INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OPINIE

VIDEO Andrei Niculescu despre ACEL România - Suedia, din 1994: „Să plângi că ai ratat Everestul e una, să te plângi că n-ai ocazia să plângi e cu totul altceva”

România a ratat calificarea în semifinalele Campionatului Mondial din 1994, fiind eliminată de Suedia la penalty-uri
România a ratat calificarea în semifinalele Campionatului Mondial din 1994, fiind eliminată de Suedia la penalty-uri

Articol de - Publicat duminica, 26 aprilie 2020 16:13

Cu siguranță, una din principalele caracteristici ale creierului uman este capacitatea de a se întoarce în timp. De a-și aminti. De a răscoli prin sertarele memoriei, spre a redescoperi momente ale vieții.

Sâmbătă am revăzut România-Suedia pe TVR. ACEL meci cu Suedia, din 1994. Care putea deveni MECIUL unei națiuni dacă... Dacă. Mă gândeam că nu se va da. Tocmai pentru că dezamăgirea a fost imensă, atât de mare încât persistă și-acum. Mai apoi, în timp ce urmăream imagini, mi-am dat seama că decizia a fost una corectă. Totuși, viața e construită și din lacrimi, nu doar din zâmbete. Și mi-am mai dat seama de un lucru. Sunt norocos că am trăit acea partidă. Amintirile nu ți le ia nimeni. Nici visele, de acord, dar amintirile sunt ale tale, doar ale tale.

Florin Prunea, reacție la poza virală care îi ironizează gafa cu Suedia: „Da, în '94 am ieșit și am pierdut”

Am pierdut șansa

Pe 10 iulie 1994 am jucat cu Suedia, la San Francisco. Miza era un loc în paradis, o confruntare cu Brazilia în semifinale, ca o destinație de vis pentru o echipă ce navigase la acel turneu final într-un ocean de elogii. Era ultimul "sfert", era 10 și jumătate noaptea, aflasem deja că Bulgaria vecină bătuse Germania și se bucura pentru semifinala cu Italia ce avea să vină. Urma rândul nostru la coada bucuriei, străzile își așteptau oamenii, deși semnele cerești, care nu-s niciodată întâmplătoare, ar fi trebuit să ne reducă din optimism. Ploua la București la ora meciului, era o vreme mohorâtă, tristă, puțin obișnuită în luna lui Cuptor.

Am pierdut acel meci și acea șansă. Lumea a ieșit totuși în stradă, în tăcere, iar picăturile de ploaie se confundau cu lacrimile. Fusesem invitați la cea mai frumoasă petrecere pe care fotbalul ne-a oferit-o. Am trăit atunci din toate câte puțin. Am stat la masă cu agonia, am dansat cu extazul, ne-am revăzut cu agonia pe holuri, la o țigară, apoi iar cu extazul, la bar, așteptând șampania, pentru ca, într-un târziu, hazardul să facă loc unui invitat pe care nu l-am fi dorit cu noi la aceeași masă: tristeţea.

Rodul societății bolnave

În vara trecută s-au făcut 25 de ani de la acel moment. Uoff, ce repede mai trece timpul! Fotbalul nostru nu s-a născut atunci, în acea noapte ploioasă. Ci 4 ani mai devreme, în Italia, când a făcut un turneu final onorabil. Părinții n-au avut însă grijă de acel copil frumos, născut din bucuria eliberării dintr-o dictatură și crescut cu mândria de a fi pe locul 5 într-o ierarhie mondială. Și-au bătut joc de el, l-au folosit ca să-și umple buzunarele, apoi l-au lăsat baltă, ca să fie înfiat de finanțatori fără scrupule, prea siguri că nu vor ajunge niciodată acolo unde, în cele din urmă, au ajuns. La pușcărie. Acel copil e ca mulți copii de azi, rod al unei societăți bolnave, fruct al unui copac neudat la timp și apoi vopsit cu minciuni.

Lacrimile acelei seri de 10 iulie sunt totuși o amintire frumoasă. Amintirea că-n ziua aia contam și noi. Existam. Să plângi că ai ratat Everestul e una, să te plângi că n-ai ocazia să plângi e cu totul altceva.

Cu siguranță, una din principalele caracteristici ale creierului uman e capacitatea de a visa. De a-și imagina cum ar fi fost dacă...

P.S. Atunci, în acea seară ploioasă de iulie, a fost ultima oară când eu am plâns pentru fotbal. Sâmbătă, în momentul în care Răducioiu a făcut 2-1, am schimbat canalul. 

VIDEO EMOȚIONANT. România e puternică și se va întoarce și mai puternică!

Citește mai multe știri despre fotbal internațional: 

Barcelona a pus ochii pe unul dintre cei mai valoroși jucători ai lui Juventus » Arthur, monedă de schimb

Cosmin Olăroiu, oferta carierei! E dorit ca selecționer și ar putea lupta pentru calificarea la CM 2022

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (6)
511110169080791
George Burcasimi  •  26 Aprilie 2020, 17:59

Nimeni nu aminteste faptul ,ca la C.M.din 1994 au lipsit 3 jucatori care puteau schimba traseul echipei Romaniei ,si au fost luati niste jucatori médiocri .Ma refer la Gica Craioveanu ( care i-a furat iubita lui G .Popescu ) Lacatus si Stangaciu ( care a facut un sezon exceptional in campionatul intern) si chiar Adrian Ilie ,care era déjà titular la Steaua !Chiar si in 1990.au fost nedreptatiti : Iovan ,Bumbescu si chiar D.Petrescu .Sau la CM.din 1970 ,cand Dobrin nu a jucat nici un minut ,din cauza lui Angelo Niculescu !

dan677
dan677  •  26 Aprilie 2020, 17:42

eu nu inteleg de ce se ia lumaa de Prunea ca a iesit aiurea la centrarea aia. La cat de bine si plasat a lovit K.Andersonn mingea lua gol oricum

ucv1948
ucv1948  •  26 Aprilie 2020, 17:30
Postat de 22cea pe 26 Aprilie 2020, 17:27

*** .

Ce vrei tinere , aveam 12 ani :)

Vezi toate comentariile (6)
Comentează