INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  

Bilanţul străinilor care au impresionat în România ultimilor ani » Dayro prosperă, Perreira ia Europa League, Carlos e tot liber :D

Articol de - Publicat joi, 20 octombrie 2011 00:00 / Actualizat joi, 20 octombrie 2011 14:05

Au fost jucători străini care au impresionat, fiecare în felul lui, în prima divizie românească. Au fost fotbalişti care la noi erau decisivi, iar afară au cîştigat gloria pe care n-ar fi avut-o aici. Au fost fotbalişti care aici erau "jucătorul anului", iar în străinătate au ajuns anonimi. Iată, în ordine aleatorie, cîţiva dintre fotbaliştii care au impresionat, cu ceva, în România ultimelor sezoane şi care mai e viaţa lor sportivă din prezent:

1. Alvaro Perreira (25 de ani) - FC Porto
A ajuns mare de tot! A cîştigat tot pe plan intern cu lusitanii, a luat Europa League, a terminat pe 4 cu Uruguay la ultimul Campionat Mondial, e cotat la peste 20 de milioane de euro şi e vizat de Chelsea sau alte mari cluburi europene pentru un transfer. V-aţi dat seama că fostul jucător de bandă al CFR-ului este titular la Porto.

2. Sebastian Dubarbier (25 de ani) - Lorient
Mai apreciat decît uruguayanul, cît a jucat la CFR Cluj, Gazeta Sporturilor chiar i-a oferit, conform parametrilor sportivi, premiul de "cel mai bun jucător străin din Liga 1" în urmă cu 2 ani, argentianul a ajuns o rezervă. La prima echipă a lui Lorient (locul 7 în Ligue 1) n-a jucat în acest sezon, are doar 2 partide la formaţia secundă, iar anul trecut a fost împrumutat şi la Tenerife, fără mari lucruri notabile.

3. Juan Emmanuel Culio (28 de ani) - Orduspor
Argentinianul a marcat anul trecut goluri pentru Galatasaray, 4 la număr, în campionat, dar în acest sezon a fost împrumutat la Orduspor, alături de Bogdan Stancu, unde este om de bază. Sud-americanul este în formă, la fel ca şi echipa sa, nou promovată, locul 5 în prima ligă turcă.

4. Lacina Traore (21 de ani) - Kuban Krasnodar
Fostul atacant al clujenilor este principalul puncher al trupei lui Dan Petrescu, marea surpriză a acestui sezon din Rusia. Ratangiul de la CFR s-a metamorfozat în vîrful incisiv care a dat 11 goluri în Rusia, fiind al 3-lea în topul puncherilor de acolo, după Doumbia (ŢSKA Moscova) şi Kerzahov (Zenit). După el, printre alţii, sînt Voronin, Lazovici, Danny, Honda şi Eto"o.

5. Eric de Oliveira (25 de ani) - Karpaty Lvov
Brazilianul, pe care l-au vrut toţi granzii Ligii 1, a ajuns, cu scandal, în Ucraina, la Lvov, unde este în lotul echipei ce se luptă din greu să scape de retrogradare. Eric nu a jucat deloc, fiindcă Gaz Metan l-a ameninţat cu judecată, acuzîndu-l că a fugit de la Mediaş.

6. Thiago Gomes (26 de ani) - Hercules Alicante
Este al 3-lea sezon consecutiv în care portughezul este om de bază la echipa valenciană. În primul, alături de Dănciulescu, ex-stelistul a contribuit la promovarea în La Liga. Anul trecut, alături de Pulhac, a marcat de două ori în 28 de meciuri în Primera, dar Hercules a retrogradat. Iar, în acest sezon, e titular la formaţia care e principala candidată la promovare în La Liga, gruparea din Alicante fiind pe locul 1 în divizia secundă.

7. Carlo Costly (29 de ani) - Dynamo Houston
După ce a plecat de la Vaslui, hondurianul a jucat sezonul trecut la Club Atlas, în Mexic, unde a marcat de 2 ori în 12 meciuri. Acum este împrumutat în Statele Unite, la fosta campioană Dynamo Houston, unde a prins 4 meciuri fără să marcheze.

8. Joao Paulo Andrade (30 de ani) - Guimaraes
De la Rapid se vedea că are calitate, fiind un apărător sigur şi un închizător pe măsură. Lusitanul a bifat un sezon la Le Mans, în care a fost titular, iar din 2010 este om important în echipa Vitoria Guimaraes.

9. Juliano Spadacio (30 de ani) - PAOK Salonic
Fostul rapidist luase minţile steliştilor, însă acum este rezervă în Grecia, sub comanda lui Boloni. Are doar 3 meciuri bifate în tricoul alb-negru, doar 29 de minute pe teren!

10. Carlos Fernandes (31 de ani) - liber de contract
Fostul bufon din poarta Stelei nu mai este sub contract cu nici o echipă, ultima oară îşi căuta angajament prin Asia. După perioada petrecută în Ghencea, s-a întors la Boavista, apoi a mers în Iran. A mai bifat un an, cu succes, la Rio Ave, iar în sezonul precedent a fost la Bucaspor.

11. Elton (25 de ani) - Al Fateh
Nu se poate să nu vi-l amintiţi pe Elton, "gigantul" Stelei de 1,54 de metri? Acum e la Al Fateh, în Arabia Saudită, locul 8, unde a punctat de două ori în 8 meciuri în 2011. După ce-a plecat din Ghencea, în vara lui 2007, a schimbat mai multe echipe din spaţiul arab.

12. Vasili Hamutovski (33 de ani) - Amkar Perm
Credeaţi că s-a lăsat?! Bielorusul este titularul echipei de pe locul 11 din prima ligă rusă. Fostul goal-keeper al Stelei, poate cel mai apreciat din ultimul deceniu în Ghencea, a plecat din România în 2006 şi a jucat la Tom Tomsk, Carl Zeiss Jena, Augsburg, Tavria Simferopol, iar acum e la Perm.

13. Cristian Fabbiani (28 de ani) - Independiente Rivadavia
Supraponderal cît cuprinde, fostul atacant al lui CFR Cluj, care era visul lui Gigi Becali, a ajuns să joace la o echipă de liga secundă din Argentina, deşi n-are nici 30 de ani. După experienţa din Ardeal, a revenit în ţara natală la Newell"s, apoi la River Plate, ajungînd acum în divizia a doua argentiniană.

14. Julio Cesar Correa (33 de ani) - Sporting Kansas City
După ce a fost jumătate de an la Dinamo, fostul "galactic" a mers la Gaziantepsor, iar, după un sezon, a fost la Maritimo. Aici nu a jucat deloc, din diverse probleme, iar, de la începutul anului, stoperul este în America, în Major Soccer League, la Sporting Kansas City. Este jucător de bază acolo, cu 2 goluri în 25 de meciuri.

15. Fabrice Fernandes (31 de ani) - retras
A contribuit la ultimul titlu luat de "cîini", după care francezul a plecat. Mijlocaşul a mai trecut pe la Le Havre, mai mult în vizită, fiindcă aici n-a jucat, după care s-a retras în 2008! În prezent, este căutat de poliţia franceză, fiind acuzat de tentativă de răpire!

16. Dayro Moreno (26 de ani) - Tijuana
Fostul stelist şi-a refăcut cariera sportivă în ţara natală, la Once Caldas, unde a marcat 32 de goluri în 44 de meciuri, impresionînd chiar cu unele reuşite ce-au făcut înconjurul planetei. De la începutul anului, a trecut în Mexic, la Tijuana, campioana acestei ţări, unde a dat 5 goluri în 9 partide.

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (16)
justkain
justkain  •  20 Octombrie 2011, 20:23

de Ryan Griffiths nu se mai aude nimic?

amusement
amusement  •  20 Octombrie 2011, 18:01

sa fim seriosi, Alvaro Pereira a fost cel mai "tare" strain care a jucat la noi si pe-atunci CFR ava echipa solida..restul sunt piese de schimb

maryuss87
maryuss87  •  20 Octombrie 2011, 17:12

cifrele lui Dayro par magice dar sa nu uitam ca in Columbia se cam joaca la spectacol nici de cum organizat la fel si in Mexic. Daca revine in Europa si da din nou de fotbal organizat in care nu mai este el vedeta iar clacheaza

Vezi toate comentariile (16)
Comentează