 de zile!

Fără spectatori?

Va fi afectat Euro 2016? Un oficial UEFA a afirmat ieri după-amiază: "Turneul final nu e în pericol! Se joacă așa cum a fost stabilit! Vom lua toate măsurile".

Dar vicepreședintele forului de la Nyon, italianul Abete, a atras atenția: "Meciurile de la Euro nu se pot amâna, însă există riscul să se dispute cu porțile închise".

Același lucru dezvăluit de Martin Kallen, directorul de organizare al UEFA pentru Euro, la începutul acestei luni: "Siguranța fanilor este primordială. În cazul unei alarme, dacă vom considera că o partidă e în primejdie, se va juca fără spectatori".

Trupe antitero și agenți secreți

Ieri, după atentate, la Paris a fost ședință de urgență la Palatul Elysee. Cu președintele Hollande, premierul Valls, ministrul de Interne Cazeneuve și ministrul Sportului Kanner. "Amenințarea e foarte mare, dar și nivelul de securitate va fi maxim", a declarat Cazeneuve la sfârșitul întâlnirii.

Intrarea în arene și în fan-zone-uri va fi mai dură ca pe aeroporturi: sisteme video de supraveghere, filtre pentru detectarea obiectelor metalice, verificarea la sânge a fiecărui fan. Polițiști, geniști, trupe antitero și agenți secreți în civili, toți vor păzi Euro.

3 români printre răniți

Între victime au apărut aseară și trei români. "Doi se află în spital, iar unul a fost deja externat", a transmis Ministerul Afacerilor Externe. Bărbatul externat e un student și stă de 6 ani la Bruxelles.

"Eram cu profesorii în aeroport pentru îmbarcare când s-a petrecut nenorocirea. Am fost plecat cu un grup școlar, trebuia să mergem la Lisabona. Eram singurul român din acel grup. Au căzut cioburi și m-am tăiat la cap. Am mers pe picioarele mele până la cel mai apropiat spital. Am două copci la nivelul capului", a declarat Claudiu Rusu la Digi24.

34de morți și cel puțin 187 de răniți s-au înregistrat ieri în timpul atentatelor de la Bruxelles

17.000.000 €vor plăti Franța și UEFA pentru securitatea Euro 2016

10.000de agenți de securitate privată vor supraveghea turneul final din Hexagon

Dimineață neagră la Bruxelles

Ieri dimineață, inima Europei a fost lovită în plin. Militanții Statului Islamic au semănat teroare din nou, de data asta la Bruxelles, sediul majorității instituțiilor continentale. Aeroportul Zaventem și trei stații de metrou au fost ținte pentru atacurile-kamikaze, paralizând Belgia și îngrozind lumea.

Puțin înainte de 8:00, ora locală:

Două explozii puternice, produse pe aeroportul Zaventem, în zona check-in, declanșează infernul la Bruxelles. A treia încărcătură rămâne nedetonată. Bilanțul provizoriu: 14 morți și 92 de răniți.

Ora 9:11

Încă două bombe explodează la stația de metrou Maelbeek, situată pe rue de la Loi. Deflagrația afectează o garnitură de metrou aflată în stație, mergând în direcția d'Arts-Loi.

Ora 9:25:

Guvernul belgian a declarat nivelul 4 de alertă teroristă, nivelul maxim, pentru toată ţara.

Ora 9:45:

Haosul ia amploare, încă o explozie aproape de Maelbeek. Bombă detonată la stația Schuman, la doar doi pași de sediul majorității instituțiilor europene.

Ora 10:00:

Comisia Europeană și-a anunțat toți angajații să nu iasă din case. Muzeele au fost închise, iar Universitatea, evacuată.

Ora 10:03:

Întreg sistemul de transport public din Bruxelles a fost închis, mai multe școli au fost evacuate. Trenurile Eurostar dinspre Londra, anulate.

Ora 10:29:

În total ar fi patru explozii în trei staţii de metrou diferite, dintre care una în apropiere de instituţiile UE. Bilanț provizoriu: 20 de morți și 106 răniți (dintre care 17 ar fi grav, potrivit Yvan Mayeur, primarului orașului Bruxelles).

Ora 11:10:

Palatul Regal din Bruxelles a fost închis din cauza unui colet suspect.

Ora 11:33:

Autoritățile belgiene au mai găsit trei centuri explozibile, care urmau să fie detonate. Poliția din Bruxelles a prins primii doi suspecți!

Ora 13:11:

Gruparea teroristă Statul Islamic a revendicat atacul terorist de la Bruxelles.

Ora 13:27:

Bilanțul tragediei crește: 34 de morți, 187 de răniți. Trei zile de doliu naţional.

"Am locuit 5 ani în cartierul Molenbeeck, unde se întâmplă multe chestii, dar niciodată nu m-am simțit în pericol, chiar dacă erau mulți musulmani. Nimeni nu se aștepta la astfel de acțiuni în Belgia. Trebuia să plec acolo, curând, dar nu știu... Și Euro e-n pericol"
Marius Mitu, fost mijlocaș Anderlecht

"Sunt îngrozit și revoltat. Încă o dată oameni nevinovați au plătit un preț foarte scump. Cu toții ne simțim răniți"
Vincent Kompany, fundaș belgian Man. City

"Nu ne temem pentru siguranța noastră. Federația a pus la punct un plan de securitate sever. Tot poporul francez e alături de Belgia, care în noiembrie ne-a susținut, la rându-i"
Laurent Koscielny, fundaș francez Arsenal

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
robotzel
robotzel  •  23 Martie 2016, 14:36
Postat de ovidiu_3003 pe 23 Martie 2016, 09:28

la noi mor zilnic oameni de saracie ...si nimeni nu face nimik ...

si la ei mor oamenii de saracie. una este saracia pentru ca nu se munceste si alta este sa asasinezi pe cineva. 90% dintre cei care sunt saraci este pentru ca sunt puturosi. ***. niciuna dintre categorii nu are vreo scuza. sunt pamanturi nemuncite si locuri de munca neacoperite. vezi cazul comunei in care s-a construit o fabrica de textile si nu s-au gasit dintre asistati sa munceasca acolo pe motiv ca era salariul minim pe economie. au fost adusi muncitori din india care sunt cazati in fostul centru cultural. pai cum sa munceasca cineva pe 1050 lei daca pot sta acasa pe 350 lei ajutor social? sunt multe cazurile!

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

lpep
lpep  •  23 Martie 2016, 09:55

O fi bine ca România joaca în meciul de debut al campionatului? Ar putea fi o partida interesanta si pentru teroristi.

ovidiu_3003
ovidiu_3003  •  23 Martie 2016, 09:28

la noi mor zilnic oameni de saracie ...si nimeni nu face nimik ...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează
Close