INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  A MURIT MARADONA

EXCLUSIV Mircea Lucescu, totul despre Diego Maradona, cel pe care l-a înfruntat de patru ori: „Dacă ar fi putut trăi doar pe teren...”

Mircea Lucescu, actual antrenor Dinamo Kiev // foto: Imago +20   FOTO
Mircea Lucescu, actual antrenor Dinamo Kiev // foto: Imago

Articol de - Publicat joi, 26 noiembrie 2020 07:06 / Actualizat joi, 26 noiembrie 2020 12:24

Diego Maradona a murit. Mircea Lucescu (75 de ani) vorbește ca și cum și-ar fi pierdut un prieten drag. „Fotbalul a fost viața lui, dar ce i s-a întâmplat departe de stadion l-a distrus. A vrut să ia totul de la viață, să o trăiască la intensitate maximă, uneori dincolo de limitele ei. A trăit în 60 de ani cât au trăit alții într-o sută”.

  • Maradona, aflat în locuința lui din Tigre, a suferit un stop cardiorespirator.

Mircea Lucescu l-a înfruntat de patru ori pe Maradona. Ca selecționer, în două amicale, unul la Rosario, în 1982, altul anul următor, la Vigo, împotriva unei echipe a străinilor din Primera Division. Și apoi, duelul tur-retur din Serie A, la Pisa, în 1990 și 1991. L-a văzut la Napoli, pe San Paolo, când Diego a înscris și a pasat decisiv, a fost 2-1 pentru azuri în ultimul minut, iar revanșa de la Pisa s-a încheiat egal, 1-1.

Mircea Lucescu: „Le puteai citi din ochi ce simțeau pentru el. Îl divinizau”

Antrenorul în vârstă de 75 de ani a răspuns la al patrulea apel. „Știam că mă vei suna să vorbim despre el. Diego...”. Vocea lui e nostalgică, tristă, ca și cum și-ar fi pierdut un prieten drag. „A fost un fenomen. Dacă ar fi putut trăi doar pe teren...”, regretă tehnicianul. „Fotbalul a fost viața lui, dar ce i s-a întâmplat departe de stadion l-a distrus”.

Prima partidă directă oficială, în septembrie 1990, rămâne întipărită etern în memorie. „În acea perioadă, din cauza popularității sale incredibile, da, din cauza, nu datorită, pentru că era pur și simplu sufocat în Napoli, îi era aproape imposibil să iasă din casă. De multe ori, se antrena acasă, în curte, cu propriul preparator fizic. Și se pregătea, pentru că altfel nu putea juca la acel nivel. 

Contra noastră, venea direct de acasă la stadion și a întârziat puțin. Toți coechipierii îl așteptau. Când l-au văzut pe culoar, le puteai citi din ochi ce simțeau pentru el. Îl divinizau. Am stat și l-am urmărit în acele momente, de pregătirea înaintea jocului. 

Eram foarte curios, îl analizam, voiam să-i descopăr starea de spirit ca să le mai dau câteva sfaturi băieților mei. M-a impresionat personalitatea lui. Ce putea să le transmită colegilor din câteva cuvinte sau uneori numai din privire!”

Mircea Lucescu, despre Diego Maradona: „S-a născut ca să joace la Napoli. Totul era potrivit pentru sufletul lui”

El Pibe de Oro a hotărât și întâlnirea cu Pisa. „Dintr-un spațiu foarte mic, înconjurat de ai mei, a reușit să găsească un lob genial, care a dus la penalty-ul de 1-0, transformat tot de el. Și, în ultimul minut, după un corner, Diego i-a centrat lui Careca la golul de 2-1”. 

- Ce le-ați spus jucătorilor înaintea meciului?
- Să stea în fața lui, dar să nu-l atace decisiv. Oricum, era imposibil să-l marchezi, pentru că ieșea cu mult din orice tipar. Nu făcea de două ori același lucru, aceeași fentă, aceeași pasă. Nu ținea cont de nimic, de nicio regulă, însă întotdeauna spiritul lui, talentul lui învingeau. De aceea a fost atât de iubit la Napoli, cred că mai iubit decât în Argentina, pentru că din prima clipă s-a identificat cu orașul, cu echipa, totul era potrivit pentru sufletul lui. S-a născut ca să joace la Napoli. Din păcate, orașul l-a distrus. Acolo a atins culmea gloriei, dar tot acolo a început și căderea”.

Mircea Lucescu: „A părăsit viața ca marii artiști, ca Marilyn Monroe, Elvis, Michael Jackson...”

Il Luce are un regret: „Poate ar fi fost bine pentru generațiile următoare ca Maradona să lase numai amintiri extraordinare”. Dar, astfel, „nu ar mai fi fost el, Diego. Care a trăit viața cu absolut toate clipele ei, chiar și cu cele rele. A vrut să ia totul de la viață, să o trăiască la intensitate maximă, uneori dincolo de limitele ei. 

A trăit în 60 de ani cât au trăit alții într-o sută. Și a părăsit viața ca marii artiști, ca Marilyn Monroe, Elvis, Michael Jackson... Simțeau că încep să-și piardă capacitatea de a le transmite oamenilor emoții, sentimente... Diego nu a suportat niciodată că nu se mai putea ridica la înălțimea talentului său și asta l-a ruinat”.

Mircea Lucescu: „Avea un magnetism special în el. Erai fericit doar să fii în preajma sa”

L-a întâlnit și în toamna lui 1983, în Spania, la Vigo. „Ca selecționer, voiam să-i duc pe jucătorii mei mereu afară, să-i testez împotriva celor mai valoroși adversari. Am acceptat atunci propunerea lui Alfredo Di Stefano, cum aș fi putut să-l refuz pe Di Stefano. După meci, Diego s-a dus la un restaurant din oraș, s-a retras acolo. Am vrut să-l văd, dar nu m-am putut apropia. Era o mare de fani la intrare. 

Așa era el, atrăgea atenția oamenilor și nu doar pentru talent, pentru joc, pentru fotbal. Avea un magnetism special în el, nici nu era nevoie să-i vorbești, erai fericit doar să fii în preajma sa. Era atât de popular pentru că făcea totul altfel. Și ca antrenor, și ca invitat la televiziune. Toată lumea îl dorea datorită atracției lui deosebite, ceea ce nu s-a mai întâmplat cu nimeni în fotbal. Nici cu Pelé, nici cu Eusebio, nici cu Cruyff”.

Singurul meu regret este că nu am luat tricoul lui Maradona. Am jucat de patru ori contra lui. Îmi pare rău că nu am o amintire de la el

Diego a fost imprevizibil în tot ce a făcut el, în tot ce a trăit el întreaga viață. A vrut să ia de la viață absolut tot

Nu te puteai supăra pe el. Ce explicație a găsit când a marcat acel gol cu mâna Angliei, a pus totul pe seama Divinității. Genial! Cum să te superi pe un asemenea om?

Ce m-a frapat la el a fost inteligența lui în fotbal. L-am urmărit la interviuri, cât de bine vorbea despre joc, ce corect îl analiza!

Mircea Lucescu

4 meciuri Lucescu vs Maradona

  1. 12 mai 1982 (Rosario, amical): Argentina - România 1-0
  2. 22 septembrie 1983 (Vigo, amical): selecționata străinilor din Primera - România 2-2, 4-2 la penalty-uri. Diego a marcat pentru 2-1 (minutul 39, din 11 metri)
  3. 30 septembrie 1990 (Napoli, Serie A): Napoli - Pisa 2-1. Diego a înscris golul de 1-0, din penalty (39); assist la golul lui Careca (90)
  4. 17 februarie 1991 (Pisa, Serie A): Pisa - Napoli 1-1

A murit Diego Maradona. Cifrele unei legende:

  • Maradona a jucat la 6 cluburi: Argentinos (1976-1981), Boca (1981-1982 și 1995-1997), Barcelona (1982-1984), Napoli (1984-1991), Sevilla (1991-1992) și Newell's (1993-1994);
  • 312 goluri a marcat Diego Maradona în 588 de meciuri jucate de-a lungul carierei la echipele de club;
  • 91 de selecții a strâns „El Pibe de Oro” la naționala Argentinei în perioada 1977-1994;
  • 10 trofee a cucerit El Diez, cele mai importante fiind Cupa Mondială (1986), titlurile în Serie A (1987, 1990) și Cupa UEFA (1989).

Imagini de colecție din cariera marelui Diego Maradona

+16 FOTO

VIDEO. Pe 27.02.1977, Maradona debuta în Naționala Argentinei, la 5-1 cu Ungaria

Citește mai multe știri despre Diego Maradona:

„Dumnezeu este mort” » Cum arată primele pagini ale marilor ziare din lume după decesul lui Diego Maradona

Ce spunea Maradona în urmă cu 15 ani: „«Mulțumesc mingii» vreau să-mi scrie pe sicriu!”

AD10S » 7 dintre cele mai importante voci ale Gazetei, omagiu pentru marele Diego

Incredibilă premoniţie: în ziua morții lui Diego Maradona, a intrat la GSP Live cu un tricou al legendarului argentinian: „Parcă am simțit. Îl voi pune într-un tablou”

Maradona și drogurile, un tango cu năbădăi: „Putea intra cu un avion plin cu cocaină la Napoli! Carabinierii se puneau în genunchi”

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (8)
mattteo
mattteo  •  26 Noiembrie 2020, 21:21

* o nou promovata, una din cele mai mici echipe- nu am apasat bine pe telefon in mesajul anterior si nu se intelege

mattteo
mattteo  •  26 Noiembrie 2020, 21:19
Postat de dobrinibamus pe 26 Noiembrie 2020, 18:44

Ia-ti-l pe Lucicamaica ... si mergeti la azil sa-ti spuna ... basme seara la culcare ... ca la asta se pricepe ... la fotbalul romanesc (Nationala si dimano) cat si la cel mare strain (Inter Milano) ... este un pic in urma ... da nu conteaza ... ca vad ca-ti plac minciunelele lui ...

Vezi ce a zis Massimo Moratti de la.Inter ca cea mai mare greseala si singura pe care o regreta este ca a cedat presiunii si nu a avut rabdare cu antrenorul Lucescu. Iar faptul ca a retrogradat cu Brescia...a fost la mustata sa salveze in Serie A o ou promovata una din cele mai mici echipa, abia ce castigase Lucescu Serie B cu ei. Au pierdut la un baraj cu Udinese, ce il avea pe unul din golgheterii campionatului atunci

dobrinibamus
dobrinibamus  •  26 Noiembrie 2020, 18:44
Postat de mattteo pe 26 Noiembrie 2020, 14:48

Ba tarane, radeti de Lucescu ca zice ca a descoperit jucatori, dar ascultati cum vorbesc Hagi, Pirlo sau Simeone de cum i-a crescut el. Daca nu il crestea el pe Hagi inca de la Euro 1084, mai aveam performante in anii 90?? Si din Romania aia tot ai lui au fost Raducioiu, Lupescu, Anton Dobos, Stelea. Jumatate din echipa. Iar de la prima calificare, din 1990 au fost ai lui Hagi, Rednic, Andone, Klein, Mateut, Lupu, Sabau, aproape toata echipa. Si au luat meritele antrenorii stelisti cu Tata Puiu in frunte. Pai a venit Jenei sa ne califice in 88 ca l-ati injurat pe Lucescu ca a pierdut calificarea in 86, desi avusese 28 de suturi spre poarta cu Irlanda de Nord. Si unde ne-a calificat Jenei in 88?? Ziceti ca ignora stelisti, dar nu e adevarat. Vedeti ce spune Bolini despre Lucescu, cat de corecct era. Vrpiati sa-l fi chemat pe Belo in 85 ca batuse pe Kuusisy Lahti si pe Velje. De-abia dupa aia s-a impus Belo ca jucator. Si chiar si in 86 singura performanta a fost un egal cu o Barcelona care era formata numaindin spanioli si o victorie cu o Anderlecht care era un fel de Sevilla de azi, niciodata mai mult. Si radeti de Lucescu care a batut Barcelona lui Ronaldinho si Messi in Champions League?? Ok, a pierdut o data cu 17 Nentori, campioana Albaniei. Dar tot in acel an, o echipa din Albania o scotea si pe Partizan Belgrad. Albanezii erau de 10 ori peste finlandezii de la Lahti in anii 80.

Ia-ti-l pe Lucicamaica ... si mergeti la azil sa-ti spuna ... basme seara la culcare ... ca la asta se pricepe ... la fotbalul romanesc (Nationala si dimano) cat si la cel mare strain (Inter Milano) ... este un pic in urma ... da nu conteaza ... ca vad ca-ti plac minciunelele lui ...

Vezi toate comentariile (8)
Comentează