INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BUNDESLIGA

1. FSV Mainz 05» Revelaţia din Bundesliga

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 octombrie 2010 00:00

Echipa din oraşul lui Johannes Gutenberg, omul care a inventat tiparul, scrie istorie în Bundesliga, avînd 7 victorii în 7 meciuri disputate în acest sezon.

Un oraş situat în sud-vestul Germaniei, cunoscut mai mult pentru festivalul său de muzică şi spectacolele care au loc aici pe timpul verii, are acum un nou punct de reper. Este vorba de echipa de fotbal care face istorie în Bundesliga. Cu siguranţă una din marile surprize acestui sezon în Europa, Mainz, un club care nu se poate lăuda cu realizări măreţe, avînd doar 5 prezenţe în prima divizie a fotbalului german, se află pentru prima oară în istoria sa de mai bine de un secol pe cea mai înaltă poziţie  a  clasamentului.   O performanţă incredibilă, avînd în vedere lotul pe care antrenorul Thomas Tuchel îl are la dispoziţie.

Cotat la 17 milioane de euro la începutul sezonului, lotul lui Mainz nu poate fi comparat din acest punct de vedere cu echipele titrate din Germania. Însă acest lucru nu îi impiedică pe elevii lui Tuchel să obţină victorie după victorie. Mai mult, pentru fotbalul pe care Mainz îl arată, unul ofensiv, 18 goluri în 7 meciuri, la egalitate cu Borussia din acest punct de vedere, merită indiscutabil să ocupe fotoliul de lider. Un antrenor bine pregătit, Tuchel a reuşit să-şi implementeze ideile, iar rezultatele nu au întîrziat să apară. Cu trei sisteme de joc folosite în cele şapte partide disputate pînă acum, 4-2-3-1, 4-3-2-1 şi 4-3-1-2, fotbaliştii lui Mainz şi-au surprins de fiecare dată adversarul.

Fără a mai reuşi să ocupe prima poziţie a clasamentului din Bundesliga în sezoanele în care au mai evoluat în Bundesliga, luptîndu-se nu cu mult timp în urmă în ligile inferioare, Mainz face acum miracole. Au învins în cele 7 etape echipe precum Werder Bremen, Wolfsburg, impunîndu-se chiar şi pe Allianz Arena cu 2-1, în faţa campioanei en-titre Bayern Munchen, fiind de altfel singura echipă cu număr maxim de puncte din cele cinci campionate mari ale Europei - Premier League, Primera  Division, Serie A şi Bundesliga.

Recompensă pentru Tuchel
Mainz i-a oferit lui Tuchel cea mai mare oprtunitate din cariera sa. La 37 de ani, tînărul antrenor şi-a încheiat prematur cariera de fotbalist la 25 de ani, din cauza unei accidentări la genunchiul drept. Chiar dacă nu a jucat la cel mai înalt nivel, el a reuşit pas cu pas să cîştige respect în ligile inferioare, cînd a reuşit să obţină cu rezultate cu juniorii pe care îi antrena. A plecat de la Stuttgart la Augsburgo, ca mai apoi să meargă la Mainz, unde avea să lucreze din nou cu juniorii.

A obţinut cîteva performanţe notabile, cîştigînd campionatul la juniori, iar relaţia foarte bună cu conducerea clubului a făcut ca Tuchel să primească o şansă uriaşă, aceea de antrena Mainz sezonul trecut. Proiectul său nu avea cum să excludă utilizarea jucătorilor tineri pe care îi cunoştea deja. Încrezător în ideile sale, s-a impus în scurt timp, iar sistemul de rotaţii pe care îl foloseşte dă rezultate. Astfel jucătorii tineri ca Lewis Holtby - căpitanul 'naţionalei' U-21 al Germaniei, Allagui, Schurrle - unul dintre cei mai talentaţi jucători din Bundesliga, Szalai sau Gopko şi-au făcut loc în echipa lui Mainz.

Cu un lot mult mai valoros decît în anii trecuţi, Mainz alcătuieşte un grup extraordinar. Chiar dacă şi-au pierdut vedeta, atacantul Aristice Bance, cel mai bun în sezonul trecut, transferîndu-se la Al-Ahli, cei de la Mainz au reuşit să aducă jucători pe bani puţini, multi dintre ei împrumutaţi, dar care acum sunt indispensabili. Fuchs de la Bochum, Rasmussen de la Celtic, Risse de la Leverkusen sau Holtby de la Schalke 04.

Ochii pe Szalai, Holtby şi Schurrle
Szalai este fostul junior al lui Real Madrid şi este un jucător extrem de talentat, aflat într-o formă de zile mari. Dacă sezonul trecut în 15 meciuri a marcat o singură dată, în acest an atacantul ungur a marcat deja de trei ori în 7 meciuri. Schurrle este un internaţional de tineret care se pare că va debuta la echipa mare în amicalul pe care Germania urmează să-l dispute cu Suedia luna viitoare. La 19 ani, atacantul german este deja cotat la 8 milioane de euro. Holtby, 2 goluri în 5 meciuri sezonul aceste, este împrumutat de la Schalke şi el fiind un internaţional de tineret.

Stadion nou în 2011
'Die Nullfünfer' vor avea un nou stadion în 2011, Coface Arena. Momentan echipa evoluează Stadion am Bruchweg, o arenă de aproximativ 20.000 de locuri. Arhitectura noului stadion este inspirată de la stadioanele din Anglia.

"Să mă retrag atît de tînăr din fotbal a fost ceva dureros. Am fost furios"

"A pregăti o echipă din Bundesliga e o chestiune legată de relaţiile dintre oameni. Filozofia mea se bazează pe respect şi apreciere"

"Cluburile au înţeles în ultimul deceniu că meseria de antrenor este una care se învaţă. Acum
poţi deveni antrenor în campionatul Germaniei chiar dacă nu ai fost un fotbalist internaţional"

Thomas Tuchel

9 a fost locul pe care l-a ocupat Mainz sezonul trecut

1,33 este media de goluri pe care Mainz a reuşit-o cu Tuchel pe bancă

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
sas08
sas08  •  15 Octombrie 2010, 19:14

macar un loc de LIGA EUROPA sa ocupe la finalul campionatului

danmarius
danmarius  •  15 Octombrie 2010, 16:44

va dati seama ca la noi nu s-ar putea putea intampla asa ceva niciodata !!!

Vezi toate comentariile (2)
Comentează