INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  OPINIE GSP

OPINIE GSP: Solidaritatea cluburilor mari cu cele mici e improbabilă. Urmează bătaia pe suporterii echipelor care se vor desființa!

Articol de - Publicat marti, 24 martie 2020 19:50

Fotbalul nu mai e echitabil de multă vreme, iar o eventuală solidaritate în vremuri de criză pare destul de puțin probabilă. Cluburile mari au și ele de pierdut în contextul pandemiei de Coronavirus, chiar dacă nu la fel de mult precum restul lumii, și e greu de crezut că vor întinde cu adevărat o mână de ajutor, cu atât mai puțin cu cât, cinic judecând, nu ar fi deloc în favoarea lor să o facă și nici nu au acest obicei. 

Zilele trecute, cele două formații din Manchester au pus mână de la mână și au plătit 100.000 de lire cantinelor ce ajută populația în actuala situație de criză. Suma e aproximativ aceeași cu cea pe care o strângeau 9 jucători de la Leipzig la începutul lunii februarie, 100.000 de euro, pentru a aduce un stilist din Anglia la hotelul unde erau cazați înaintea partidei de campionat cu Frankfurt. Voiau să arate bine în fața camerelor. 

Alte glasuri, alte încăperi, aceeași poveste: președintele EFL din Anglia declară la BBC că în Championship, liga a doua engleză, se cheltuiesc mai mulți bani pe salarii decât încasează cluburile (detalii aici). Și, cum EFL e formată nu doar din eșalonul secund, ci merge până la liga a patra, haideți să vedem cu cine ar putea fi solidare marile cluburi.

Dacă nu le-a păsat până acum, de ce le-ar păsa de aici înainte?

Manchester United, spre exemplu, a încasat în ediția trecută 602 milioane de lire. Asta în condițiile în care, în liga a patra, un club încasează aproximativ 2-3 milioane de lire pe sezon. În ediția curentă de campionat, cele 20 de echipe din Premier League au cheltuit peste un miliard și jumătate de lire sterline doar pe transferuri, adică mai mult decât valoarea de piață însumată a tuturor cluburilor din următoarele trei divizii, Championship, League One și League Two. 

Logica, adică exact ceea ce i-a lipsit fotbalului în ultimii ani, ar trebui să ne facă să credem că, așa cum până acum nu a existat o preocupare spre solidaritate, nu există premise ca lucrurile să ia o altă turnură nici în viitor. Să vedem de ce.

Mai puțini bani și același număr de guri

Fotbalul va reveni, mai devreme sau mai târziu. Iar când o va face, omenirea se va afla în mijlocul unei crize economice. Ceea ce înseamnă că suporterii, care până acum cheltuiau o mică avere pe abonamente și bilete de meci, nu vor mai fi dispuși să scoată din buzunar aceleași sume exorbitante, renunțând, cel puțin temporar, la cheltuielile ce nu sunt de primă necesitate. Pe de altă parte, cluburile au contracte în derulare cu jucătorii și vor fi nevoite să găsească soluții noi de finanțare. Drept urmare, am putea asista la o ”canibalizare”, o luptă pentru fanii ale căror echipe vor intra în faliment. 

Spre exemplu, dacă ești din Manchester și echipa ta dispare, atunci nu vei sta, probabil, fără fotbal, ci îți vei îndrepta simpatia către una din United sau City. Asta dacă mai ești dispus să plătești biletul (sau abonamentul) și dacă mai ai cu ce. În Manchester, Wigan (Championship), Bolton, Rochdale (League One), Oldham și Salford (League Two) au un bazin tentant de suporteri. 

La meciurile de acasă, Wigan are o medie de 10.500 de spectatori, Bolton are 11.500, Rochdale, 3600, Oldham, 3400, iar Salford, 3000. În total, 32.000 de suflete, dintre care un procent se va transforma în plătitori de bilete pe Old Trafford sau Etihad. Cu cinismul obișnuit, coloșii din Premier League se vor întreba în șoaptă: ”Solidaritate”?! Ce e aia? Și când ați văzut-o ultima dată? Desigur, Anglia e doar un exemplu. Știe cineva de ce lucrurile nu ar sta la fel în oricare dintre celelalte campionate mari?

Citește și alte știri despre coronavirus:

CORONAVIRUS. Interviu cu Liţă Dumitru, din SUA, a treia cea mai afectată țară de COVID-19: „Cum sunt tratați românii aici, în pandemie? E lucrul care m-a surprins cel mai mult"

Răzvan Burleanu a reacționat imediat după amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”

SPECIAL GSP | Povestea-thriller a lui Claudiu Bozeșan, fotbalist ce a învins-o pe Dinamo într-un blat stricat de Poli Timișoara: „Nu mi-a fost frică de ordinele primite!” + Dramă imensă după ce fratele i-a murit într-un misterios accident de camion


Comentarii (8)
coronakiller
coronakiller  •  25 Martie 2020, 02:01
Postat de ucv1948 pe 24 Martie 2020, 22:20

Tipule , te contrazic total...... Justitia romana a decis ca echipa Craiovei din liga 1 are dreptul de a folosi Stema , Culorile si Marca de Universitatea Craiova. . . In acelasi timp , tot justitia romana a decis ca echipa ta mult iubita fcsb ( in mintea ta Steaua ) a aparut ilegal direct in liga 1 in 2002

??? *** sau te faci? inca de aproape 2 ani ati pierdut definitiv si irevocabil palmaresul echipei universitatea :https://www.gsp.ro/fotbal/liga-1/documente-oficiale-motivarea-instantei-cs-u-craiova-din-liga-1-nu-are-palmaresul-stiintei-546688.html pai voi nu ati fost lasati in europa sa jucati ca au trecut mai putin de 3 ani de la infiintare. auzi la el,ma contrazice. eu te contrazic cu facts,nu cu abureli. Steaua a primit coef. uefa in plus ca a castigat cce din 1986,altcumva nu era cap de serie in playofful e.l. despre ce vorbim?

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

ucv1948
ucv1948  •  24 Martie 2020, 22:20
Postat de coronakiller pe 24 Martie 2020, 21:26

atata timp cat adevrata univeristeat craiova daiunuie pe vecie in ligile inferioare,chia rnu conteaza. iar echipa de casa a stelei aka clona csu ,chiar nu conteaza,4-1 constant.

Tipule , te contrazic total...... Justitia romana a decis ca echipa Craiovei din liga 1 are dreptul de a folosi Stema , Culorile si Marca de Universitatea Craiova. . . In acelasi timp , tot justitia romana a decis ca echipa ta mult iubita fcsb ( in mintea ta Steaua ) a aparut ilegal direct in liga 1 in 2002

kordell
kordell  •  24 Martie 2020, 22:18
Postat de chinese_democracy pe 24 Martie 2020, 21:23

Mai citeste o data articolul, poate o sa intelegi unde vor incapea, cel putin in scenariul descris aici ...

Ia lamureste-ne matale !

Vezi toate comentariile (8)
Comentează