INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  AMINTIRI

Un jucător al Barcelonei, învins de Steaua în 1986, rememorează momentul de la Sevilla: „A fost o traumă"

Archibald, în tricoul Barcelonei // Foto: Getty Images +38   FOTO
Archibald, în tricoul Barcelonei // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 01 mai 2021 11:52 / Actualizat sambata, 01 mai 2021 11:54

Steve Archibald, scoțianul care l-a înlocuit pe Maradona la Barcelona, își amintește de aventura la clubul catalan și de acea finală a Cupei Campionilor pierdută în fața Stelei, 0-2 la penaltyuri, pe 7 mai 1986.

  • Traducere și adaptare: The Guardian

Când Steve Archibald a intrat pentru prima dată în vestiarul Barcelonei, l-a găsit pe Bernd Schuster ţinând tricoul său. Atacantul scoțian purtase mereu acelaşi număr şi contractul pe care îl semnase garanta că îl va putea folosi în continuare, dar germanul nu renunţa. Schuster nu era ataşat de numărul 8, ci disperat să nu ia celălalt tricou disponibil, care era neatins: numărul 10 al lui Maradona.

Archibald i-a luat tricoul lui Diego

Archibald l-a privit în ochi pe german şi i-a explicat de ce numărul 8 conta pentru el, după care a făcut un gest prin care şi-a câştigat coechipierul. I-a lăsat acestuia 8. Urma să poarte numărul 10, pentru el chiar nu conta, deşi la fiecare pas urma să fie confruntat cu imaginea lui Diego Maradona.

Într-un moment când Barcelona se confruntă cu posibilitatea de a-l pierde pe Leo Messi, Archibald este dovada vie că există viaţă şi după cel mai bun jucător al lumii. În Catalunya, Messi este mai mare decât Maradona, dar scoţianul, care a sosit acolo după plecarea argentinianului, în 1984, la 27 de ani, a câştigat imediat primul titlu de campion blaugrana așteptat de peste două decenii şi a ajuns apoi într-o finală de Cupa Campionilor Europeni.

Povestea lui oferă optimism şi poate câteva lecţii. Prima: nu încerca deloc să înlocuieşti legenda! „Dacă încerci să-l înlocuieşti, eşti pierdut", spune Archibald.

Este imposibil. Ştiam că Maradona e un personaj uriaş. Nu poţi spera să fii la fel, aşa că trebuie să faci ce faci tu. Mă tot numeau înlocuitorul lui Maradona. Am strigat: «Eu nu sunt înlocuitorul nimănui!». Ar putea să apară un Messi nou într-un an sau peste cinci ani, nu ştiu, dar acum nu există niciunul. E imposibil. Dacă Messi pleacă, clubul trebuie să se reorganizeze. Dar există suficientă calitate acolo - Archibald

„E ca un autobuz, încă unul va veni"

Într-o eră post-Messi, mai mulţi jucători şi-ar putea asuma responsabilitatea sau poate s-ar simţi mai liberi. Acum, unii se ascund în spatele lui Messi, aproape înfricoşaţi. „Dacă joci cu el, fă-o în felul lui. E limpede că toată lumea vrea ca el să rămână la Barça".

În acelaşi timp, Archibald crede că „Nimeni nu poate fi mai mare decât clubul. Există acest risc. Messi nu poate să rămână din alt motiv decât acela că e în continuare cel mai bun. Are 33 de ani, deci are încă cel puţin trei ani. Îşi va adapta poziţia, iar pasele şi timpii săi sunt încă buni".

Archibald nu crede că Barcelona ar trebui să retragă tricoul lui Messi. „E ridicol. Viaţa merge înainte. E ca un autobuz, încă unul va veni. Poate nu va fi acelaşi autobuz, dar e tot un autobuz".

477de partide a jucat atacantul scoțian în campionatele din Scoția, Anglia și Spania (154 de goluri)

Archibald: „Am cerut doar salariu dublu, nu şi statuia"

Archibald nu a vrut iniţial să meargă la Barcelona. Voia să rămână la Tottenham, dar „Irving Scholar, fostul preşedinte al lui Spurs, voia banii. Nu am regretat. A fost o experienţă minunată".

Crede că încrederea în el însuşi l-a ajutat să facă faţă provocării. „Nu realizam dimensiunea clubului, dar e tot un teren, sunt tot 11 jucători. Eu dădusem goluri împotriva lui Man United, Liverpool, Arsenal... De ce să mă îndoiesc?".

Archibald îşi aminteşte cum coechipierii se întrebau: „Cine naiba e ăsta?", însă aveau să afle curând. 

Terry Venables vedea că mă concentram mult pe goluri, iar în fotbalul spaniol ei nu făceau asta aşa de bine. Îmi amintesc antrenamentele pe un teren mic, cu porţi înguste. Nimeni nu era atent la poartă şi mi-am spus că pot să înscriu de la 30 de metri. Iau mingea, trag şi ei zic: «Ce naiba face? Strică jocul». Eu mă gândeam: «Despre ce vorbiţi?» Dar asta le-a schimbat perspectiva, tactic. Nu mai văzuseră acea atitudine. - Archibald

În acel prim sezon, Archibald a înscris 19 goluri pentru Barcelona. Vicepreşedintele Joan Gaspart îi promisese dublarea salariului şi o statuie pentru o cifră aşa bună. „Am cerut doar salariu dublu, nu şi statuia", râde Steve.

Archibald, despre finala pierdută cu Steaua: „Ar fi trebuit să fie o victorie istorică"

În 1986, Barcelona pierdea finala Cupei Campionilor Europeni, la penalty-uri, 0-2 în faţa Stelei. „Atracția era enormă", povestește Archibald. 

„A durat cinci ore să ajungem de la aeroport în oraş. Un milion de oameni. Sevilla e cel mai mare regret al meu. Ar fi trebuit să fie o victorie istorică, prima, dar a fost o traumă. Nu-ţi poţi imagina cum te arde stomacul după ce pierzi o asemenea finală. Sentimentul rămâne în fiecare dintre noi. Şi nu a fost fiindcă ne-am fi pierdut concentrarea".

Îl enervează acea acuzaţie. „Mă irită la culme!", protestează scoțianul. Răspunde la fel de rapid când e întrebat dacă Venables a primit recunoştinţa pe care o merita pentru ce-a făcut în Catalunya. 

„Nu. Aş vrea ca oamenii să înţeleagă ce-a realizat Terry aici. Încă din prima zi, le-a vorbit fanilor în catalană. Dacă el poate face asta, şi eu pot da goluri. Era cu mult înaintea vremurilor. Avea un stil magnific, studiase acea formație grozavă a lui Liverpool. Avea idei noi şi, în vreo două săptămâni, toată lumea era convinsă. Era ca şi cum aprinsese o lumină şi jucătorii spuneau: da, asta va funcţiona. Şi a funcţionat ca un vis".

Steve a încheiat: „Ne-a dat libertate, dar şi soluţii. Jocul de presing al Barcelonei a început cu Terry. Merita acea Cupă a Campionilor, noi, jucătorii, o meritam. Dar apoi, totul s-a schimbat şi pare că nu mai este vorba decât despre Cruyff, ceea ce mă supără. Noi am scos-o pe Barcelona din întuneric. Îmi plăcea Johan, era un prieten bun, i-am iubit echipa, dar a construit pe ce făcusem noi. Şi Johan a avut norocul care l-a ocolit pe Terry".

24de goluri a marcat Steve Archibald pentru Barcelona în 55 de meciuri de Primera (1984-1987)

Citește și alte știri despre Barcelona:

Fascinanta poveste a starului Barcelonei răpit de un grup de extremă dreaptă: sechestrat 25 de zile în plin campionat, dar tot a ieșit golgeter!

Barcelona, într-o situație critică! Fără antrenor cu Atletico! Koeman, atac dur la arbitru: „El nu m-a respectat!”. Pentru ce a fost eliminat olandezul

Cariera pe care și-a construit-o fotbalistul dat afară de la FCSB, umilit și numit „vagabond” de Gigi Becali: „Ne vedem peste un an!”

Cornel Dinu a jignit doi „tricolori” după amicalul naționalei: „Au nume de CAP” + Fotbalistul despre care a spus „bine că nu l-am văzut pe teren”


Comentarii (6)
irefutabil
irefutabil  •  01 Mai 2021, 17:27
Postat de ripensistu pe 01 Mai 2021, 14:28

Cea mai mare rusine din istoria fotbalului romanesc, un meci furat si un trofeu ce trebuie inapoiat Barcelonei. Daca nu distrugea Ceausescu tot fotbalul romanesc si nu fura toti jucatorii buni nu se intampla acest dezastru.

Cred ca am ratat momentul, cand a distrus mai exact Ceausescu fotbalul romanesc? Si ia-ti medicamentele inainte sa raspunzi, ca momentan pari ca esti cam in aer :))

ripensistu
ripensistu  •  01 Mai 2021, 15:12
Postat de leu.mr pe 01 Mai 2021, 14:34

Ai aceeasi parere si despre Bayern, Juventus, Real ?

Depinde de perioada. La real, daca nu erau furturile lui Franco nu castigau in 56, 57, 58, 59, 60, 66 sau furturile lui Perez in 02, 14, 16, 17, 18, singurele lor victorii cat de cat corecte sunt cele din 98 si 00 din perioada La Quinta del Buitre. La juventus victoriile din 85 si 96 sunt cat de cat corecte. La buyern victoriile din 74, 75 , 76 si 01 sunt cat de cat corecte, dar la cele din 13 si 20 deja incepusera sa distruga bundesliga.

ripensistu
ripensistu  •  01 Mai 2021, 15:06
Postat de Horia Radu pe 01 Mai 2021, 14:59

Mare *** dinamovist trebuie să fii tu, daca te deranjeaza ca rivala a câstiga CCE. Lasa ca te aduce cu picioarele pe pământ retrogradarea lui Dinamo in B.

Nu tin cu dinamilitia, am spus deja la articolele cu ei ca vor nu vor trebuie sa retrogradeze, au fost bagati direct in A si tinuti acolo ilegal de prea mult timp.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează