INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPORTUL ÎN PANDEMIE

25% din Europa are spectatori în tribune! Ungaria are spectatori, deși pandemia e la nivelul din România

foto: Reuters
foto: Reuters

Articol de , , - Publicat joi, 05 noiembrie 2020 12:00

În acest moment, aproape un sfert din țările de pe continent permit, într-un număr limitat, accesul fanilor la meciurile de fotbal: toate țările scandinave, dar și Rusia și toate cele din fostul bloc sovietic, cărora li se adaugă Ungaria.

Al doilea val al pandemiei, după cel din primăvară, influențează în mod direct și fotbalul european. Chiar dacă competițiile au fost oprite în extrem de puține campionate, doar 4, majoritatea statelor au decis ca la meciuri să nu fie permis accesul spectatorilor. România e una dintre aceste țări, dar și una dintre cele care n-a permis niciun moment fani pe stadioane.

Totuși, cu Europa lovită din plin, mult mai mult decât în primăvară, există suficient de multe exemple de campionate care continuă și acum să aibă spectatori. E drept, într-un număr limitat, dar sunt nu mai puțin de 13 țări care se află în această situația. Ceea ce înseamnă aproape 25% din tot bătrânul continent. Cine are spectatori?

Există două mari categorii de state care se încadrează în această filosofie libertină, de relaxare:

1. Țările nordice

Cu excepția Islandei, care a oprit definitiv fotbalul, dar și celelalte competiții, celelalte state din nord permit public la meciuri:

  • Norvegia - maximum 600 de spectatori
  • Danemarca - cel mult 500
  • Finlanda - până în 500
  • Suedia - maximum 300, dar sunt regiuni în care limita maximă e restricționată la 50 de fani

2. Rusia și restul statelor din blocul sovietic

Rusia permite spectatori doar pe 3 stadioane. La St. Petersburg, unde Zenit poate avea 30% din capacitate, adică cel mult 20.000 de spectatori, la Moscova, unde Lokomotiv are până în 7.500 și la Krasnodar, maximum 10.000. În rest, spectatorii nu au acces. Un alt exemplu atipic e Ucraina, care joacă propriul campionat cu porțile închise, dar la meciurile din cupele europene permite accesul fanilor. De fapt, în afara Ucrainei, mai toate țările din fostul bloc sovietic, cărora li se adaugă Moldova, au și ele spectatori:

  • Rusia - La St. Petersburg, Moscova și Kranodar
  • Ucraina - doar în UCl și UEL
  • Belarus - cel mult 25% din capacitatea arenei
  • Estonia - maximum 2.000
  • Letonia - cel mult 200
  • Lituania - până în 400
  • Georgia - cel mult 200
  • Moldova - maximum 30%
25% din Europa are spectatori în tribune! Ungaria are spectatori, deși pandemia e la nivelul din România

Ungaria are spectatori, deși pandemia e la nivelul din România

Cum stau aceste țări, comparativ cu România, în privința incidenței cazurilor noi în aceste zile? Toate, cu o singură excepție, au o rată de infectări, la milionul de locuitori, sub cea de la noi, care pentru ziua de miercuri e de 435 de persoane pozitive la milion. Excepția se cheamă Georgia, care a atins în ultimele 24 de ore aproape 600 de noi infectări la milionul de locuitori.

Mai există însă o țară, dar la Vest de România, care deși are la fel de multe cazuri ca noi, permite în continuare spectatori la partidele de campionat. Vecinii noștri, în cea mai recentă raportare, au avut 4.000 de cazuri, dar au o populație la mai puțin de jumătate din cea a României. Rezultatul? Inclusiv la meciul de miercuri seară, Ferencvaros - Juventus, a existat public, așa cum s-a întâmplat și săptămâna trecută la duelul dintre campioana de la Budapesta și Dinamo Kiev.

Rata de infectare în țările în care fotbalul are spectatori în tribune vs România

ȚARA Infectări noi la milionul de locuitori
România 435
Georgia 540
Ungaria412
Lituania321
Danemarca 224
Ucraina212
Moldova202
Rusia130
Norvegia116
Suedia120
Belarus98
Letonia95
Estonia 61
Finlanda43

Unele țări au renunțat din nou la fani

După reluarea fotbalului, anumite state care au permis accesul spectatorilor la un moment dat au decis să se întoarcă de unde plecaseră și anume să închidă porțile arenelor. Exemple: Germania, Italia, Polonia, Franța, Austria. De exemplu, în urmă cu două săptămâni, la meciul din UCL, Salzburg - Lokomotiv Moscova 2-2, au fost prezenți 3.000 de spectatori, în vreme ce marți seară, la Salzburg - Bayern Munchen 2-6, tribunele au fost complet goale.

16.000 de faniau fost în tribune la derby-ul Ungariei, Ferencvaros - Ujpest 2-0, disputat în urmă cu două săptămâni pe Groupama Arena, cu o capacitate de 24.000 de locuri

8.147 de spectatoriau fost marți seară în tribune la meciul Lokomotiv Moscova - Atletico Madrid 1-1, în etapa a 3-a din Champions League, care s-a disputat pe o arenă cu o capacitate totală de 28.800 de locuri

6% din totalul veniturilor cluburilor din Liga 1 în anul 2019au fost reprezentate de vânzarea biletelor la meciuri, campionatul nostru fiind unul dintre cele care au fost cel mai puțin afectate din cauza lipsei spectatorilor, media încasărilor de la fani, pentru cele 14 cluburi de Liga 1 din anul trecut, fiind de 270.000 de euro

Ionuț Stroe, despre revenirea suporterilor pe stadioane: „Nimeni nu se joacă cu sănătatea publică!”

Citește și alte știri:

VIDEO MTS modifică testarea COVID-19 pentru sportivi » Vești bune din partea lui Ionuț Stroe: „Vor putea folosi testele ieftine, putem debloca ligile inferioare”

Mirel Rădoi a renunțat la 4 vedete pentru următoarele meciuri ale naționalei » Care a fost raționamentul selecționerului

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (4)
cseacseavlez
cseacseavlez  •  06 Noiembrie 2020, 11:15

"deși pandemia e la nivelul din România"....România 393 morţi la 1mil populaţie, Ungaria 233 morţi la 1mil populaţie.....

780708698710213
Razvan Claudiu  •  06 Noiembrie 2020, 09:55

Se pare ca in ziua de azi pentru a fi ziarist nu este nevoie si de creier. Doar de obedianta si scris la comanda. Atat ii duce mintea pe astia. Exact spectatori in tribune ne mai trebuia.

2146208208751563
Costel Plugariu  •  05 Noiembrie 2020, 22:37

Varanistii, slugile lui Voiculescu, bat șaua ca sa priceapa iapa ! Ptr. stradania depusa au f9st recompensati gras, că deh, are balta pește...

Vezi toate comentariile (4)
Comentează