INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  ANTRENORI

Boloni, la Metz pentru familie » Are o misiune cu care s-a obișnuit: reconstrucție și promovare

Laszlo Boloni, 69 de ani, semnează cu FC Metz
Laszlo Boloni, 69 de ani, semnează cu FC Metz

Articol de - Publicat duminica, 12 iunie 2022 14:06 / Actualizat duminica, 12 iunie 2022 14:06

Laszlo Boloni, 69 de ani, semnează cu FC Metz, a 15-a echipă de club din cariera de antrenor, a 5-a în Franța. Va fi aproape de fiica sa Eszther, medic stomatolog, care are cabinetul chiar în orașul loren.

Loți Boloni are o legătură specială cu Franța. E a treia sa țară, după România și Ungaria.

În Hexagon și-a încheiat cariera de jucător, acolo a început-o și pe cea de antrenor, după ce a absolvit faimoasa școală de la Clairefontaine. Și tot în acest spațiu a petrecut cel mai mult timp în aproape trei decenii ca tehnician. 10 ani!

Starul lui Real Madrid a pus ochii pe senzația Spaniei: „A doua Ligă a anului” :D
METROSPORT
Starul lui Real Madrid a pus ochii pe senzația Spaniei: „A doua Ligă a anului” :D

Loți Boloni, două promovări și retrogradări cu Nancy. Performanță la Rennes

A pornit la Nancy, chiar în Lorraine. Șase sezoane, ca nicăieri în altă parte. A avut cea mai bună relație cu vestiarul și cu liderii clubului. A preluat echipa din liga secundă, în 1994, și a trăit într-un montagne russe continuu de promovări și retrogradări. Două și două, până în 2000. A urcat în premieră în Ligue 1 în 1996 și a rezistat o singură stagiune în elită, locul 11 în 1999. 

În 2003, a revenit, pentru vârful său în Franța. A rămas trei ani la Rennes, timp în care a realizat o performanță istorică pentru formația bretonă. Poziția a 4-a, în 2005, și o calificare istorică în Cupa UEFA. 

Ultimele două experiențe au fost scurte și dureroase. 

  • La Monaco a rezistat cinci luni, iunie - octombrie 2006, fiind demis când monegascii erau pe 19 (din 20) și atmosfera era încinsă pe „Louis II";
  • La Lens a stat un retur, tot cinci luni, ianuarie - mai 2011. Chemat de urgență, pentru a-i salva pe roș-galbeni, nu a reușit să evite retrogradarea cu „Sang et Or". 

D'Onofrio, inspirat mereu cu Loți Boloni

Nu s-a înțeles cu FRF pentru a redeveni selecționerul "tricolorilor" și e acum din nou în Franța, după 11 ani. În regiunea Lorena, după 22! 

Nu mai e Nancy, ci FC Metz. Are o misiune cu care e obișnuit. Readucerea "Les Grenats" în L1. Tocmai au căzut. 

Lucien D'Onofrio, fost agent controversat de jucători, impresar al lui Zidane, Deschamps și Dugarry în trecut, condamnat de mai multe ori, este noul consilier al președintelui lui Metz, Bernard Serin. El l-a convins să-l aleagă pe Boloni după demiterea lui Frédéric Antonetti. 

Îl cunoaște prea bine pe Loți. Același D'Onofrio l-a numit la Standard, în 2008, când era vicepreședintele clubului din Liège, o decizie inspirată, tehnicianul cucerind titlul la primul sezon și fiind ales antrenorul anului în Belgia, în 2009. Și tot LDO a influențat venirea sa la Antwerp, în 2017. Încă o dată, o colaborare foarte bună. A reconstruit o formație de-abia promovată după 13 ani și, în a doua stagiune, a încheiat pe locul 4, calificându-i pe flamanzi în cupele europene după o așteptare de aproape un sfert de secol. 

La Metz, Loți îl va avea alături și pe Pierre Dreossi, nou director tehnic, cu care a colaborat și la Rennes, și la Panathinaikos, în 2020-2021. 

Trei sferturi de oră de condus până la fiica sa Eszther

Mai e un motiv pentru care Boloni a acceptat oferta lui Metz. Antrenorul în vârstă de 69 de ani va petrece din nou o perioadă mai lungă împreună cu fiica sa. 

Tehnicianul a dezvăluit recent într-un interviu pentru GSP.ro: „Eszther e stomatolog. Ea locuiește la Nancy, dar cabinetul medical e la Metz". 

Oricum, distanța dintre Metz și Nancy este foarte mică. Trei sferturi de oră de condus pentru cei 56 de kilometri care separă orașele lorene. 

Cum o privește Loți pe Eszther? "Foarte repede mi-am dat seama că ea e mult mai inteligentă și că e mai bine să nu mă amestec în ceea ce alege, pentru că a ales bine. Am norocul să pot afirma că mi-a creat numai satisfacții". 

7 trofeea cucerit Laszlo Bölöni ca antrenor: 3 la Sporting Lisabona, 3 la Standard Liège și unul la Al-Jazira (Emirate)

13 luniau trecut de când tehnicianul nu mai avea contract; ultima oară a fost la Panathinaikos, între octombrie 2020 și mai 2021

916 meciuriare Loți Boloni pe bancă de-a lungul carierei: 385 de victorii, 256 de egaluri și 275 de înfrângeri

Citește și: 

Anamaria Prodan, după ce o primă instanță a spus că Dennis Man trebuie să-i achite o sumă imensă: „Să se ducă la cine i-a promis că nu va pierde bani” + A deschis procese cu alți 3 jucători!

Întâlnire tensionată între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf: „Era cu Mihai Rotaru și s-a ridicat imediat”. Ce a urmat

De pe patul de spital, Cornel Dinu a vorbit cu GSP despre situația critică a lui Dinamo: „Doar asta mai pot să fac”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (5)
opinez
opinez  •  12 Iunie 2022, 21:52

Metz e un club ‘fierbinte’ dar daca va avea priceperea din trecut poate sa iasa la pensie de la ei in Ligue 1.

francklin67
francklin67  •  12 Iunie 2022, 15:51

Mult succes LÁSZLÓ BÖLÖNI

francklin67
francklin67  •  12 Iunie 2022, 15:34
Postat de st.il. pe 12 Iunie 2022, 14:40

Greșit !. Franța este a treia țară pentru acest antrenor, după Ungaria și...Ungaria !...Hai ROMÂNIA !...

Pupa-l pe Edy POLITICO

Vezi toate comentariile (5)
Comentează