CAMPIONATE  ·  BUNDESLIGA

Bayern, favorita tuturor? Andrei Niculescu după Der Klasiker: „Își permit și o vacanță, candidează la șefia Europei”

Jucătorii lui Bayern se bucură pentru golul lui Kimmich, foto: Gettyimages +12 FOTO
Jucătorii lui Bayern se bucură pentru golul lui Kimmich, foto: Gettyimages

Articol de GSP - Publicat joi, 28 mai 2020 15:23

Citind titlul, unii, mai malițioși din fire, ar putea adăuga: „inclusiv favorita arbitrilor”. Cu referire la acel penalty pe care Borussia Dortmund ar fi trebuit, poate, să-l primească într-un moment în care „Der Klasiker" intrase într-o zonă în care orice se putea întâmpla. 

Dar, scoțând malițiozitatea din ecuație, ar fi cred nedrept să spunem că Bayern nu a meritat să câștige acest episod al duelului cu rivala din Dortmund, noua parteneră din „Clasicul" Germaniei. 

Din nefericire, rezultatul din meciul direct a șters aproape de tot suspansul pe acest final al campionatului german. Spun din nefericire fiindcă am așteptat mult revenirea fotbalului și ar fi fost ideal ca lupta pentru titlu să se dea până la final. 

Bayern însă nu ține cont de astfel de calcule, ei au calculele lor, iar asta s-a văzut perfect la schimbarea antrenorului. Să recunoaștem, nu-i foarte obișnuit ca o echipă să-și dea afară antrenorul cu care tocmai s-a câștigat eventul după nici 4 luni din noul sezon, într-un moment în care absolut nimic nu era pierdut. 

Dar se vede treaba că din nou șefii clubului au știut bine ce fac, au avut informațiile lor din interior și au decis. Iar aici, din nou trebuie să remarc, este esențial ca oamenii de decizie să înțeleagă cum merg lucrurile în fotbal, să știe ce înseamnă un vestiar, un grup. Iar cei care conduc pe Bayern sunt toți foști mari fotbaliști, ceea ce, dacă mi-este permis, se vede. 

Aici e ca treaba aia cu educația, dacă n-o ai se observă imediat, la fel și cu fotbalul, dacă n-ai habar de el, cât ai fi de bun om de afaceri sau de marketing, e cam degeaba. 

Văzut inițial ca un interimar, Hansi Flick și-a câștigat mai întâi dreptul de a conduce pe Bayern până la finalul acestui sezon, iar ulterior și-a văzut prelungit contractul. Va câștiga probabil campionatul, e bine plasat și-n Cupă, întrebarea pe care și-o pune toată lumea e în ce măsură este Bayern azi favorită în cursa pentru câștigarea Champions League. 

Unii cred că este și mă număr printre ei. Fotbalul acestor zile e atipic, mult din ceea ce calculam și analizam în februarie nu mai e valabil. Toate celelalte potențiale candidate la cucerirea trofeului suprem în Europa navighează astăzi într-o mare de necunoscute. 

Bayern e o insulă de stabilitate, îi știm, i-am văzut, întreruperea pare că nu i-a afectat foarte tare. Vestiarul pare mai unit ca niciodată, și-a regăsit un lider în persoana lui Thomas Muller, ostracizat de Nico Kovac (alți malițioși ar spune că de-aici i s-a tras croatului), iar liderul din teren devine ușor-ușor acest Joshua Kimmich, ultimul serviciu făcut de Guardiola bavarezilor, devenit și el un argument cât se poate de solid. 

În plus, lotul e generos din punct de vedere numeric, singurul semn de întrebare e legat de pauza pe care Bayern o va lua între finalul din Bundesliga și revenirea Champions League. 

E posibil să mă înșel, dar cred că nu e deloc un dezavantaj, căci Bayern are timp să dea și o mică vacanță jucătorilor și apoi să facă și o perioadă de pregătire specifică. Asta în timp ce în Spania, Anglia și Italia se va juca la foc automat, cu posibile consecințe în privința stării fizice și mentale a jucătorilor, ce-ar putea ajunge în august deja sufocați. 

Poate e prematur, dar Bayern și-a expus argumentele și și-a depus o candidatură cât se poate de serioasă pentru Europa, căci în Germania dictatura sa nu pare a fi periclitată. 

Alte știri din Bundesliga:Două coafeze infectate au purtat măști și au avut 139 de clienți. Apoi au fost testați, rezultatul este incredibil
Libertatea
Comentarii (2)
Adrian Fulgos  •  28 Mai 2020, 16:48

Sigur ca Bayern rămîne una dintre cele mai solide echipe din Europa si probabil din lume asa cum a demonatrat-o istoria. Demiterea lui Kocis a fost justificat demonstrată nu prin prisma rezultatelor cit a frictiunii interne. Clar, profesionalismul nemțesc nu se poate compara uşor. Chir şi cu Liverpool out şi cu un Real aproape out, Bayern mai are mult de tras in Europa. Mai sint citeva echipe cu o foame uriaşă de trofee. City este una, Barça chiar dacă nu mai este ce a fost, încă il are pe Messi care nu cred sa-şi fi spus ultimul cuvind chiar dacă "kilometrajul" lui este dublu decit la mulți altii. Înclin să să cred că Atletico este pe val. Nu numai că a trîntit-o pe Liverpool pe care majoritatea o vedeau in finala, dar are unul dintre cei mai buni antrenori ai momentului care pare decis sa sacrifice spectacolul pentru rezultat. Cu o apărare care este ridicol de greu să o ingenunchezi si cu un contra-atac devastator (a dat 4 lui Liverpool), cu 2 finale jucate, se califica ca un pretendent solid. Daca Champions se continua, vom avea o vară cu fotbal interesant.

eterna.terra.nova  •  28 Mai 2020, 16:13

Asta a fost impresia mea dupa meciul cu Chelsea

Vezi toate comentariile (2 )
Comentează
Agenda
Oră Competiție / Post TV
20:30 Fotbal, Serie A
Torino - Genoa
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
22:15 Fotbal, Premier League
Crystal Palace - Manchester United
Eurosport
22:45 Fotbal, Serie A
Spal - Inter
Digi 2, Telekom 2, Look Sport
Program TV complet

Liga 1