INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  EUROPA

Comisia Europeană a stabilit un termen limită pentru dispariția gazoanelor artificiale din Europa

Articol de - Publicat luni, 16 octombrie 2023 15:09 / Actualizat luni, 16 octombrie 2023 15:15

Comisia Europeană a explicat decizia prin poluarea ce o constituie cauciucul din anevelopele reciclate din care este făcută iarba artificială. Până în 2031, gazoanele artificiale, ce emană parrticule nocive în atmosferă, trebuie să fie înlocuite cu unele naturale.

A început numărătoarea inversă până când gazoanele artificiale nu vor mai fi autorizate în Uniunea Europeană. Potrivit cotidianului El Confidencial, Comisia Europeană a fixat un termen limită, de opt ani, până la care cluburile vor fi obligate să renunțe la terenurile care nu posedă iarbă naturală. Explicația acestei hotărâri este poluarea mare prin intermediul microparticuloelor de plastic eliberate în atmosferă

Gigi Becali s-a împăcat cu Edi Iordănescu: „M-a sunat băiatul să-mi explice situația”. Ce se întâmplă cu Darius Olaru
ROMÂNIA - ANDORRA 4-0
Gigi Becali s-a împăcat cu Edi Iordănescu: „M-a sunat băiatul să-mi explice situația”. Ce se întâmplă cu Darius Olaru

Se caută alte materiale nepoluante

„Problema nu e iarba artificială, ci cauciucul din anvelopele reciclate. Microparticulele negre se răspândesc peste tot în jurul gazonul artificial și se pot observa pe pantofii de sport și pe haine.

Până în 2031 trebuie ca acest cauciuc să fie înlocuit cu alte materiale nepoluante sau cu o combinație hibridă de gazon artificial cu iarbă naturală, astfel încât echipele să poată continua să folosească terenurile respective. Primăriile se vor implica în interzicerea acestor terenuri, aplicând un regulament mult mai strict", a anunțat cotidianul Marca.

În Spania sunt 10.000 de terenuri artificiale

Același ziar informează că în Spania există circa 10.000 de gazoane sintetice și în fiecare an minimum 400 sunt nou construite ori renovate. Acestea reprezintă baza pentru fotbalul la nivel de amatori și în diviziile inferioare. 

Avantajul acestor suprafețe sintetice este că nu implică și costuri de mentenanță, și cheltuielile de amenajare fiind mai mici decât în cazul gazoanelor naturale. „În ultimul deceniu s-au dezvoltat într-un ritm extraordinar și în apariția lor s-au implicat municipalitățile orașelor și alte organe locale", explică ziarul din Madrid.

Se vor transforma în gazoane hibrid?

Terenul sintetic este făcut din polietilen și resturi de poliuretan și latex. Dedesubt se pune un strat de nisip și un alt strat de granule din cauciuc reciclat ce asigură a amortizare mai mare decât în cazul ierbii naturale. Gazoanele mai evoluate și cu costuri mai mari se fac cu o tehnologie hibridă, dar și-n acest caz granulele mai mici de 5 milimetri și particulele de microplastic vor fi interzise din 2030.

Două vedete de la Real Madrid contestă public alegerile lui Ancelotti: „Nu ne place!”

Revolta lui Marius Șumudică: „Asta e rana care sângerează. Dar nu mi-e frică!" + Cum l-a schimbat Mircea Lucescu!

Campionul modest de la FCSB » Povestea unui fotbalist atipic din vestiarul roș-albastru: greu încercat în copilărie și salvat de soție + locuiește în zona blamată de bucureșteni

FCSB se transformă total » Planul lui Becali pentru Liga Campionilor conține și „opțiunea interzisă, din umbră”


Comentarii (11)
Dontlookbackwithanger
Dontlookbackwithanger  •  16 Octombrie 2023, 23:15
Postat de eterrna.terrra.nova pe 16 Octombrie 2023, 18:39

Tu esti regele prostiei :))

Ternule,ternule ai făcut transhumanta? Ca la asta te pricepi cel mai bine. Neuronul ce îți face ?

eterrna.terrra.nova
eterrna.terrra.nova  •  16 Octombrie 2023, 18:39
Postat de Dontlookbackwithanger pe 16 Octombrie 2023, 17:23

Sa îți interzică și ție sa postezi, ca numai prostii postezi.

Tu esti regele prostiei :))

demostene1
demostene1  •  16 Octombrie 2023, 18:30

in romania si asa mergeau putini sa joace fotbal pe terenuri mici sintetice. de acum o sa fie un cost urias pentru ca o sa fie naturale si o sa lipseasca cam in toate zonele

Vezi toate comentariile (11)
Comentează