INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  CAMPANII ANTIRASISM

Decizie de ultimă oră în Anglia: ce se întâmplă cu gestul de a îngenunchea împotriva rasismului

Sondaj printre europeni despre campania antirasism și gestul de a îngenunchea
Sondaj printre europeni despre campania antirasism și gestul de a îngenunchea

Articol de GSP - Publicat marti, 03 august 2021 19:09 / Actualizat marti, 03 august 2021 19:21

Șefii din Premier League au anunțat azi oficial că jucătorii celor 20 de cluburi vor continua să îngenuncheze înainte de meciuri, pentru a evidenția solidaritatea cu lupta împotriva rasismului.

Gestul de a îngenunchea înainte de startul unui meci pentru a susține campaniile antirasism a creat numeroase controverse la nivel mondial.

Și românii au fost implicați. La amicalul Anglia - România, 1-0, internaționalii Stanciu și Nedelcearu au preferat să nu imite gestul coechipierilor și adversarilor, rămânând în picioare.

La EURO a avut loc un alt episod. Înainte de fluierul de start al partidei Italia - Țara Galilor, patru dintre jucătorii Italiei și arbitrii români care au condus partida (Ovidiu Hațegan, Radu Ghinguleac și Sebastian Gheorghe) au preferat să nu îngenuncheze în sprijinul mișcării Black Lives Matter. În schimb, toți galezii s-au așezat în genunchi pentru a susține mișcarea care are scopul de a trage un semnal de alarmă în privința rasismului.

Ovidiu Hațegan (40 de ani) a fost arbitru de rezervă în cea de-a doua semifinală de la EURO 2020, Anglia - Danemarca 2-1. Românul a refuzat din nou să se solidarizeze cu mișcarea „Black Lives Matter”.

Dezbaterea GSP.ro pe această temă a generat și un sondaj, în care 84% din cei aproape 21.000 de votanți consideră că „Demersurile de acest fel sunt pline de ipocrizie, nu ajută la nimic”, iar 16% că „Lupta împotriva discriminărilor de orice fel este necesară și utilă”.

Decizie de ultimă oră în Anglia: ce se întâmplă cu gestul de a îngenunchea împotriva rasismului

Ce spun europenii despre campania antirasism:

Platforma britanică YouGov a realizat un sondaj printre 4.500 de microbiști din 9 țări europene, pentru a observa cum interpretează fanii gestul de a îngenunchea și dacă ar susține ideea ca jucătorii să-l facă înainte de fiecare meci.

Rezultatele au fost următoarele:

Portugalia: 79% da, susțin ideea, 15% nu o susțin (restul până la 100% nu știu sau nu s-au exprimat)

Britanici de etnii minoritare: 78% da, 12% nu

Italia: 73% da, 19%

Spania: 71% da, 22% nu

Germania: 60% da, 27% nu

Anglia: 54% da, 39% nu 

Țara Galilor: 53% da, 37% nu 

Franța: 52% da, 32% nu 

Scoția: 49% da, 42% nu 

Țările de Jos: 44% da, 45%nu

Decizie de ultimă oră în Anglia: ce se întâmplă cu gestul de a îngenunchea împotriva rasismului

Poate avea succes o astfel de campanie?

Fanii din Marea Britanie sunt cei mai sceptici în privința succesului unei astfel de campanii exprimate prin îngenuncherea înainte de meciuri. Majoritatea nu cred că gestul are efect. Portughezii sunt, din nou, cei mai încrezători:

Portugalia: 76% da, cred că gestul e important, 22% nu cred că e important (restul până la 100% nu știu) 

Spania: 66% da, 30% nu 

Britanici de etnie minoritară: 61% da, 32% nu 

Italia: 57% da, 39% nu 

Germania: 48% da, 42% nu 

Franța: 48% da, 43% nu 

Țările de Jos: 47% da, 48% nu 

Țara Galilor: 41% da, 53% nu

 Anglia: 37% da, 57% nu 

Scoția: 36% da, 57% nu

Decizie de ultimă oră în Anglia: ce se întâmplă cu gestul de a îngenunchea împotriva rasismului

De ce deranjează pozițiile antirasistă? Sunt multe alte gesturi simbolice în fotbal și nimeni nu le-a boicotat pentru că, vezi Doamne, și-au pierdut sensul ori sunt pline de ipocrizie. De exemplu, cum ar fi ca în timpul unui moment de reculegere ținut pentru o fostă glorie, 2-3 fotbaliști să râdă zgomotos, să-și dea palme pe ceafă și la final să spună "dom'le, ni se pare o ipocrizie să ținem un moment de reculegere, ce, îl mai înviem pe omul ăla? Îl iubesc, l-am respectat toată viața, dar noi am venit aici să jucăm fotbal, nu să ținem momente de reculegere pentru nu știu cine". Comportamentul ni s-ar părea tuturor o impolitețe, dacă nu chiar o golăneală, nu?

Exact asta se întâmplă cu pusul genunchiului jos. Nu te costă aproape nimic să fii cuviincios când e vorba despre suferința altuia. Și despre asta e vorba în campaniile anti-discriminare, despre o lupă pusă pe probleme reale.

- Cătălin Țepelin, redactor-șef GSP, în cadrul dezbaterii Gazetei

VIDEO DEZBATERE » Campaniile anti-rasism din fotbal: necesitate sau ipocrizie?

Partidul AUR reacționează dur după ce jucătorii României au îngenuncheat pentru mișcarea „Black Lives Matter”: „O națională în genunchi, la propriu și la figurat. Viețile românilor nu contează?”

Gigi Becali nu s-a abținut! Ce a spus despre ritualul de dinainte de Anglia - România: „Cum să fiu rasist, dacă le trimit bani?”

„Fotbalul se «deteritorializează»! Nu mai există ceva esențial” » Un profesor de antropologie, Christian Bromberger, conferință de excepție despre o „mutație” în fotbalul de azi: „Am plecat de la tifoso, adică boală contagioasă, și am ajuns aici”

32 de ani de la moartea tragică a fotbalistului român „mai talentat decât Hagi” » Cum l-a „vânat” Securitatea și de ce nu s-a înțeles nici cu Dobrin, nici cu Hagi: „Gică îl înjura, îl scuipa”


Comentarii (7)
753720451412471
Andrei Ionescu  •  04 August 2021, 17:50

Est une friction au pied du bois! Dacă un negru zice,uite albul acela ,avem rasism? Ne e jenă de culoarea pielii pe care ne-a dat-o natura? Eu nu cred in asemenea prostii. Ipocriți si/sau naivii pun botul!

ucluj2011
ucluj2011  •  04 August 2021, 12:58

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

fibra
fibra  •  04 August 2021, 08:25

Oricum omenirea e in "genunchi".Ce rost are sa te mai si asezi?Cand va veni oare si prima autoaccidentare in aceasta "ceremonie"medievala.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează