GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  CRAIOVA MAXIMA

"Ilie Balaci, Sorin Cârțu sau Costică Ștefănescu sunt Universitatea Craiova" » Povestea celei mai strălucitoare perioade din istoria alb-albastră

Articol de - Publicat duminica, 21 octombrie 2018 12:36

Fostul mare fotbalist Ilie Balaci a murit în această dimineață, la 62 de ani, din cauza unui infarct. (Detalii AICI).

"Parcă suntem blestemați!" sunt cuvintele lui Sorin Cârţu spuse printre lacrimi prin care anunţă dispariţia lui Ilie Balaci, liderul celei mai bune echipe din istoria fotbalului craiovean.

"Minunea blondă", Zoli Crişan, Costică Ştefănescu, Nicolae Tilihoi, Sebastian Domozină Constantin Oţet, doctorul Frînculescu, preşedintele Stroe sau Adrian Păunescu, nume fără de care povestea Ştiinţei" n-ar fi existat, nu mai sunt printre noi.

Nu vă e dor de Craiova Maxima?

GSP.ro prezintă povestea celei mai strălucitoare perioade din istoria alb-albastră, presărată cu statisticile inedite ale oltenilor de vis. Cei 11 ani. Adică drumul de la "Oblemenco al nostru e / Cel mai bun din RSR!" la bara lui Crişan din meciul cu Benfica.

"Craiova a fost şi cea mai bună, şi cea mai frumoasă echipă a tuturor timpurilor" sunt cuvintele pe care Ilie Balaci le spunea de fiecare dată când purta un dialog despre fotbal. La fel şi orice discuţie cu un fan al „alb-albaştrilor” duce spre aceleaşi vremuri.

Au fost 11 ani de glorie, 11 ani în care s-au adunat cele mai multe trofee şi au deschis drumul marilor performanţe europene la nivel de club. Au fost 11 ani care înseamnă, în mare, istoria fotbalului din "Cetatea Banilor". Pe scurt, " Ei sunt Universitatea Craiova!"

"Noi v-am învățat ce e ăla fotbal spectaculos! Noi, cei de la Craiova!"Sorin Cârțu:

 

7trofee din 10 ale Craiovei au fost câştigate în cei 11 ani!

Până la startul ediţiei 1972-73, "alb-albaştrii" se puteau lăuda cu un loc 3 în 1967 şi cu 3 titluri de golgheter, toate câştigate de Ion Oblemenco, cel care devenise un idol pentru întreaga Oltenie.

A urmat sezonul în care au luptat până la final cu Dinamo, pierzând în condiţii speciale titlul în faţa acestora. După ultima etapă, poetul Adrian Păunescu a numit într-un articol echipa "Campioana unei mari iubiri", titulatură devenită simbol pentru gruparea din Bănie. Tot la finalul ediţiei 1972-73, "Tunarul din Bănie" avea să devină pentru a 4-a oară cel mai bun marcator din campionat, performanţă pe care o mai realizase până atunci doar Ştefan Dobay în anii 30.

Stagiunea următoare i-a găsit în teren şi pe Costică Ştefănescu, transferat de la Steaua, şi "puştiul" Ilie Balaci. Finalul ediţiei de campionat a adus primul titlu în Bănie, sub conducerea lui Constantin Cernăianu.

Anul următor avea să consemneze prima finală de cupă, finală pierdută în faţa Rapidului lui Nae Manea. Trofeul competiţiei "KO" avea să ajungă în premieră la Craiova în 1977, 2-1 cu Steaua în ultimul act, apoi, performanţa a fost repetată în 1978.

Vitrina clubului s-a îmbogăţit cu cel de-al 2-lea titlu în 1979/80 cu Velentin Stănescu la timonă şi cu eventul din 1980/81, când pe bancă s-a aflat acelaşi Oblemenco, devenit între timp antrenor.

Ultimul trofeu câştigat a fost Cupa din 1983, 2-1 cu Poli Timişoara.

3 din cele 4 titluri, 3 din cele 5 locuri 2 şi 4 din cele 6 cupe au fost cîştigate de olteni în cei 11 ani!

2
sezoane U Craiova nu a prins podiumul şi nu a jucat finala, 1975/76 şi 1978/1979.

66 de jucători au evoluat pentru "alb-albaştrii" în campionat în cei 11 ani, perioadă în care pe bancă s-au aflat 8 antrenori.

23.500a fost media spectatorilor înregistrată pe "Central" în cei 11 ani.

3
jucători au prins minute pe teren în cele 3 sezoane în care "Ştiinţa" a ieşit campioană: Costică Ştefănescu, Ilie Balaci şi Nicolae Negrilă

Jucătorii cu cele mai multe meciuri în anii de glorie ai Craiovei (cei 11 ani):

Costică Ştefănescu - 303 jocuri
Ilie Balaci - 276 jocuri
Nicolae Negrilă - 242 jocuri
Zoltan Crişan - 221 jocuri
Costică Donose, Rodion Cămătaru - 210 jocuri
Nicolae Tilihoi - 201 jocuri
Sorin Cîrţu - 191 jocuri
Dumitru Marcu - 188 jocuri
Aurel Ţicleanu - 185 jocuri

Cei mai buni marcatori ai Craiovei în anii de glorie pe prima scenă:

Rodion Cămătaru - 79 goluri (9 sezoane)
Ilie Balaci - 75 goluri (10 sezoane)
Sorin Cârţu - 74 goluri (7 sezoane)
Ion Oblemenco - 71 goluri (5 sezoane)
Dumitru Marcu - 56 goluri (8 sezoane)
Zoltan Crişan - 36 goluri (9 sezoane)

Primii şi în Europa

Tot în cei 11 ani s-au scris şi cele mai frumoase poveşti trăite în cupele europene de olteni. Totul a început pe "Stadio Comunale" din Firenze, de unde elevii lui Cernăianu au plecat pe 19 septembrie 1973 cu un 0-0 dătător speranţă, speranţă fructificată în retur printr-un gol marcat de Oblemenco în minutul 90.

Au urmat "strigătul" lui Domozină la golul lui Cîrţu de pe "Elland Road", meci care a consemnat prima victorie romănească la nivel de club pe pământ englez, remizele memorabile cu reprezentante ale marilor forţe continentale precum Fortuna Dusseldorf (RFG), Inter Milano sau Bayern Munchen, ultima dintre acestea întâlnită în primăvara lui 1982, în sferturile Cupei Campionilor, fază atinsă în premieră de o reprezentantă din România.

Apogeul s-a consemnat în 1982-83, atunci când, rând pe rând, Fiorentina, Shamrock Rovers, Bordeaux şi Kaiserlautern s-au înclinat în faţa celei devenite "Craiova Maxima", un fenomen care strângea în tribune spectatori din toate colţurile ţării.

Povestea s-a sfârşit pe 20 aprilie 1983, cu şutul lui Balaci, bara lui Crişan, ratările lui Cămătaru şi golul lui Filipovici.

Top cele mai multe prezenţe europene in perioada toamna 73-primavara 83 (in 72-73 nu a jucat in Europa):

1. Costică Ştefănescu, Ilie Balaci - 34 jocuri
2. Nicolae Negrilă - 31 jocuri
3. Zoltan Crişan - 30 jocuri
4. Rodion Cămătaru - 29 jocuri
5. Nicolae Tilihoi, Nae Ungureanu - 27 jocuri

38de jucători au evoluat pentru Craiova în cei 10 ani în cupele europene

38de partide a disputat U Craiova din toamna lui 73 pînă în primăvara lui 83, 16 victorii, 9 remize şi 13 înfrîngeri 

Top cei mai buni marcatori în perioada de glorie amintită:

Sorin Cârţu - 8 goluri (el este şi cel mai bun marcator din istoria Craiovei în cupele europene, 11 goluri)
Ilie Balaci - 7 goluri
Zoli Crişan, Rodion Cămătaru, Mircea Irimescu - 5 goluri

VEZI ȘI:

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează