INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  STUDIU

Dinamo Kiev e liderul mondial al jucătorilor lansați din propria pepinieră » Cum stă Superliga

Marian Danciu (21 de ani), mijlocașul oltenilor
Marian Danciu (21 de ani), mijlocașul oltenilor

Articol de - Publicat sambata, 25 noiembrie 2023 12:37 / Actualizat sambata, 25 noiembrie 2023 13:21

Potrivit studiului publicat de CIES Football Observatory, fosta echipă a lui Mircea Lucescu (78 de ani), Dinamo Kiev, conduce în topul mondial al minutelor jucate de tinerii lansați de academia clubului (18), cu 82,9% minute jucate din maximul posibil. CS Universitatea Craiova și Farul sunt primele echipe din România, pe locul 75, respectiv 104!

Mircea Lucescu a plecat recent de la Dinamo Kiev, însă a lăsat în urmă o moștenire foarte valoroasă.

Neavând buget mare pentru achiziții, antrenorul de 78 de ani s-a văzut nevoit să promoveze mulți tineri formați la academia clubului care fie au rămas la Kiev sau au plecat la alte echipe din Ucraina și din străinătate. Și a reușit ca la acest capitol să fie lider în lume! 

Potrivit studiului pe 60 de ligi din fotbalul mondial publicat de CIES Football Observatory, un institut elvețian de statistică a fotbalului, Dinamo Kiev are tinerii crescuți în propria pepinieră cu cele mai multe minute bifate în acest sezon (82,9% din maximul posibil). Este vorba despre 18 fotbaliști, cu media vârstei de 24,3 ani și folosiți, în medie, în 11 meciuri.

Gimnasia La Plata conduce la numărul total de tineri lansați

Podiumul este completat de FK Minsk din Belarus, cu 71,5% din minutele totale, 19 jucători (20,1 media vârstei) și 26 de partide în medie jucate în actuala stagiune, și de Athletic Bilbao (68,9%), care a lansat 14 jucători (25,6 media vârstei) și i-a utilizat, în medie, în 13 meciuri. Cei mai mulți fotbaliști crescuți și apoi răspândiți în întreaga lume îi are Gimnasia La Plata din Argentina (30), utilizați, în medie, în 40 de partide!

La Fabrica este peste La Masia, în duelui Real - Barcelona!

Dacă ne limităm numai la Top 5 campionate ale Europei, după formația bască le găsim pe Lyon (45,6% din minutele totale), însă cu doar nouă jucători lansați, și pe Real Sociedad (45,4%), cu 12 jucători și 13 meciuri disputate (24,9 ani media vârstei). 

Rotaru nu așteaptă doar titlul de la Petev: ce obiectiv i-a mai trecut patronul Universității în contract
CS UNIVERSITATEA CRAIOVA
Rotaru nu așteaptă doar titlul de la Petev: ce obiectiv i-a mai trecut patronul Universității în contract

De remarcat că La Fabrica, academia lui Real Madrid, se poziționează deasupra celebrei a Barcelonei (La Masia). Acestea sunt despărțite de cinci locuri și 7,2% minute jucate: pepiniera „los blancos” se găsește pe 4 în elita continentului, în timp ce a grupării catalane abia prinde locul 9!

Farul a fost detronată de academia Universității Craiova

Aruncând o privire și asupra Superligii, constatăm că lider a devenit în acest sezon academia celor de la CS Univ. Craiova, care i-a luat fața pepinierei lui Gică Hagi de la Viitorul/ Farul, cu 2,7 procente avantaj la procentajul minutelor acordate tinerilor, o medie de vârstă asemănătoare și câte 16 partide bifate de aceștia. 

Pe al treilea loc se află Dinamo, la mare distanță (16,7), urmată îndeaproape de FCSB (14,7), adversara din derbyul de mâine seară. Rapid este abia pe locul 11 (5,0%), iar CFR Cluj pe locul 14, cu sub un procent!

Pentru ca un jucător să fie considerat format la Academia unui club, el trebuie să fi rămas minimum trei sezoane, având atunci vârsta între 15 și 21 de ani (inclusiv sezonul în care a împlinit 15, respectiv 21 de ani).

Citește și

Gest impresionant făcut de Haaland pentru prima sa echipă: câți bani a cheltuit atacantul lui Manchester City
NORVEGIA
Gest impresionant făcut de Haaland pentru prima sa echipă: câți bani a cheltuit atacantul lui Manchester City
Harry Kane, alt record! Thomas Tuchel, ciudat: „N-am avut idei luminoase”
FC KOLN - BAYERN 0-1
Harry Kane, alt record! Thomas Tuchel, ciudat: „N-am avut idei luminoase”

Ioan Andone s-a mutat în Spania » Comparația făcută de fostul antrenor: „Am 4 dormitoare. Știți cât plătesc pe curent?”

Imagini scandaloase! Zona Crepusculară la Arenele BNR, în centrul Bucureștiului » Jandarmii blochează accesul pentru un motiv incredibil: „Sunt «consensele» noastre”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează