INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CUTREMUR

Un FAKE NEWS a însemnat viața lui Christian Atsu! Gafa care a oprit căutările în cutremurul din Turcia

Articol de - Publicat marti, 21 februarie 2023 18:40 / Actualizat marti, 21 februarie 2023 19:00

Jucătorul ghanez Christian Atsu s-a stins sub blocul prăbușit la primul mare cutremur care a lovit Turcia, pe 6 februarie. Inițial, s-a anunțat că atacantul a fost salvat, iar clubul său, Hatayspor, a oprit temporar căutările. Dar nu era la spital, cum se spusese. Corpul fără suflare a fost descoperit după 12 zile. Atsu avea 31 de ani. 

Un stadion plin, unit în amintirea lui. 50.000 de oameni aplaudau, la fel jucătorii lui Newcastle și Liverpool, strânși la mijlocul terenului. Deasupra lor, sus, pe tabelă, era chipul său. Christian Atsu, care evoluase cinci ani pe această arenă, St James’ Park, între 2016 și 2021, cel mai mult în carieră, se ridicase la Cer. Băiatul din Ada Foah, Ghana, născut într-o familie cu zece copii și plecat ca adolescent în lumea fotbalului cu un singur gând, să-și ajute părinții și frații, se stinsese la doar 31 de ani.

În tribună, Marie-Claire Rupio, soția sa în ultimii 11 ani. Alături de ea, cei trei copii, doi băieți și o fetiță. Toți au rămas în Anglia când el a decis să se transfere la Al-Raed, în Arabia Saudită, și apoi la Hatayspor, din septembrie 2022.

„Nu văzusem niciodată un om cum era Christian Atsu”

Înaintea meciului de sâmbătă seară, Allan Saint-Maximin a vorbit despre fostul coleg: „Nu văzusem niciodată un om ca el. Când am ajuns la Newcastle, mă ajuta mereu cu sfaturi, chiar dacă eram amândoi pe același post. Generos, simpatic, glumea și zâmbea, indiferent dacă juca sau nu. O persoană bună, foarte bună, pe care nu o voi uita". Au purtat împreună tricoul alb-negru două sezoane, 2019-2021.

La 3.000 de kilometri distanță, era regretat și la Istanbul. „Nu pot descrie durerea mea în cuvinte. Durerea nu se va sfârși niciodată. Întotdeauna vei fi amintit cu dragoste și respect. Odihnește-te în Rai!". Volkan Demirel, antrenorul său la Hatay, care plângea pe 6 februarie și cerea ajutor Turciei, lumii, pentru a i se găsi fotbaliștii.

Foto: Imago
Foto: Imago
+10 FOTO

„Pot să plec dacă îmi găsesc echipă?”

Povestea ultimelor două săptămâni e sfâșietoare. Tot ce s-a întâmplat, cum a înscris când nimeni nu se aștepta, cum a decis să-și schimbe planurile, noaptea transformată într-un coșmar și vestea falsă care poate a însemnat viața lui.

Duminică, 5 februarie, Christian Atsu a jucat numai un sfert de oră, dar ce apariție! A intrat în minutul 82 cu Kasimpașa și a înscris în ultimele secunde ale celui de-al șaptelea minut de prelungire. Un șut din lovitură liberă, de la 30 de metri, echivalent cu victoria lui Hatayspor. 1-0. El, folosit atât de puțin, doar patru meciuri, era erou după primul său gol la Antakya. Și tocmai voia să plece.

Fatih Ilek, managerul clubului turc, a dezvăluit ce voia să facă Atsu. „În săptămâna ce a precedat acea partidă, i-a spus antrenorului că vrea mai mult timp de joc. «Pot să plec dacă îmi găsesc echipă?», a întrebat el. Volkan a acceptat. Dar Christian a înscris și a hotărât să continue la Hatay". Deși avea bilet de avion. Duminică seară, la ora 23:00, ar fi trebuit să zboare spre Istanbul și de acolo la familie. A renunțat.

Un fake news: „Christian Atsu a fost dus la spitalul Dortyol”

Impresarul lui, Nana Sechere, a povestit că duminică noaptea s-a dus la un coleg, în vizită, și s-a întors acasă la ora 4 dimineața. Acasă, în apartamentul de la etajul 9 al clădirii Renaissance din Antakya. Doar 17 minute mai târziu, blocul nou cu 12 etaje s-a prăbușit la primul mare cutremur ce a lovit sud-estul Turciei, de 7,8 grade pe scara Richter.

Unii coechipieri care locuiau în același Renaissance au reușit să iasă de sub dărâmături. El a fost dat dispărut, la fel ca directorul sportiv Taner Savut. Luni seară, cotidianul lusitan A Bola a anunțat că internaționalul ghanez a fost salvat și e la spital, rănit la piciorul drept și la abdomen și cu probleme de respirație. Imediat, Mustafa Özat (ofițer de presă la Hatay) a negat pentru agenția DHA. 

Marți dimineață însă, Özat a afirmat la Radyo Gol: „Atsu a fost scos, e afară. E rănit". Chiar și doctorul echipei, Gürbey Kahveci, confirmase: „Atsu a fost dus la spitalul Dortyol". Nu era acolo.

Miercuri, antrenorul Volkan a șocat cu declarația sa: "Vă rog, nu scrieți că a supraviețuit fără să fiți siguri că a supraviețuit! Oamenii au familii, speranța și durerea sunt tot mai mari. Nu există nicio veste. Nu v-aș zice dacă ar fi la spital?". Era adevărul. Agentul Nana Sechere a comentat stupefiat: "Clubul m-a anunțat că a fost găsit în viață, însă nu am aflat unde este. Pentru familie, tot ce se petrece e devastator".

„E regretabil că nimeni de la club nu e aici”

Acela a fost, probabil, momentul critic. O zi, cei de la club au crezut că Atsu a fost salvat. Atunci, jucătorii și mulți oficiali au plecat la Istanbul, cu tot cu familiile. Au întrerupt o vreme căutările special pentru el.

Când rudele sale erau disperate, la Antakya, fără sprijin, Nana Sechere s-a plâns: "Lucrurile se mișcă teribil de încet. E regretabil că nimeni de la Hatayspor nu este aici. Poziția, influența și cunoașterea terenului ne-ar fi fost de mare ajutor. Îi implorăm pe președintele clubului și pe primarul Lütfü Sava să facă orice este posibil ca să-l salvăm". Era prea târziu.

Sâmbătă, la 12 zile de la dispariție, impresarul turc al jucătorului, Murat Uzunmehmet, a dat vestea cruntă: „Corpul neînsuflețit al lui Atsu a fost găsit sub dărâmături".

Christian va fi înmormântat în Ghana, la Ada Foah, orașul în care s-a născut. În urmă cu doar 31 de ani.

„Messi al Ghanei”

Christian Atsu a fost apreciat în țara sa. După ce a debutat la națională, în 2012, fanii îl alintau "Messi al Ghanei", pentru că era talentat și pentru că avea același picior forte, stângul. 

Dar extrema a spus pentru BBC: "Messi este idolul meu, nu există alt Messi nici în Ghana, nici în lumea întreagă! Eu nu pot face nici unu la sută din ce realizează Messi". A jucat cu naționala Ghanei la un Mondial (2014) și patru turnee finale continentale. La Cupa Africii din 2015, a fost ales jucătorul turneului, primind și premiul pentru cel mai frumos gol al competiției. "Stelele negre" au fost atunci pe locul 2 la CAN.

Își ajuta compatrioții

Atsu avea o inimă mare. De câte ori putea, se implica în campanii caritabile pentru ajutorarea compatrioților săi. De-a lungul timpului, a făcut multe donații. A contribuit și la construirea unei școli în Ghana, în care învață 300 de copii. "Fiecare trebuie să aibă o șansă la educație", spunea el. z

10 cluburia avut Christian Atsu în carieră: Porto, Rio Ave, Chelsea, Vitesse, Everton, Bournemouth, Málaga, Newcastle, Al-Raed, Hatayspor

„Noi râdeam mereu, superficiali”

Brazilianul Danilo, 31 de ani, actualul jucător al lui Juventus, a rememorat într-un mesaj emoționant perioada când era coleg cu Atsu la FC Porto, în urmă cu un deceniu. „

Îmi amintesc foarte bine de prânzurile sau cinele noastre din cantonamentul lui Porto. Tu mâncai mereu puiul întreg, dar și osul. Așa este, osul! Noi, în superficialitatea noastră, râdeam și ne întrebam: «Cât de flămând este Atsu?!». Până când, într-o zi, chiar fără să fie dator cu o explicație și mereu cu zâmbetul ăla care lumina încăperea, el ne-a explicat că avea obiceiul de a mânca și osul pentru că în copilărie învățase să nu irosească nimic din ce avea de mâncat. Nu știa când și care va fi următoarea masă".

121 de meciuria jucat extrema pentru Newcastle în toate competițiile în perioada 2016-2021, marcând 8 goluri și pasând decisiv de 10 ori

65 de selecțiia avut Atsu la naționala Ghanei, pentru care a jucat între 2012 și 2019. A înscris nouă goluri

Citește și alte știri despre cutremurul din Turcia: 

EXCLUSIV „Miroase a cadavre și pe străzi vezi doar moloz, organe și sânge” » Fostul angajat de la FCSB a pierdut totul în cutremurele din Turcia și acum povestește momente terifiante

EXCLUSIV Jucătoarea din România a prins în Turcia cutremurele devastatoare de luni: „Au anulat turneul, e doliu național. Deocamdată, rămân aici”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Ce susține MM Stoica că face săptămânal pentru suporterul pe care l-a pocnit: „Cumva am reparat-o”


Comentarii (2)
Dark_Angel
Dark_Angel  •  21 Februarie 2023, 20:54

Ce m-a impresionat ce a spus brazilianul Danilo despre el. Cati facem macar jumatate din acest lucru?! noi aruncam cu totul. "Fiecare trebuie să aibă o șansă la educație", spunea el. - mare om. Odihneasca-se in pace!

ionescugeorge77
ionescugeorge77  •  21 Februarie 2023, 19:31

...adeseori se spune{si este adevarat }...ca viata fiecarui om are un destin al ei ...

Vezi toate comentariile (2)
Comentează