INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EUROPA LEAGUE

Antrenorul care nu vorbeşte » Boyukaga Hajiev e mut pe bancă, dar face minuni cu Neftci Baku

Boyukaga Hajiev, primul antrenor azer care se califică în grupele unei competiţii europene // Foto: Reuters +1   FOTO
Boyukaga Hajiev, primul antrenor azer care se califică în grupele unei competiţii europene // Foto: Reuters

Articol de - Publicat sambata, 06 octombrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 06 octombrie 2012 16:03

Tehnicianul campioanei Azerbaidjanului a rămas cu sechele după o operaţie la cap. Contra lui Inter (1-3), şi-a condus joi echipa prin semne, cu ajutorul tablei şi al secundului Ahmedov.

Derbyul "petroliştilor" din Europa s-a jucat joi seară la Baku (1-3). Inter, campioana continentală din 2010, a făcut o lungă excursie exotică de 4.300 de kilometri, pînă în capitala Azerbaidjanului, ca să învingă revelaţia Neftci. Prima echipă din acest stat fost sovietic ajunsă în grupe, condusă de un antrenor care nu mai poate vorbi!

Operat la cap
Boyukaga Hajiev are 54 de ani şi două titluri cucerite la Baku. Şapca de care nu se desparte niciodată şi ochelarii cu ramă neagră ascund o cicatrice urîtă şi un handicap sever. Sînt două luni de cînd tehnicianul a rămas mut şi nu mai comunică decît indirect cu jucătorii săi. A suferit o complicată intervenţie pe creier, ce i-a lăsat sechele. Însă nu l-a împiedicat să-şi continue cariera, iar preşedintele Sadigov a continuat să parieze pe Boyukaga.

"El a fost şi va rămîne mereu strategul echipei. Mîna lui dreaptă, Tarlan Ahmedov, îl ajută şi pune în practică tot ceea ce Hajiev studiază cu migală şi pune schematic pe tablă. Împreună fac un cuplu fantastic", mărturiseşte Sadigov. Şi nu exagerează deloc, dovadă că Neftci a pornit cu dreptul în grupă, reuşind s-o ţină în şah pe Partizan (0-0), chiar la Belgrad! Şeful este foarte optimist: "Nu ne sperie nici un adversar. Cred că-i putem depăşi pe cei de la Rubin şi să sperăm la o calificare în primăvară".

Titlul din primul an
Sadigov a preluat clubul în decembrie 2009 şi în vara următoare a făcut revoluţie. A dat afară antrenorul şi 17 jucători, promovîndu-l pe al treilea tehnician, Asadov (39 de ani), şi aducîndu-i pe belgianul Mpenza şi pe brazilianul Flavinho, golgeterul sezonului trecut. Neftci a luat titlul după 6 ani, Asadov a plecat, iar Sadigov l-a angajat pe Hajiev, care, după ce ieşise campion cu FK Baku în 2006, a repetat performanţa în 2012, avînd în lot 5 internaţionali azeri de tineret şi patru sud-americani. Iar acum Boyukaga vrea să uimească Europa.

La Baku joacă şi Wobay
Neftci e patronat de Oil Processing Plant şi are ca sponsor Socar, compania naţională de petrol, al cărei preşedinte este Ravnag Abdullaiev, chiar şeful federaţiei azere. Are în lot trei brazilieni, fundaşul Bertucci, mijlocaşul Rodriguinho şi atacantul Flavinho, pe paraguayanul Ramos, chilianul Canales, macedoneanul Mitreski şi sîrbul Stamenkovici. La Baku s-a mutat în vară, de la rivala Hazar Lankaran, Wobay. Atacantul din Sierra Leone (1 gol în 4 mecuri) a jucat în România, la Universitatea Craiova, timp de trei sezoane.

Stadion făcut cu prizonierii nemţi
Inter, fără Chivu (neinclus în lista EL), a jucat pe un stadion de 31.200 de locuri ce poartă numele lui Tofik Bahramov. Erou naţional în Azerbaidjan, arbitrul de tuşă a ajutat Anglia să cîştige în 1966 unicul titlul mondial, validînd un gol în finala cu Germania (4-2), deşi mingea nu depăşise linia porţii! Construcţia arenei din Baku s-a terminat în 1951, cu prizonierii nemţi de război, şi e construită în forma literei chirlice C în onoarea dictatorului rus Stalin, iar Bahramov se numeşte din 1993, o dată cu moartea fostului arbitru.

7 milioane de euro este bugetul anual al lui Neftci Baku, cel mai mare salariu din lot fiind de 300.000 de euro

7 titluri şi 5 Cupe naţionale a cucerit echipa din Baku, record în Azerbaidjan. Neftci e campioana ultimelor două ediţii

"Ni s-a împlinit visul de a juca împotriva lui Inter, dar visul spune şi că ne putem califica. N-avem nimic de pierdut şi dacă trecem de această supergrupă ne vom întări" (Sadig Sadigov, preşedinte Neftci Baku)

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (3)
raul4steaua
raul4steaua  •  06 Octombrie 2012, 18:18
Postat de kata_89 pe 06 Octombrie 2012, 16:44

Antrenor ca asta merita scarba aia de chipciu.

Ce naiba are Chipciu sau Steaua cu saracul om? Vezi-ti de frustrarile tale si lasa-ne in pace.

dblock
dblock  •  06 Octombrie 2012, 18:18

E groaznic ce a patit, si cu toate astea nu s-a dat batut, mult succes pe mai departe.

kata_89
kata_89  •  06 Octombrie 2012, 16:44

Antrenor ca asta merita scarba aia de chipciu.

Vezi toate comentariile (3)
Comentează