INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  DECES

A murit Paolo Rossi » Ce spunea campionul mondial despre Adrian Mutu în urmă cu 9 ani: „Dacă avea mai multă minte, ar fi fost cel mai bun atacant din lume”

Adrian Mutu (stânga), la Fiorentina
Adrian Mutu (stânga), la Fiorentina

Articol de GSP - Publicat joi, 10 decembrie 2020 09:16 / Actualizat joi, 10 decembrie 2020 09:32

Paolo Rossi, campion mondial cu naționala Italiei în 1982, a decedat azi-noapte, la 64 de ani, din cauza unei „boli incurabile”. Cu 9 ani în urmă italianul venea la Iași pentru un meci caritabil, iar cu acea ocazie a vorbit despre potențialul neîndeplinit al lui Adrian Mutu (41 de ani).

În octombrie 2011, la sosirea la Iași, Rossi declara că Adrian Mutu, fost atacant la Fiorentina, ar fi putut ajunge cel mai bun atacant al lumii dacă „ar fi avut mai multă minte”.

Întrebat despre fotbalul românesc, regretatul italian spunea: „România are o mare tradiţie în fotbal. Îi cunosc foarte bine pe jucătorii români care evoluează în Italia. Mutu a fost în urmă cu câţiva ani cel mai bun atacant din Europa. Dacă avea mai multă minte, Mutu ar fi fost cel mai bun atacant din lume! Chivu este un jucător extraordinar, care a reuşit multe cu Inter. Acum, l-am văzut şi pe Torje, care pare un tânăr talentat”.

Mutu a jucat în Italia pentru Inter, Hellas Verona, Parma, Juventus, Fiorentina și Cesena. Cea mai bună perioadă a avut-o la Fiorentina, pentru care a înscris 69 de goluri în 143 de meciuri. Cristi Chivu a jucat la AS Roma și Inter, alături de care a câștigat Liga Campionilor, în timp ce la acea vreme Torje era proaspăt transferat de către Udinese de la Dinamo.

A murit Paolo Rossi

La nivel de club, Rossi a evoluat pentru Como, Vicenza, Perugia, Juventus, AC Milan și Hellas Verona. S-a retras în 1987.

A câştigat aproape tot ce putea cu echipele la care a evoluat: Serie A, Cupa Italiei, Cupa Campionilor, Cupa Cupelor, Supercupa Europei, iar ca performanţe individuale titlul de golgeter în Italia, în Cupa Campionilor Europeni şi, cel mai important, Balonul de Aur în 1982.

Regenerat de bătrânul Bearzot după scandalul meciurilor trucate de la Perugia (Totonero), Paolo Rossi a propulsat squadra azzurra spre titlul mondial din 1982 cu 6 goluri în ultimele 3 meciuri.

De-abia îi expirase suspendarea. Paolo Rossi, un nevinovat prins în caracatiţa meciurilor trucate din Italia şi exclus din fotbal timp de doi ani, încerca să revină la viaţă. La 25 de ani, s-a trezit direct la Mondial! Apoi, lovitura de graţie. Hat-trick contra Braziliei lui Zico şi Socrates. Şi 3-2 în cel mai important meci al Italiei. „A fost cadoul meu pentru Enzo Bearzot", avea să dezvăluie Rossi, a cărui biografie s-a intitulat „Am făcut Brazilia să plângă!".

Au urmat o „dublă" în semifinala cu Polonia (2-0) şi încă un gol în finala contra Germaniei de Vest (3-1). Visul se împlinise: squadra azzurra era campioană mondială, iar Paolo Rossi, golgeter: „Destinul mi-a luat doi ani din viaţă, însă m-a răsplătit cu cel mai preţios trofeu". După ce s-a retras din fotbal spre sfârșitul anilor '80, Rossi a lucrat ca expert pentru Sky, Mediaset și Rai.

A murit Paolo Rossi. VIDEO: cele 3 goluri marcate de el contra Braziliei la Campionatul Mondial din 1982

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (2)
remarque
remarque  •  10 Decembrie 2020, 13:00
Postat de remarque pe 10 Decembrie 2020, 12:04

nu neaparat mai multa minte. ***

aplicabil si pentru voi

remarque
remarque  •  10 Decembrie 2020, 12:04

nu neaparat mai multa minte. ***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează