INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPECIAL

Cluburi uitate: Waldhof Mannheim » Bucuria de a iubi sportul: clubul care rezistă datorită fanilor

Waldhof Mannheim, instantaneu din sezonul 1983/1984 // Foto: Getty Images
Waldhof Mannheim, instantaneu din sezonul 1983/1984 // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat marti, 16 ianuarie 2018 18:43

GSP.RO scrie istoria cluburilor care au dispărut din prim planul fotbalului european și mondial. Astăzi: Waldhof Mannheim, clubul care a cochetat în anii `80 cu gloria Bundesligii.

SV Waldhof Mannheim încă există și evoluează în Regionalliga Südwest, liga a IV-a din Germania. Nu mai trage la fotbalul de performanță din prima ligă, dar continuă să existe datorită celor peste 2.400 de membri cotizanți care pratică unul din multele sporturi ale acestei echipe.

Un club polisportiv

Waldhof nu înseamnă doar un club de fotbal, ci o suită de discipline sportive la care locuitorii din Mannheim se pot înscrie și prin urmare devin membri cotizanți, susținând activitatea întregului club. Există câteva echipe profesioniste: cea de fotbal, de handbal și de tenis de masă, însă majoritatea sunt echipe de amatori care practică sportul de plăcere. S-a dovedit o rețetă de succes pentru a continua tradiția acestei echipe.

Peste 110 ani de istorie

Clubul a fost fondat în 1907 și a evoluat la început în al doilea eșalon al Westkreis-Liga, o competiție ce reunea echipele din regiunea Bavaria. Jucătorii și-au continuat activitatea și după Primul Război Mondial, însă au reușit să bifeze promovări în eșaloanele superioare.

În 1924 s-a alăturat ligii din  Bezirksliga Rhein-Saar, competiție în care a câștigat cinci din următoarele șase campionate, până în 1927.

A urmat mai multe participări și performanțe în competiții regionale, pe măsură ce fotbalul se reorganiza în funcție de harta geopolitică a vremii, însă nu a bifat și rezultate notabile la nivel național.

Sponsorizați de o firmă de cipsuri

O primă perioadă bună pentru Waldhof a fost în anii 1972-1978. Sponsorizați de o firmă de cipsuri, echipa își schimbă numele în SV Chio Waldhof Mannheim și reușete să ajungă până în liga a doua germană. După care urmează perioada de glorie.

Parfumul Bundesligii

În 1983, echipa ajunge în Bundesliga, cea mai importantă competiție de fotbal din Germania. Eșalon în care va rezista preț de șapte sezoane, în unii ani clasările fiind chiar foarte bune.

Evident, cel mai bun sezon a fost cel din 1984/1985, an în care jucătorii din Mannheim au terminat pe locul 6. Următorul sezon a adus locul 8, acestea rămănând cei mai buni ani din istoria grupării.

În celelalte sezoane, echipa nu a reușit să termine în primele 10. Cântecul de lebădă a fost în 1989/1990, sezon în care clubul a retrogradat de pe locul 18. A urmat alți patru ani petrecuți în liga secundă, după care echipa a retrogradat încă o treaptă și s-a scufundat în ligile inferioare.

Jucători celebri care au trecut pe la această echipă:

  • Dennis Aogo
  • Hakan Çalhanoğlu (8 ani ca junior)
  • Roland Dickgießer
  • Rolf Lederer
  • Fritz Rößling
  • Günter Sebert

Alte cluburi uitate: Royal Antwerp, Recreativo de Huelva, FC Martigues

SPECIAL GSP | A primit 3 lovituri în figură, a revenit după un an: „Vedeam în ceață, mă deranja orice zgomot” » Ce spun Luminița Huțupan Dinu sau Paula Ungureanu și opinia specialiștilor despre brutalitatea loviturilor frontale în handbal

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează