INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUPA UEFA

Poveste fabuloasă cu Cosmin Contra în finala Cupei UEFA: „Noi eram în blugi, ei la costum! Am luat galben intenționat” » Amintiri cu Liverpool și Inter

Cosmin Contra, contra lui Liverpool // FOTO: Guliver/GettyImages
Cosmin Contra, contra lui Liverpool // FOTO: Guliver/GettyImages

Articol de - Publicat duminica, 17 mai 2020 16:04

În 2000-2001, la prima participare în cupele europene, Alaves, echipa bască la care juca Cosmin Contra, a ajuns până în finală, într-un sezon uimitor. Ultimul act a fost incendiar: 4-4 în 90 de minute, Liverpool câștigând prin golul de aur în prelungiri.

„Am jucat la Atlético și Milan, dar niciodată nu m-am simțit mai bine ca la Alavés. Simțeam că puteam bate pe oricine. Pe oricine". Cosmin Contra povestește acum, la 44 de ani, fabulosul sezon al bascilor. 2000-2001, încheiat cu finală de Cupa UEFA la prima apariție în Europa. Și ce finală, pe „Westfalenstadion" din Dortmund! 4-4 după 90 de minute cu Liverpool, 4-5 în prelungiri cu ultimul gol de aur într-o competiție continentală. 16 mai 2001. Tocmai s-au împlinit 19 ani.

Mesajul cu Interul lui Vieri și Recoba: „Băieți, pe ei! Să-i vânăm!"

„N-am revăzut acel meci. Ne-am reunit la aniversarea a 15 ani, am privit câteva fragmente atunci, dar nu integral. Poate în viitor, alături de fiul meu. Va fi o bună lecție pentru el. O echipă mică înfruntă cele mai mari echipe ale Europei. Voi mai aștepta. Nu a fost un film cu happy-end. Crud. Prea crud", a scris el pentru blogul Vocea Antrenorilor (coachesvoice.com).

Știe și astăzi fiecare clipă a întregului traseu. Cum a trecut de Interul lui Vieri și Recoba în „optimi", de exemplu: „Acasă, în tur, eram conduși cu 1-3 în repriza a doua. Ne-am întrebat ce mai putem face. Am înțeles toți mesajul. «Băieți, pe ei! Să-i vânăm! E singura șansă». Ne-am dus după ei. S-a terminat 3-3 atunci, iar în retur i-am distrus pe San Siro, 2-0. Nici n-au văzut mingea".

 

Contra a forțat „galbenul" pentru a nu rata finala

Nu a uitat nici prima manșă a semifinalei, 5-1 cu Kaiserslautern. „Eu am înscris primele două goluri, din penalty. După al doilea, antrenorul Mané m-a chemat la margine, spunându-mi să iau «galben». «Nu, nu, nu. Vreau să joc și returul», i-am răspuns. «Dacă o vei face, vei rata finala». Așa că am luat «galben»". A evitat riscul suspendării, iar Alavés a câștigat și în Germania, 4-1.

VIDEO. Rezumatul meciului Liverpool - Alaves 5-4

„Noi eram în blugi și tricouri. Liverpool, în costum și cravată"

Încă două momente dinaintea finalei. Primul, o discuție cu președintele. „La acea vreme, nu aveam o uniformă a clubului. Când călătoream, fiecare se îmbrăca în blugi și tricouri. Sau chiar în trening. La câteva zile de joc, președintele a intrat în vestiar și ne-a anunțat că un croitor ne va lua măsurile pentru costume. Toți am reacționat: «Poftim?». L-am făcut să înțeleagă: «Am ajuns în finală astfel, tot așa mergem acolo». Înaintea meciului, au apărut jucătorii lui Liverpool. În costum, cu cravată roșie. Impecabil. Mi-am liniștit colegii: «Nu costumele joacă»". Al doilea, reacția când a ieșit pe gazon, cu arena plină de roșu și portocaliu, culoarea purtată de basci în acel sezon continental: "Mi s-a făcut pielea de găină. Și la fel mă simt și acum".

„Am rămas în poartă, pe jos, cinci minute întins în iarbă"

Contra a reușit două assisturi în acea finală, iar Jordi Cruyff a egalat, 4-4. „A fost o nebunie. Celor de la Liverpool nu le venea să creadă". După 90 de minute, antrenorul i-a sfătuit: „Să-i vânăm! Îi batem". Dar nu a mai fost la fel ca împotriva lui Inter. Arbitrul a eliminat doi de la Alavés. Și, nouă la 11, au cedat. Autogol în minutul 116. „Am fost distrus. Am rămas în poartă, pe jos, cinci minute întins în iarbă. Am fost îngrozitor de trist. La întoarcere, tot orașul Vitoria ieșise în stradă. Pentru oameni, nu conta că am pierdut. Ne-au primit ca pe eroi. Acele momente au fost neprețuite”.

20 de ani de la victoria Galatei. Hagi, Popescu și Cupa UEFA

Astăzi, se împlinesc două decenii de la triumful lui Galatasaray în finala Cupei UEFA. 17 mai 2000, pe stadionul „Parken" din Copenhaga. Cu Hagi și Popescu titulari (Hagi, eliminat în prelungiri, în minutul 94, după ce l-a îmbrâncit pe Tony Adams), Cim-Bom-Bom a învins Arsenal: 0-0 și 4-1 la penaltyuri. UEFA și-a amintit, postând pe Twitter un filmuleț cu ultima lovitură de pedeapsă, transformată de Popescu.

VIDEO Bundesliga a revenit după două luni de pauză

Citește mai multe știri din fotbalul internațional:

Dialog incredibil între două genii nebune » Gascoigne: „Beau de trei zile. Sunt praf”. Maradona: „Și eu sunt la fel”

Cum s-a făcut de râs Van Dijk, donând fostului club o sumă mai mică decât cea donată de Nicolae Stanciu lui Dinamo!

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează