INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA AFRICII

Controverse la Cupa Africii după meciul terminat înainte de minutul 90 » A încercat arbitrul un blat la pariuri?

Janny Sikazwe, un arbitru care nu mai ține cont de prelungiri // Foto Imago
Janny Sikazwe, un arbitru care nu mai ține cont de prelungiri // Foto Imago

Articol de - Publicat miercuri, 12 ianuarie 2022 19:57 / Actualizat miercuri, 12 ianuarie 2022 20:19

Zambianul Janny Sikazwe a stricat meciul Tunisia - Mali 0-1 de la Cupa Africii pe Națiuni. A fluierat întâi finalul în minutul 85, apoi a pus punct jocului în 89:45, fără a mai lăsa trei minute de prelungire. În noiembrie 2018, același „central” a fost suspendat pentru corupție!

O astfel de întâmplare e nemaivăzută în fotbalul mondial. Dar în Cupa Africii totul poate fi posibil. Ieri, Janny Sikazwe a depășit orice imaginație, intrând în legendă: ce nu trebuie să faci niciodată! Sau acest arbitru zambian nu e doar aiurit, ci ascunde altceva? Un posibil aranjament pentru pariuri?

Ladislau Boloni s-a decis și îi va comunica mesajul lui Răzvan Burleanu în scurt timp
Selecționer
Ladislau Boloni s-a decis și îi va comunica mesajul lui Răzvan Burleanu în scurt timp

Tunisienii i-au arătat ceasul

În vârstă de 42 de ani, de meserie profesor și cu două partide conduse la Mondialul din 2018, „centralul” părea că se chinuie cumplit la Tunisia - Mali, meci disputat ieri, la Limbé, în grupa F.

El le-a dat malienilor un penalty (ajutat de VAR) când de-abia începuse repriza secundă, transformat de Ibrahima Koné (48). Cu un sfert de oră înainte de final, a mai dictat o lovitură de pedeapsă, ratată de tunisianul Khazri.

Apoi a început nebunia. În minutul 85, Sikazwe a fluierat sfârșitul întâlnirii. Magrebienii s-au înfuriat. I-au arătat ceasul. Jocul s-a reluat, arbitrul l-a eliminat ușor pe malianul El Bilal Touré (87). Și tot a încheiat meciul cum a vrut el. În 89:45! Mai erau 15 secunde din timpul regulamentar, plus trei minute de prelungire. Nimic! Sikazwe a fluierat și gata!

I-au chemat să joace prelungirile după 40 de minute. Tunisia a refuzat!

Tunisienii, în frunte cu selecționerul Mondher Kebaier, au invadat terenul. Degeaba îi spunea Kebaier că VAR intervenise de trei ori și că au fost opt înlocuiri. Nu l-au convins să continue. Pentru „central” se terminase. El și tușierii lui au părăsit terenul încadrați de stewarzi. Doar astfel au putut evita furia învinșilor.

Uluitor, 40 de minute mai târziu, oficialii Confederației africane (CAF) au întrerupt conferințele de presă și au cerut să se dispute și cele trei minute de prelungire, cu alt arbitru. Dar au reapărut pe gazon numai malienii. Tunisienii au refuzat. Final, 0-1.

FIFA l-a iertat pe Sikazwe

În dreptul lui Sikazwe sunt mari semne de întrebare. Mai ales că nu era o premieră. El ar fi cunoscut pentru că pune punct partidelor fără prelungiri. Iar în noiembrie 2018 - a scos la lumină Daily Mail - a fost suspendat temporar, în timp ce era anchetat de CAF pentru corupție, după o prestație dubioasă la o semifinală din Liga Campionilor Africii, Espérance (Tunisia) - Primiero Agosto (Angola) 4-2.

Oaspeții, care câștigaseră în tur cu 1-0, au protestat. Voiau rejucarea întâlnirii și pedepsirea „centralului”. Până la urmă, Sikazwe a fost iertat de FIFA, care a ridicat suspendarea în ianuarie 2019.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

VIDEO „Lunetistul” Hagi » 30 de ani de la o reuşită de poveste! „Un gol pe care nu o să-l uit vreodată”

Cine este noul antrenor al lui Cicâldău și Moruțan. De la „The Special One Mitri” la „regula de 5 secunde”. Și un deceniu cu Guardiola

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (1)
cirus11
cirus11  •  12 Ianuarie 2022, 21:31

Dar eu nu inteleg, care a fost miza pt arbitru? Pariase pe Mali si i-a fost frica sa nu egaleze tunisienii?? Totusi le-a dat penalty.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează