INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  SPANIA

Cum s-a apărat Mascherano în fața justiției: "Eu sînt sportiv! Nu știu nimic de impozite". Fundașul Barcelonei a fost condamnat la un an de închisoare

Mascherano, ieri, în sala de judecată
Mascherano, ieri, în sala de judecată

Articol de - Publicat vineri, 22 ianuarie 2016 00:00

Fundașul argentinian, 31 de ani, din 2010 la Barcelona, nu va sta însă nici o zi în spatele gratiilor, pentru că pedeapsa e mai mică de 2 ani. Dar va rămîne cu cazier. Și avocații săi vor să evite și asta.

Ieri după-amiază, cînd a intrat în tribunal, Javier Mascherano știa că va fi condamnat. Nici nu a mai contestat acuzațiile. De aceea, ședința a durat foarte puțin, doar zece minute. Judecătorul a hotărît: un an de închisoare și amendă de 815.000 de euro pentru două delicte fiscale.

A plătit, n-a scăpat de proces

Anul trecut, în primele zile ale toamnei, au apărut primele speculații în presă legate de trucurile jucătorului argentinian. Ca să scape de ochii Fiscului, crease două societăți cu sediul în Madeira și SUA, ascunzînd o parte din cîștigurile înregistrate în 2011 și 2012 din drepturile de imagine.

Fundașul Barcelonei a realizat că se va afla totul. Și s-a grăbit să plătească. Pe 9 septembrie, a lăsat la Trezorerie 1,75 milioane de euro. 1,5 milioane, cît era datoria, și 250.000 dobînda. Plus o amendă de 200.000 euro.

Spera ca, recunoscîndu-și vina, să evite procesul. N-a reușit. Pe 26 octombrie, Parchetul din Barcelona a declanșat urmărirea penală, iar pe 21 ianuarie s-a concluzionat dosarul.

Procurorul nu vrea comutarea pedepsei

Mascherano, 31 de ani, nu va face nici o oră de închisoare. Așa spune legea, pedeapsa se suspendă pentru cei fără antecedente penale și cu o condamnare mai mică de 2 ani. Dar avocații lui, David Aineto și Diego Artacho, vor să-l scape și cu cazierul nepătat. Au cerut comutarea pedepsei într-o amendă de 21.600 de euro. Fiscul a fost de acord, nu și procurorul, deocamdată.

Dă vina pe firma care l-a sfătuit

Ieri seară, sud-americanul s-a scuzat cumva într-un comunicat apărut pe site-ul clubului.

"Eu sînt sportiv. Nu știu nimic de impozite sau alte lucruri legale. Odată ajuns la Barcelona, am angajat o firmă spaniolă faimoasă specializată în taxe, cu o reputație excelentă. Am fost consultat de acei profesioniști din 2010 pînă în 2014", a precizat Mascherano.

"Apoi, înainte ca procesul să se deschidă, cu dovezi că problema devenise o realitate, am schimbat firmele. Și noii sfătuitori mi-au cerut să plătesc taxele. Ceea ce am și făcut.", a mai adăugat jucătorul.

Nici Messi nu scapă!

Pe 31 mai, la trei zile după finala Ligii Campionilor de la Milano, va începe procesul împotriva lui Messi și tatălui său, Jorge, acuzați de fraudă fiscală. Și cvintuplul Balon de Aur a creat societăți fictive (Belize și Uruguay), deturnînd 4,16 milioane de euro, ca taxe pentru drepturile de imagine.

"Această situație mi-a oferit o experiență majoră, din care ies mai puternic și mai liniștit. Știu că totul e rezolvat acum"
Javier Mascherano, jucător Barcelona

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează